Gre za najpomembnejšo zmago iraških sil, odkar je Islamska država lani začela ofenzivo, s katero je zavzela tretjino Iraka. Foto: Reuters
Gre za najpomembnejšo zmago iraških sil, odkar je Islamska država lani začela ofenzivo, s katero je zavzela tretjino Iraka. Foto: Reuters
Po navedbah lokalnih uradnikov je IS za živi ščit uporabila civiliste, ko je postalo jasno, da bo izgubila Ramadi. Foto: Reuters
Ramadi leži okoli 55 kilometrov od Bagdada, operacija njegove osvoboditve poteka od novembra, ko so pripadniki IS-ja Ramadi zavzeli maja letos. Foto: Reuters
Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je že pohvalila uspeh iraških sil, isto pa je storil tudi predsednik iraškega parlamenta Salim al Džuburi. Foto: Reuters

Iraška državna televizija je prenašala posnetke vojakov, ki so hodili po popolnoma uničenem Ramadiju in s pištolami streljali v zrak. General Yahya Rasul je dejal, da so iraške sile dosegle "epsko zmago", poroča britanski BBC.

Čeprav so ponekod po mestu možni žepi upora, pa je vojska zatrdila, da je mesto osvobojeno in je njena glavna naloga zdaj deaktivacija vseh bomb in drugih pasti po mestu, ki jih je za seboj pustila Islamska država. Po besedah brigadirja Madžida Al Fatlavija iz osme divizije iraške vojske je Islamska država na cestah in v vladnih zgradbah namestila več kot 300 eksplozivnih naprav.

Abadi: "2016 bo leto velikih zmag"
Ramadi leži okoli 55 kilometrov od Bagdada, operacija njegove osvoboditve poteka od novembra, ko so pripadniki IS-ja Ramadi zavzeli maja letos. Gre za najpomembnejšo zmago iraških sil, odkar je Islamska država lani začela ofenzivo, s katero je zavzela tretjino Iraka.

Na uspeh v Ramadiju se je že odzval iraški premier Haider Al Abadi, ki je dejal, da bo 2016 leto velikih zmag in tudi končne zmage, ko bo daeš (o. p. IS-ja) dokončno poražen. "Prišli bomo osvoboditi Mosul, kar bo tudi končni in zadnji udarec daešu," je dejal.

V središču Ramadija naj bi bilo ob začetku ofenzive iraških sil prejšnji teden okoli 400 pripadnikov Islamske države. Za zdaj pa ni jasno, koliko jih je bilo ubitih in koliko se jih je uspelo umakniti. Iraške oblasti medtem niso razkrile števila žrtev, a po poročanju AFP so samo v nedeljo v bolnišnice v Bagdadu odpeljali skoraj 100 ranjenih vojakov vladnih sil.

"IS se počuti bolj varnega v Turčiji, kot v Siriji"
Medtem je portal RT objavil posnetek zajetega borca IS-ja, ki je priznal, da naj bi Turčija v vojaškem taborišču "urila teroriste pot pretvezo, da uri borce Svobodne sirske vojske," je dejal 20-letni borec, ki so ga zajeli pripadniki kurdske Enote za ljudsko obrambo (YPG), poroča RT. Abdurrahman Abdulhadi, ki so ga pripadniki YPG-ja zajeli 1. novembra letos na severu Sirije, je dejal, da se je tudi sam uril v Turčiji, preden se je začel boriti z IS-jem. Dejal je, da "Turčija le daje vtis sovražnika, čeprav so prijatelji".

Borci IS-ja se po njegovih besedah počutijo bolj varne v Turčiji, kot v Siriji, kjer potekajo zračni napadi koalicije pod vodstvom ZDA.

V Turčiji iskali delo, pristali v IS-ju
Dejal je še, da je med borci IS-ja, s katerimi je bil v stiku, "okoli 10 odstotkov Turkov" in zatrdil, da Turčija "aktivno uri borce Islamske države", poroča portal RT. Abdurrahman Abdulhadi je dejal, da se je skupaj z okoli 60 borci uril v kampu, nedaleč stran od letališča v mestu Adana. Borce sta urila dva oficirja, med katerima je "eden govoril Turško, zato je drugi prevajal". Kamp je bil uradno razglašen kot vadbišče za opozicijsko Svobodno sirsko vojsko. "Mnogi med borci, s katerimi sem se uril, so bili Sirci, ki so prišli v Turčijo v upanju, da bi si našli deli, a so se na koncu pridružili daešu," je razložil 20-letnik.

Ko je zaključilz urjenjem, so ga zadolžili za spremljanje Sircev, ki so se hoteli pridružiti džihadistom, poroča RT. "Ko sem končal z urjenjem, sem odšel v četrt v tuškem mestu Adana. Moja naloga je bila, da ses rečam z novinci, ki so prišli iz Sirije. Po urjenju smo jih poslali v turško mesto Urfa. Od tam so rekrutirance poslali čez turško-sirsko mejo nazaj v sirsko mesto Raka, od tam pa naprej po vsej Siriji."

Orožje v civilnih avtomobilih
Zapornik je še dejal, da zdaj IS dobiva strelivo v tovornjakih, ki so zakamuflirani kot nevojaško blago, in da vojaki, ki so tako nizkega ranga, kot je on, niso vedeli, kam so namenjeni. "Orožje smo dobili v civilčnih avtomobilih, ne v vojaških vozilih, saj bi jih lahko vojaška letala bombardirala. IS zdaj večinoma uporablja civilna vozila. Slišal sem, da orožje pokrijejo z zabojniki polnimi zelenjave, zato, da jih letala ne bi razakrinkala".