Evropa
Ruslan Boširov in Aleksander Petrov
Britanska policija je objavila fotografiji osumljencev. Levo Ruslan Boširov, desno Aleksander Petrov. Domnevno naj bi bila častnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU oziroma GU, ki je ena od treh ruskih obveščevalnih služb ob notranji varnostni službi FSB in zunanji obveščevalni službi SVR. Foto: EPA
Aleksander Petrov in Ruslan Boširov
Boširov in Petrov na železniški postaji v Salisburyju, kamor sta dan pred zastrupitvijo, 3. marca, odpotovala "v izvidnico". Foto: Reuters
Gatwick
Nadzorne kamere na londonskem letališču Gatwick so Petrova (levo) in Boširova (desno) ujele, ko sta v nedeljo, 4. marca, zvečer zapuščala državo. Foto: EPA
VIDEO
Britanci za napad z novič...

Dodaj v

Osumljenca za zastrupitev z novičokom domnevno ruska obveščevalca Boširov in Petrov

Rusa Otok zapustila že na dan zastrupitve
5. september 2018 ob 12:56,
zadnji poseg: 5. september 2018 ob 18:40
London - MMC RTV SLO, STA

Britanska policija in tožilstvo sta imenovala ruska državljana, osumljena marčevske zastrupitve Sergeja in Julije Skripal z novičokom v Salisburyju. Gre za Ruslana Boširova in Aleksandra Petrova.

Policija je sporočila, da sta osumljenca v Veliko Britanijo pripotovala dva dni pred zastrupitvijo v Salisburyju, ki se je zgodila 4. marca. Rusa sta v državo vstopila na londonskem letališču Gatwick z avtentičnima potnima listoma na imeni Ruslan Boširov in Aleksander Petrov.

Strup nanesla na kljuko vhodnih vrat
Rusa sta bivala v City Stay Hotelu na Bow Roadu, v vzhodnem Londonu. Nato sta dvakrat odpotovala v Salisbury, kjer sta naposled na kljuko vhodnih vrat hiše Sergeja Skripala nanesla strup novičok s pomočjo prirejene stekleničke parfuma. Britanci menijo, da sta Boširov in Petrov pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU, stara okrog 40 let. V Moskvo sta se vrnila z letalom že na dan zastrupitve, to je v nedeljo, 4. marca.

Dovolj dokazov za obtožnici
Tožilstvo pravi, da imajo dovolj dokazov za obtožnici in da obstajajo "realne možnosti obsodbe". Tožilstvo osumljencema očita namero umora Sergeja Skripala, poskus umora Sergeja in Julije Skripal ter Nicka Baileyja, uporabo in posest novičoka ter povzročitev hudih telesnih poškodb Julije Skripal in Nicka Baileyja, poroča Guardian. Bailey je policist, ki je Sergeju Skripalu in njegovi hčeri Juliji po zastrupitvi priskočil na pomoč.

Ruska ustava ne dovoljuje izročitve ruskih državljanov
Tožilstvo je sicer sporočilo, da Rusije ne bodo pozvali k izročitvi osumljencev, saj kot so pojasnili, ruska ustava ne dovoljuje izročitve ruskih državljanov, Rusija pa se je na to sklicevala v prošnjah za izročitev v drugih primerih. "Če bi se to spremenilo, bi za izročitev zaprosili," so dodali na tožilstvu. Na tožilstvu pa so pridobili evropski nalog za aretacijo, "kar pomeni, da bo, če bo kateri od obeh osumljencev potoval v državo, kjer je evropski nalog za aretacijo veljaven, ta aretiran in mu bo grozila izročitev zaradi obtožb, za katere velja zastaralni rok".

May: Operacija odobrena v vrhu ruske države
Britanska premierka Theresa May je med srednim nastopom v parlamentu dejala, da zastrupitev ni bila operacija "odpadnikov", ampak da je bila zagotovo odobrena v vrhu ruske države. Opisala jo je kot "odvratno in bolno" ter napovedala, da bodo Britanci okrepili boj proti obveščevalcem GRU-ja.

VB zahteva izredno zasedanje Varnostnega sveta
Velika Britanija je kasneje sporočila, da bo zahtevala tudi izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN), na kateri bo London članice seznanil z zadnjimi informacijami glede zastrupitve Skripala. Seja naj bi potekala v četrtek.

Moskva: Imeni in fotografiji nam ničesar ne povedo
Rusko zunanje ministrstvo je medtem v odzivu sporočilo, da jim nista znana človeka, za katerima je London izdal evropski priporni nalog. "V medijih objavljeni imeni in fotografiji nam ne povedo nič," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova. Dodala je, da London ne bi smel manipulirati z javnostjo, ampak bi moral sodelovati z Rusijo pri preiskavi primera.

