Svet
Pierre Moscovici
Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici v pogovoru z vršilcem dolžnosti nemškega finančnega ministra Petrom Altmaierjem. Foto: EPA
Wilbur Ross
Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross (v sredini) bo vodil pogajanja z EU-jem o novih carinah na jeklo in aluminij. Foto: EPA

Dodaj v

"Evrske" finančne ministre skrbi morebitna trgovinska vojna z ZDA

Trump za pogajalca z EU-jem predlagal Wilburja Rossa
12. marec 2018 ob 19:33
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Finančni ministri evrske skupine so na zasedanju v Bruslju izrazili zaskrbljenost zaradi možnosti trgovinske vojne z ZDA in poudarili, da je treba vprašanje proizvodnje jekla in aluminija reševati v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ali skupine G20.

"Evropski odziv mora biti močan, enoten in v skladu z našimi jedrnimi vrednotami. Verjamemo v multilateralizem. O tem je treba razpravljati v okviru WTO-ja ali G20," je poudaril francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Le Maire: Protekcionizem je slepa ulica
Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa za zvišanje uvoznih carin za jeklo in aluminij po mnenju francoskega ministra ogroža multilateralno svetovno ureditev. "Skrbi nas možnost trgovinske vojne," je dejal in opozoril, da bi bili v tem primeru vsi poraženci in da je protekcionizem slepa ulica.

Pred trgovinsko vojno EU-ja in ZDA je posvaril tudi v. d. nemškega finančnega ministra Peter Altmaier, bodoči nemški gospodarski minister, ki je prav tako poudaril pomen čim bolj pravične in odprte mednarodne trgovine, saj je to najbolje za potrošnike in državljane. V vlogi gospodarskega ministra se bo Altmaier osredotočil na dialog z ameriškimi partnerji. "Ameriškega kolega zelo spoštujem. Verjamem, da je precej bolje prizadevati si za dobro, zaupno in odprto razpravo od začetka kakor komentirati na televiziji ali radiu," je dejal.

Moscovici: Ne maram vojn, a EU mora biti pripravljen na protiukrepe
"Ne maram vojn,"
pa je dejal evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki je obenem poudaril, da EU mora biti pripravljen na povratne ukrepe. Sobotni sestanek Evropske komisije in ZDA o tem vprašanju še ni prinesel želene jasnosti in rezultata, za katerega si prizadeva EU - izvzetja iz ameriškega ukrepa. Pogovori se nadaljujejo, dialog je prva možnost, a nadaljujejo se tudi priprave povratnih ukrepov, poudarjajo v Bruslju.

EU pripravlja tri vrste ukrepov: postopek v okviru WTO-ja, dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok, ter ukrepe za zaščito pred porastom jekla in aluminija na evropskem trgu zaradi višjih uvoznih carin ZDA.

V Evropski komisiji so danes znova opozorili na kompleksnost vprašanja dajatev. Medtem ko so uvozne dajatve za avtomobile v EU-ju triodstotne, v ZDA pa 2,4-odstotne, so dajatve za tovornjake v EU-ju 14-odstotne, v ZDA pa 25-odstotne, so izpostavili. ZDA imajo poleg tega zelo visoke uvozne dajatve na nekatere druge proizvode, na primer 48-odstotne za čevlje in kar 164-odstotne za zemeljske oreške, so ponazorili. "Kdor začne metati kamenje, naj se najprej prepriča, da ne živi v stekleni hiši," so ob tem posvarili v komisiji.

