Turški premier je svoje nasprotnike obtožil, da sejejo kaos. Foto: Reuters
Turški premier je svoje nasprotnike obtožil, da sejejo kaos. Foto: Reuters
Turčijo pretresajo novi nemiri

V sredo se je na ulice Carigrada odpravilo več deset tisoč ljudi, ki so žalovali za 15-letnikom, ki je po večmesečni komi zaradi poškodb med lanskimi protesti v torek umrl. Med shodi je izbruhnilo nekaj spopadov med policijo in protestniki, ki so se sprevrgli v nasilje, v katerem sta umrla dva človeka, 22-letni protestnik in 30-letni policist.

Erdogan je danes dejal, da so demonstranti uničili pisarne njegove vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Carigradu in povzročali kaos, s čimer naj bi po njegovem mnenju skušali vplivati na lokalne volitve, ki bodo 30. marca. Te bodo velik preizkus za priljubljenost Erdogana, ki se trenutno spopada z velikim korupcijskim škandalom.

"Ne verjamejo v volitve"
Erdoganove besede so bile namenjene politikom, poslovnežem, medijem ter protestnikom. "Hočejo doseči rezultate s provociranjem in teroriziranjem ulic. So šarlatani, niso pošteni. Nič nimajo opraviti z demokracijo in ne verjamejo v volitve," je dejal Erdogan in dodal: "Morali bi biti demokrati, morali bi biti za svoboščine."

Turčijo pretresajo novi nemiri