Dawn Sturgess zaradi zastrupitve umrla
Primera uporabe ruskega vojaškega strupa na britanskih tleh sta močno zaostrila odnose med Londonom in Moskvo. Po napadu na Sergeja Skripala, nekdanjega ruskega tajnega agenta, ki je prebegnil v Veliko Britanijo, in njegovo hčer Julijo, ki sta napad sicer preživela, je prišlo konec junija do nove zastrupitve. V tem primeru sta bila žrtvi moški in ženska, nepovezana z Rusijo in vohunskim svetom. 44-letna Dawn Sturgess je umrla devet dni pozneje, njen mož Charile Rowley pa je zbolel. Sturgessova je našla odvrženo stekleničko "parfuma", v kateri pa je bil novičok, ki velja za enega najbolj smrtonosnih bojnih strupov. Znanstveniki takratne Sovjetske zveze so ga v tajnosti razvijali v 70. in 80. letih preteklega stoletja. Pri raziskavah naj bi sodelovale še nekatere druge države.

B. V., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
džeko
# 05.09.2018 ob 13:04
Še dolgo. Jaz bi se vprašal koliko časa bomo tolerilari dejanja zahoda????
Homer.
# 05.09.2018 ob 13:24
OK, ta dva sta imela možnost zastrupiti Skripala, ker sta ravno tedaj bila v VB.
Približno tako kot stotine drugih Rusov, ki so tedaj bili v VB.

Za neko resno obtožnico in ne politični pamflet, pa je potrebno mnogo več.
Do sedaj Britanci niso podali nobenih dokazov, ki bi potrjevali njihovo zgodbo.

In če v to dodamo še vse ostale neumnosti o zakopanih avtomobilih, pa o reševalcih ki so bili zastrupljeni, gasilci , ki so pa bili na istem mestu pa ne ker so menda naravno odporni na novičok...

Skratka zgodba God Save the Queen!
delfino_
# 05.09.2018 ob 13:04
Farsa.
J@st
# 05.09.2018 ob 13:17
Prav dolgocasno ze opazovati, ko en trol s petih racunov ustvatja gonjo proti Rusiji in umetno razpihuje sovrastvo.
džeko
# 05.09.2018 ob 13:25
Toliko laži sem prebral (in slišal), da dam vsakemu komentatorju plus, ki napiše kaj proti zahodu. Niti me več ne zanima kaj je res in kaj ne.....toliko laži in vsega drugega je prišlo iz prozahodnih medijev da njim in zahodnim politikom verjamem nič več in nič manj kot 0 !!!!!

Da preživiš bojni živčni plin....... ne me j........pa kje vi živite??? Očitno verjamete v pravljice.
J@st
# 05.09.2018 ob 13:15
Britanska policija objavila imeni ruskih osumljencev za zastrupitev z novičokom
----------------------
Ce ta dva sploh obstajajo.
Se nadaljuje umetni pritisk na Rusijo pred posredovanjem v Idlibu.
Eskalacija konflikta v Ukrajini, puncka iz Idliba HALA, raketni napad Izraela na Sirijo, groznja Trumpa, afera Skripalja.....
Nimajo nobene domislije....
bruhnmici
# 05.09.2018 ob 13:03
@slo1992: ja mili bože no! A še nisi slišal za pravljice v več delih?
džeko
# 05.09.2018 ob 13:08
hehe bi rad videl kako napadete Rusijo z Amerika first.....Evropo v vojno oni pa profit.
vsx 1O16
# 05.09.2018 ob 13:26
heh, gledal konferenco in nič konkretnega. Sem mislil, da bo kaj zanimivega. Angleški policaj pravi, da niso uspeli dokazati povezave med rusko vlado in tem primerom. Pravijo, da imajo osumljence ampak pozivajo britanske državljane, če te osumljence poznajo. :-) policaj pravi, da sta imela vizo ampak da ne ve kako sta jo dobila.... pravijo, da imajo dokaze ampak jih še ne bodo pokazali :-) zaradi preiskave. v glavnem okoli riti v žep
Bivši uporabnik
# 05.09.2018 ob 13:20
Komisar....ne, motiš se, le ti ne želiš, da ti kdo zmoti "prelepo" pravljico o kraljični in njenemu krasnemu imperiju, zgrajenemu na poštenosti in dobroti.
Ja, kraljica je ena izmed vamprijev, ali lobije ki (mislijo) da furajo te naše zemlco (pa jo ne) ali ena od glavnih članov masonskih lož, v katerih je obred in žrtvovanje otrok le del njihovih satanističnih ceremonij. Kakor koli me ti nazivaš, resnice da je to res, ne moreš spremeniti, kljub "prelepi" pravljici v več delih, kot lepo pravi bruhnmici.
džeko
# 05.09.2018 ob 13:06
Torej če je Rusija tako grozna jo pa napadite.......seveda če imate jajca...hehe
pacoman
# 05.09.2018 ob 14:14
"Osumljenca je britanska policija identificirala, a London njune izročitve od Rusije ne bo zahteval."

