Evropa
Sodišče je odločilo, da je treba Facebook obravnavati enako kot pisma in dnevnike, ki jih po smrti osebe dedujejo svojci. Foto: Reuters

Dodaj v

Nemško sodišče: Profil na Facebooku se v primeru smrti deduje

Starša si želita duševnega miru in čustvenega zaključka
12. julij 2018 ob 16:40
Karlsruhe - MMC RTV SLO, STA

Sodišče v Karlsruheju je odločilo, da so osebni podatki na medmrežju, kot je profil na Facebooku, po smrti uporabnika del njegove zapuščine in se dedujejo. Tako bodo starši umrle najstnice lahko dedovali njen profil na Facebooku in ugotovili, zakaj je umrla.

Kot je pojasnil predsedujoči sodišču Ulrich Herrmann, je, ko gre za pisma in dnevnike, tovrstna praksa popolnoma običajna, zato ni nobenega razloga, da bi digitalne vsebine obravnavali drugače, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Starši upajo, da bodo z vpogledom v hčerkin profil dobili pojasnila o okoliščinah njene smrti. Petnajstletna najstnica je umrla konec leta 2012 v Berlinu, ko je padla pod vlak podzemne železnice, pri čemer še vedno ni jasno, ali je to storila namerno ali je šlo za nesrečo. Starši upajo, da bodo s pregledom komunikacije na profilu prišli do pojasnil o tem.

Starša si želita duševnega miru in čustvenega zaključka, poleg tega upata, da bodo podatki na Facebooku razjasnili, ali strojevodji vlaka pripada odškodnina. Do te bi bil upravičen, če je deklo storilo samomor, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Primer se je vlekel vrsto let
Oče in mati pokojne sta kmalu po njeni smrti Facebook prvič zaprosila za dostop do njenih podatkov in preteklih sporočil, a ju je ameriški velikan zavrnil. Facebook je namreč po smrti dekleta njen račun zamrznil in starši do njega niso mogli dostopati niti z veljavnim geslom. Vsebine ameriški koncern ni želel razkriti, ker da imajo tudi prijatelji, ki so s pokojno izmenjavali sporočila na omrežju, pravico do zaščite zasebnosti v digitalnih komunikacijah.

Starši so se zato obrnili na sodišče in to jim je na prvi stopnji dovolilo dostop, kar pa je nato prizivno sodišče v Berlinu leta 2017 razveljavilo, prav sklicujoč se na to, da nemška ustava zagotavlja zasebnost v telekomunikacijah. Primer je zato prišel pred zvezno ustavno sodišče v Karlsruheju, najvišje sodišče v Nemčiji. In to je danes razsodilo, da zasebnost v takšnem primeru ne more biti argument.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 12.07.2018 ob 17:18
@seba sicer je pa geslo samo zate, FB ne rabi nobenega gesla, da gleda tvoj profil in datoteke. To geslo je samo zate, njihovi teami konstantno preglejujejo vse profile brez omejitev dostopa (minimalno security assessment team, itd ...) Poleg tega ti FB lahko kadarkoli zamenja geslo ... če želi, ni nobene enkripcije odzadaj vezane na tvojo geslo ...
Tao3
# 12.07.2018 ob 18:12
mb128, če gre za samomor Policija ne išče vzroka ... v tem primeru bi razlog dala psihoterapevtska ali psihiatrična stroka ampak tega ni možno več izvesti. Raziskuje se samo če obstaja sum na kakšno kaznivo dejanje.
Radenm
# 12.07.2018 ob 17:23
Pomembna sodba, tu bi skoraj rekel da gre za presedenčno sodbo. Digitalne vsebine in podatki se izenačujejo s fizičnimi.

Ali je to dobro ali ne, bo pa čas pokazal.
Monopattern
# 12.07.2018 ob 17:10
Saj piše da geslo starši imajo, samo je fb zaklenil profil.
novi_xy
# 13.07.2018 ob 10:58
@ igneus
Tvoj komentar je neprimeren, ne glede na to ali je res ali ne. Ne veš ali je bil samomor ali ne in tudi če je bil, iz kakšnega razloga.
mattyy
# 12.07.2018 ob 17:55
Kot je nekdo rekel, vesolje in človeška neumnost...
samuelcek
# 13.07.2018 ob 13:07
Sedaj bo FB dodal klavzulo, da naših podatkov ne morejo dedovati naši zakoniti dediči. Mi pa "yes to all" oz. "I accept" pri pogojih uporabe in gremo... :)
Kumara
# 12.07.2018 ob 20:25
Fb prodaja podatke. Zastonj se nic ne dobi.
mb128
# 12.07.2018 ob 17:50
Ja no logično. Dediščina oz. zapuščnina je vse ne glede v kakšni obliki in kje je. Me je pa zbodla navedba, da bodo komaj sedaj starši zvedeli oz. mislijo, da bodo zvedeli zakaj jim je otrok umrl! Pa kaj je delala policija in ostali organi pregona dosedaj?!
seba goričan
# 12.07.2018 ob 17:01
Se pravi,da rabijo geslo...kako lahko fb ve geslo?a ne ve tega samo uporabnik?
igneus
# 12.07.2018 ob 16:53
Mislim, da bodo prej kot to starši ugotovili koliko pohujšljivih slik in koliko ljudem je njihova hčerka kdaj pošiljala.
Kazalo