MMC RTV SLO/Reuters Krsta s posmrtnimi ostanki Berkina Elvana. Foto:
MMC RTV SLO/Reuters Krsta s posmrtnimi ostanki Berkina Elvana. Foto:
Novi protivladni protesti v Turčiji

Zgodba najstnika Berkina Elvana, ki je v komi preživel 269 dni, je pretresla državo in postala simbol za krute taktike policije med največjimi protesti proti premierju Recepu Tayyipu Erdoganu.
Junija lani so policisti vanj vrgli dozo solzivca, ki ga je zadela v glavo. Po navedbah njegovih staršev je najstnik takrat kupoval kruh.

Protestniki so se zbrali že pred bolnišnico
Pred bolnišnico v Carigradu, v kateri je Berkin Elvan umrl v torek, se je zbralo več kot tisoč ljudi. Nekaj deset protestnikov je proti policiji metalo kamenje, ki jim je odgovorila s solzivcem. Ranjen je bil en protestnik. Mati umrlega je novinarjem pred bolnišnico dejala, "sina mi ni vzel bog, temveč Erdogan".

Protest ob smrti najstnika je v torek izbruhnil tudi v turški prestolnici Ankara, kjer je policija proti okoli 2.000 študentom, ki so se zbrali pred Bližnjevzhodno tehnično univerzo in zaprli pomembno prometnico, uporabila solzivec in vodni top. Študenti so na protestu vzklikali protivladne slogane, med njimi tudi: "Erdoganova vlada, koruptivna vlada odstopi, odstopi!"

Več sto protestnikov se je v Ankari zbralo tudi na osrednjem trgu Kizilay, so poročali lokalni mediji.

Turški predsednik Abdullah Gül je izrekel sožalje družini umrlega in pozval, naj se stori vse, da se v prihodnosti tovrstne tragedije preprečijo.

Lanski protivladni protesti v Turčiji so zahtevali več smrtnih žrtev med protestniki, umrl je tudi policist. Elvanova smrt je skupno število smrtnih žrtev zvišala na osem.

Novi protivladni protesti v Turčiji