-----

Hm, zakaj pa ne? Morda zato, ker je najverjetneje vse skupaj ena velika izmišljotina.
beton
# 05.09.2018 ob 13:02
slo1992
V drugem delu se strinjam. Samo, da verjameš Britancem, ta je pa huda. Saj veš God Save the Queen.
Homer.
# 05.09.2018 ob 13:52
@ti-ne
# 05.09.2018 ob 13:27
Homer.
OK, ta dva sta imela možnost zastrupiti Skripala, ker sta ravno tedaj bila v VB.
Približno tako kot stotine drugih Rusov, ki so tedaj bili

#####
GB je povsod pokrita s kamerami . Torej?
-------------------------
Torej jim ni problem dokazati zastrupitev, a ne?
Pa vendar so do sedaj pokazali nič, nada, zero, ..... dokazov.
Le kup besed in še večji kup laži!

PS: Zgornji posnetek, je očitno tudi iz ene kamer varovanega objekta (morda ruska ambasada?), ki dokazuje kaj?
Še da gre za novičok niso podali nobenega dokaza........
džeko
# 05.09.2018 ob 13:37
Ali so Rusi krivi ali ne me niti ne zanima.......glede novičoka je pa LAŽ !!!!!!!
Ok??? grinta in ostali....
Hardworker
# 05.09.2018 ob 14:16
Osumljenec je lahko vsakdo in po definiciji to še ne pomeni, da gre za krivca.
Mu bo treba najprej kaj dokazat, nje....
maček Tom
# 05.09.2018 ob 14:04
Angležem ne verjamem nič več
just4fun
# 05.09.2018 ob 14:40
Torej, da povzamem:
"Vohuna" sta se po uspešno izvedeni akciji vrnila v Rusijo 4.3.2018
3 mesece kasneje v smeteh stekleničko najde Charli in z njo zastupi svojo ženo

Če ne drugega se nehajmo pritoževati če našo SNAGO. Pri nas odvažajo smeti na 3 tedne, v Anglji pa očitno tudi v 3 mesecih ne :)
mb128
# 05.09.2018 ob 14:08
Pa dobro pa kdaj bodo nehali s tem?! Mislim le zakaj niso delali takega hrupa ko so zastrupili Litvinenka z polonije 210?! Smatram, da odgovor na to vprašanje pove vse.
Z breksitom so si dali štrik okli vratu sami sebi!
Rasta75
# 05.09.2018 ob 13:29
Zeh!
moj komentar
# 05.09.2018 ob 14:19
Humoristična epizoda "novychock" se nadaljuje. Smeha ne zmanjka.
Homer.
# 05.09.2018 ob 14:04
@raccun
# 05.09.2018 ob 13:26
@Homer.

Britanski policiji in tožilstvu ni potrebno podajati tebi nobenih dokazov vnaprej. Krivdo se vedno dokazuje na sodišču.
-------------------------------
Meni ni potrebno nič dokazovati!

V normalnih državah se zahteva izročitev na osnovi predloženih dokazov.
Britanci ves ta čas Rusom niso hoteli predložiti nobenega dokaza, le trdili so, da so Rusi krivi.
In tudi sedaj trdijo, da so Rusi krivi, le da so šli še korak dlje v zavajanju in se izgovarjajo, da izročitev ne bodo zahtevali, ker Rusi ne izročajo svojih državljanov.
Prazno nabijanje!
V vsakem primeru se zahteva izročitev ali pa sojenje v državi storilca.
Popolnoma jasno je, da Britanci ne želijo sojenja, saj nimajo resne obtožnice
HOR
# 05.09.2018 ob 14:31
Fantomski ruski zastrupljevalci, pa ravno tik pred ofenzivo na Idlib, kjer bodo kakopak tudi "našli" strupe "povezane" z Rusi v obliki kemičnega orožja....