Trumpa za pogajalca z Evropejci imenoval Wilburja Rossa
Medtem pa je ameriški predsednik Donald Trump ministra za trgovino Wilburja Rossa pooblastil za pogajanja z EU-jem glede novih carin na jeklo in aluminij oziroma kot je tvitnil - za odpravo visokih carin in ovir proti ZDA, kar ni pošteno do ameriških kmetov in proizvajalcev. Ross je bil tisti, ki je Trumpa prepričal o sprejetju višjih carin na jeklo in aluminij, zaradi česar je potem odstopil predsednikov glavni gospodarski svetovalec Gary Cohn. Trump je ukaz o carinah zaradi zaščite nacionalne varnosti izdal pretekli četrtek, in sicer je carine za uvoz jekla dvignil za 25 odstotkov, carine na uvoz aluminija pa za deset odstotkov.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Charles_Darwin
# 12.03.2018 ob 20:03
50% carine na ameriško orožje?
moj komentar
# 12.03.2018 ob 20:28
ZDA postajajo počasi nepomembne, pa če to hočejo ali ne.
moj komentar
# 12.03.2018 ob 20:27
Koliko je Američanov in koliko je ostalih zemljanov?
Roba se bo prodajala še naprej tudi če ZDA zaprejo svoje meje.
Problem je samo v tem, koliko bi ZDA zanalašč ovirale evropsko gospodarstvo in mu pod noge metale polena.
ROSPO
# 12.03.2018 ob 19:59
Brez skrbi... kakor se bodo tam zaprle možnosti za prodajo, se bodo drugje odprle. Svet je stopil v globalizem in ZDA nihce ne bo pogrešal. malo zazibalo gospodarstvo in finance kot jih pač vsaka nagla in večja sprememba pvzrovi. Leto dni kasneje bo trg ponovno izravnan le da tokrat bo ZDA izločena. Pri vseh tekmecih ki ZDA prehitevajo po levi in po desni ZDA nikoli več ne bodo ujele vlaka in nadoknadile zamujeno.
borut-blas
# 12.03.2018 ob 21:28
carine so denar , ki gre v državni proračun, trump naj bi imel več denarja
vendar ali je to res?
cene v ameriki bodo narasle
če evropa še izvaža in zmanjša cene, zmanjša dobiček
američani lahko , ker nimajo carin poslujejo z dobičkom
to je za evropo slabo
...
če ne izvažajo več , n bodo maeričani sami proizvajali in bodo cene v ameriki visoke
izdelki bodo tudi visoki
nihče ne bo vec kupoval ameriških izdelkov
kupovali bodo evropske, ker bodo cenejši
proizvodnja v evropi bo narasla in tudi prodaja jekla in aluminija posledično
in trump bo imel manj denarja
...
ali prav razmišljam?
el CARTEL
# 12.03.2018 ob 20:23
globalizatorji in njihove floskule.

uživam v njihovih solzah haha

da bi bili v tem primeru vsi poraženci in da je protekcionizem slepa ulica

ni vedno slepa ulica (infant industry se lahko razvije le če ga konkurenca mednarodnih korporativnih konglomeratov ne povozi prej).

nasploh se mi gnusijo te floskule, ni vse dobro vedno in ni nekaj drugega slabo vedno.
naj japonci razložijo kako so ustvarili svojo avtomobilsko zgodbo o uspehu po polomu toyote --> s protekcionizmom.

tako da ne bluzit da ne deluje. vendar mora biti v omejenem obsegu in za omejen čas.
mb128
# 12.03.2018 ob 19:41
Eh ja mački spet hodijo okoli vrele kaše medtem ko nemški mediji že poročajo o novih dvigih carin zaradi katerih, tako vsaj izredno stabilni genij, se bo tresel cel svet!
nightwing
# 12.03.2018 ob 20:37
Spet se je pilo in jedlo ... Naredilo pa nič, brez jajčniki pač.
moj komentar
# 12.03.2018 ob 20:35
"Evrske" finančne ministre skrbi morebitna trgovinska vojna z ZDA

Te skorumpirane finančne ministre skrbi, ker bo vse manj kreditnih dolarjev. Hebe se njim za evropsko gospodarstvo, ki je tako ali tako do grla zadolženo.
Sebastjan666
# 12.03.2018 ob 21:44
Ross je bil tisti, ki je Trumpa prepričal o sprejetju višjih carin na jeklo in aluminij, zaradi česar je potem odstopil predsednikov glavni gospodarski svetovalec Gary Cohn.

Tukaj nekaj ne gre skupaj. Wilbur Ross (Yale University - tudi v vodstvu Yale Management) je vodja prostozidarske bančne skrivne druščine Phi Beta Kappa (Janet Yellen, Ben Bernenke, Kellogg, Michael Bloomberg, Laurence Fink,.....), če pa je tudi Skull & Bones pa ne najdem. Bil med drugim tudi Rothschildov bankir. Goldman Sachs spada pod Yale/Pilgrims Society - skull&bones strujo. Wilbur Ross pa je bil v preteklosti direktor International Steel Group.
Cohn pa je v ožjem vodstvu Goldman Sachs. Poleg tega se ga omenja kot naslednika Lloyda Blankfeina na vrhu Goldman Sachsa. A je možno, da je odstopil zaradi tega, ker se mu nasmiha glavni položaj v GSju? Zanimivo, da je Cohn delal za U.S. Steel - United States Steel Corporation (kot del Wall street železnine J.P. Morgan & Co.).

