Protestniki so podrli celo božično drevo. Foto: Reuters
Protestniki so podrli celo božično drevo. Foto: Reuters

Z energetskimi viri bogat Kazahstan je zaznamoval 20 let od razglasitve neodvisnosti, a je slovesnosti zaznamovalo nasilje v mestu Žanaozen na zahodu države ob Kaspijskem morju, kjer so sicer razmere napete že več mesecev.

Napetosti v tem in več drugih mestih v regiji Mangistau so se začele stopnjevati, ko so se naftni delavci odločili s stavko zahtevati višje plače in boljše delovne razmere. Naftni delavci imajo sicer boljše plače od povprečnih, a naj bi jim dolgovali denar, do katerega so upravičeni zaradi nevarnih razmer svojega dela.

Vrhunec je dogajanje doseglo, ko se je več tisoč stavkajočih zbralo v centru Žanaozena, kjer naj bi protestirali na slovesnostih ob dnevu neodvisnosti, policija pa je tja prišla, da bi protestnike odgnala s trga. Priče poročajo, da je policija streljala na neoborožene protestnike. Po navedbah tožilstva, policije in medijev so nasilje začeli protestniki, policija pa je le posredovala, da zagotovi red in mir.

Vztrajni protestniki živcirajo oblasti
Med drugim je izbruhnil ogenj v več poslopjih krajevnih oblasti, hotelih in energetski družbi Uzenmunajgas. Protestniki naj bi tudi podrli božično drevo v središču mesta, zažigali avtomobile, kradli bankomate in napadli policiste.

Tožilstvo je sprožilo preiskavo, nasilje pa pripisalo "kriminalnemu dejanju". Vladimir Kozlov, voditelj neuradne opozicijske stranke, je za BBC povedal, da so trajajoči protesti spravili oblasti ob živce. "To, da se ljudje sedem mesecev zbirajo na trgu in ne odnehajo, jih jezi. Za zdaj še niso uporabili DDT-ja (sintetični pesticid, op. a.), a so uporabili vsa druga sredstva," je dejal.

Nemiri so zagotovo neprijetno presenečenje za predsednika Nursultana Nazarbajeva, ki v Kazahstanu vlada še iz časov pred osamosvojitvijo in ne dovoljuje javnih protestov.

Oblasti naj bi skušale nadzirati medijsko poročanje o nemirih, uporabniki spleta pa poročajo, da imajo težave z dostopanjem na spletne strani neodvisnih medijev in Twitterja.