Britanci so tu tisti glavni zastrupljevalci medijev in resnice....
džeko
# 05.09.2018 ob 14:06
Ok dosti heca.....
Malo osnov od osnov (za brihte).....za neznalce: če vzameš dva beta blokatorja )to so zdravila za- dalje ne bom povedal, da ne bo kdo samomora delal, te živ bog (ti v njega ne verjameš-pa še boš) ne reši več.
Strupi se kopičijo v maščobah (kot hormoni) in se ga ne znebiš, kot v filmih, tam jih ozdravijo-enostavno ga ne spraviš ven.
Potem so tukaj še odpovedi organov (jeter, ledvic,....).
Nato so tukaj okvare živčev in še in še.....evo nekaj osnov za malo šolo. Tole bo razumljivo???
Torej en bojni strup izpred 50-60 let (pa niti ne novičok, ki je10.000 x hujši) ima zalo kompleksne kemične verige. Zapolnijo receptorje in naredijo milijon drugih stvari in si pod zemljo- konec, basta, ende, zerow..........konec, ni več pomoči, ga ni boga in ni zdravila ali osebe, ki ti lahko pomaga (zelo laično napisano).

Torej če se motim, lepo prosim za kakšen argument kakšnega strokovnjaka....
aparat-čik
# 05.09.2018 ob 13:28
pravljica je tudi, ta imajo kralji in kraljice samo "reprezntativno" vlogo. V resnici je abslutna vladarka, ima tako posvetno kot tudi versko oblast. Zato rusom nimajo kaj očitat.
džeko
# 05.09.2018 ob 14:33
Britanci so samo orodje v rokah CIA in vsega usa sr ki ga premorejo....kaj pa vem katere agencije že, pa francozi tudi.....po mojem nemci tudi nimajo čistih rok.
J@st
# 05.09.2018 ob 14:29
Policija je sporočila, da sta osumljenca v Veliko Britanijo pripotovala osem dni pred napadom z avtentičnima potnima listoma na imeni Aleksander Petrov in Ruslan Boširov
------------------------
Kaj pa je z zensko ki je po prejsnjim policijskim porocilom vodila skupino GRU iz 5 zastrupljevalcev, ki so tocili novichok na javnem straniscu v parfumske steklenice?
stoychi
# 05.09.2018 ob 13:41
Rusija ni imela nobenega motiva za zastrupitev njenih državljanov
bivši agent KGB je lepo povedal;
"Po novičoku te samo še odnesejo z nogami naprej"
blizu Salusburija je kemijski laboratorji ameriške vojske,
ta je vzrok in posledica te razpihnjene zastrupitve.
nightwing
# 05.09.2018 ob 14:46
Osumljenca je britanska policija identificirala, a London njune izročitve od Rusije ne bo zahteval.

Hahahahahahaha. Prava angleška komedija.
bori
# 05.09.2018 ob 14:54
Tožilstvo osumljencema očita namero umora Sergeja Skripala, poskus umora Sergeja in Julije Skripal in Nicka Baileyja, uporabo in posest novičoka ter povzročitev hudih telesnih poškodb Julije Skripal in Nicka Baileyja, poroča Guardian.

Mačko so pozabili.
moj komentar
# 05.09.2018 ob 14:44
Kako lahko simpatizirate z Britanci, ki sami zastrupljajo lastni narod in celo nekatere tujce, živeče v VB? Pa še branite njihovo zločinsko početje in pomagate širiti laži.
HOR
# 05.09.2018 ob 15:19
Zakaj rusa ne potujeta neposredno v hotel v Salisbury in ostaneta tam v hotelu?
Ali pa ostaneta v hotelu v južnem ali zahodnem Londonu?
Zakaj sra potovala iz svoje poti v East London?
Zakaj bi rusa na vseh postajah uporabljali vlake s CCTV, namesto da bi uporabila avtomobil, ki je bil na na voljo Gatwicku...?
klik....
Ninja007
# 05.09.2018 ob 15:13
Ja tako ja tajna agenta sta z redno linijo in pravimi dokumenti priletela v VB malo sta postopala po železniški postaji vmes še malo pogledala v kamero šla na WC zmešat smrtonosni napoj ga aplicirala na vrata in potem na črnem vrancu odjahala v sončni zahod.
Krtomir
# 05.09.2018 ob 14:56
Kako naj pa vem, da je fotografija res iz 3. marca in ju niso slikali kakih 10 let prej? Poleg tega, noben ne pravi, da Rusija v Britaniji nima agentov, ampak ta zgodba z novichokom in Skripalom pa res ni najbolj verjetna.
Bivši uporabnik
# 05.09.2018 ob 14:43
Haha, tale angleška humoreska - al je to že tragikomika - pa dosega zmeraj nove razsežnosti :D
jurlin
# 05.09.2018 ob 14:58
Zakaj britanci Skripalova ne spustijo na svobodo? Zakaj so jih ugrabili in zaprli, česa se bojijo?
Hrk hrk
# 05.09.2018 ob 14:52
Če verjameš,je pa res.
Članek za vernike.
bori
# 05.09.2018 ob 15:00
Tožilstvo osumljencema očita namero umora Sergeja Skripala, poskus umora Sergeja in Julije Skripal in Nicka Baileyja ...

