Katalonski parlament, na desni predsednik parlamenta Roger Torrent, se je zavzel za Puigdemontovo kandidaturo. Foto: Reuters
Katalonski parlament, na desni predsednik parlamenta Roger Torrent, se je zavzel za Puigdemontovo kandidaturo. Foto: Reuters
Jordi Sanchez
Puigdemont naj bi po poročanju El Nacionala za novega predsednika predlagal zaprtega Jordija Sancheza. Foto: Reuters

Časnik se sklicuje na vire iz Puigdemontove stranke Junts per Catalunya. Puigdemont naj bi predlagal, da naj ga na mestu vodje nadomesti vplivni vodja civilnodružbenega gibanja ANC Sanchez, ki je trenutno v zaporu zaradi obtožb upora in vstaje med prizadevanji za neodvisnost Katalonije.

Puigdemontov tiskovni predstavnik v Bruslju poročanja časnika ni potrdil.

Prav danes je katalonski parlament sprejel prvi sklep po decembrskih lokalnih volitvah, v katerem so poslanci z glasovanjem podprli Puigdemontovo kandidaturo in ponovno potrdili veljavnost oktobrskega referenduma o neodvisnosti.

V uradnem besedilu so se izognili odprtemu kljubovanju španski državi in niso ratificirali deklaracije o neodvisnosti, ki jo je parlament sprejel 27. oktobra 2017, kar si je želela najradikalnejša med strankami, skrajno leva stranka CUP.

Omejili so se na željo, da se neha vmešavanje španske države in ustavnega sodišča s ciljem preprečitve demokratične volje Kataloncev, ki želijo imenovati Puigdemonta.

Sklep so sprejeli po tednih politične blokade v Kataloniji, potem ko je ustavno sodišče 27. januarja prepovedalo imenovanje Puigdemonta, ki se je zatekel v Bruselj pred obtožbami španskega sodstva zaradi upora in vstaje.

Prestavljena potrditev potrditve predsednika
Parlament je nato za 30. januar predvideno zasedanje, na katerem naj bi ga izvolili za predsednika, prestavil in od takrat tri stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, razpravljajo o nadaljnji strategiji.