Bo prišel dan, ko se bo vse začelo vračati. Angležem, američanom in podobnim sodelavcem...

ejga40
# 05.09.2018 ob 15:09
"ruska obveščevalca Boširov in Petrov"
Kako so pa do tega prišli, da sta obveščevalca??
HOR
# 05.09.2018 ob 15:09
Torej nova epizoda britanska črnega humorja prevare z novičokom, ki j skonstruirana za zahodne potrebe in utrjevanje "fals flag" "kemičnega" napada v Idlibu, ki a je napovdala vnaprej že zlogasna Nikki, jezik za zobmi z omenjanjem "kemičneg napada" pa nekaj par dni nazaj ni mogel držati niti Mikron...
(da trolov na MMC niti ne omenimo...)
klik....
Hrk hrk
# 05.09.2018 ob 15:06
Kje pa sta bila slikana ta dva modela na sliki?
Mogoče na avtomatu na železniški postaji?
yanko
# 05.09.2018 ob 15:00
Noben jih ne razume.
Pač angleški humor!
levak
# 05.09.2018 ob 15:24
Še Borisev se tega ne gre več :-)
levak
# 05.09.2018 ob 15:22
Brexit postaja breme
bori
# 05.09.2018 ob 16:50
Pac-Man, # 05.09.2018 ob 16:29
V lažno stekleničko parfuma lahko daš tudi kaj drugega.
https://twitter.com/Terr
orismPolice/status/1037293878041370624 a>

Ena najboljših tvojih povezav. Škoda, kar nisi prilepil slike spodaj, kakšne rezultate daje parfum.. slike uporabnika na tistem forumu ...

..aja, uporabnica pa pravi, da embalaža sploh ni original.. Nina Ricci..


... diši, diši, diši.. kako dehti...
HOR
# 05.09.2018 ob 14:52
Izberite si svoj plesni stil v mednarodnih relacijah (glede na lastne predispozicie...LOL)
klik...

(desni je ruski...)
HOR
# 05.09.2018 ob 15:34
Nebulozno smešno...!?
"Ruska osumljenca" naj bi prispela na železniško postajo Salisbury ob 11:48.
Tako sta imela samo ca eno uro, da prideta do Skripalove hiše, preverita, da je "zrak čist" se preoblečeta v zaščitne skafandre in napršita novičok na kljuko vhodnih vrat ter ostaneta neopazna, tako rekoč nevidna (potem, ko sta se dala slikati na železniški)... Super Rusa...!?
LOL
klik...
samo.jug
# 05.09.2018 ob 17:06
Ti Angleži so že pravi klovni. To da plešejo, kot jim nekdanji sluge v ZDA danes žvižgajo, to že dolgo vemo. Ampak taki amaterski spini v medijih so pa res že nadležni in prekašajo vse njihove oslarije, ki jih zganjajo. Grem raje brat kaj prijetnejšega.
J@st
# 05.09.2018 ob 16:26
Nato sta dvakrat odpotovala v Salisbury, kjer sta naposled na kljuko vhodnih vrat hiše Sergeja Skripala nanesla strup novičok s pomočjo prirejene stekleničke parfuma
------------------
Spet parfum?
A niso zatrjevali da je bil strup v gelu.
Pa tudi pac man nam lepil nesteto povezav, kot dokaz, da je bil strup v gelu in da taksen strup ne izhlapi...;))))
HOR
# 05.09.2018 ob 16:06
@ti-ne
# 05.09.2018 ob 15:45
HOR
# 05.09.2018 ob 15:19

Zakaj bi rusa na vseh postajah uporabljali vlake s CCTV, namesto da bi uporabila avtomobil, ki je bil na na voljo Gatwicku...?

#####
"...V Angliji vozijo po levi strani, pa Rusi.:-))))..."


...
Po tvoje nekako izgleda, kot, da ruski agenti ne znajo voziti niti avtomobila, verjetno pa tudi ne znajo brat latinice, so po možnosti pijani, itd., na drugi strani pa odporni na novičok in znajo biti tudi nevidni...
Kazalo