Rothschildov (kot del Wall street/City of London oligarhije) Rio Tinto pa je med drugim največji dobavitelj aluminija ZDA preko Kanade - naj bi bil na izgubi. Se še pogajajo - tako pravijo za javnost.

Torej po Bloombergu največji zmagovalci:
Nucor Corp., AK Steel Holding Corp. in U.S. Steel Corp.

Največje izgube po Bloombergu pa bodo imeli Mehika, Kanada in Brazilija - ne Kitajska

Kaj pa je v ozadju pa bomo videli. Da so se bankirji med seboj sprli? Meni se zdi zgolj predstava za javnost.

Ker tudi gospod z očali na drugi fotografiji, Steven Munchin je član skrivne druščine Skull&Bones (Yale), Goldman Sachs, danes pa Trumpov prvi bankir......
In tudi gospoda, ki med drugim fura Kitajsko politiko spada v glavnem pod Skull&Bones oz. Yale University.
neprilagojen
# 12.03.2018 ob 20:54
"Evrske" finančne ministre skrbi morebitna trgovinska vojna z ZDA

zanimivo, jih ne skrbi, kaj bodo posteni evropejci jedli in kako bodo ziveli
ja te financniki, bi morali dobivati placo, koliko je cistilkina pokojnina, mogoce bi takrat razumeli, da malega cloveka zanima mir in poln kroznik ne neke stevilke na borzi
Joker
# 12.03.2018 ob 20:40
Problem je samo v tem, koliko bi ZDA zanalašč ovirale evropsko gospodarstvo in mu pod noge metale polena.

Ni problem, ker to že nekaj časa počnejo. Mogoče je sedaj Trump le storil tisti korak preko rdeče črte in bodo tudi evropski politiki spregledali, da ZDA niso zaupanja vreden zaveznik.
HOR
# 12.03.2018 ob 20:21
"...Peter Altmaier, bodoči nemški gospodarski minister, ki je prav tako poudaril pomen čim bolj pravične in odprte mednarodne trgovine,..."

...
Lahko začnemo kar s pravično ekonomijo znotraj EU pri Evru in ekonomski politiki...
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 07:45
"Evrske" finančne ministre skrbi morebitna trgovinska vojna z ZDA

vojno vemo kdo je zače s sankcijami pri eu in rusiji. v čem je problem?
moj komentar
# 12.03.2018 ob 21:22
Časi ameriškega zastraševanja sveta se iztekajo. Svet lahko deluje tudi brez ZDA.
moj komentar
# 12.03.2018 ob 21:18
Vsaka prava vojna se najprej zacne s trgovinsko vojno. Izgleda da se ZDA no to pripravljajo in si zato prizadevajo za čimvečjo samooskrbo

ZDA se zaman pripravljajo na vojno. Trenutno vojna odgovarja samo njim in mogoče Veliki Britaniji.
Nemčiji gre dobro, Rusiji gre dobro, Kitajski gre dobro, Japoncem gre dobro.
Kdo še ostane?
Ostane samo še drobiž, s katerim si ZDA ne morejo kaj dosti pomagati.
In kdo se bo boril za interese ZDA?
Nihče ne bo glave tvegal zato, da bodo ameriške riti bolje živele. Ti časi so mimo.
Surovinska baza za Evropo je v Sibiriji in Rusi bodo surovine prodajali še naprej ceneje, kot vsi ostali.
ZDA lahko jokajo in cepetajo kot majhen razvajen otrok, a dosegle ne bodo nič.
ROSPO
# 12.03.2018 ob 21:06
Vsaka prava vojna se najprej zacne s trgovinsko vojno. Izgleda da se ZDA no to pripravljajo in si zato prizadevajo za čimvečjo samooskrbo
Robiland
# 12.03.2018 ob 20:47
Trump je anti globalist, kar cenim.
johann
# 13.03.2018 ob 07:47
"Skrbi nas možnost trgovinske vojne," je dejal in opozoril, da bi bili v tem primeru vsi poraženci in da je protekcionizem slepa ulica.

Ni res. Poražena bi bila kvečjemu EU, zato pa takšna panika...
Kekec99
# 13.03.2018 ob 02:06
Nič lažjega, Rusiji ukiniti sankcije in z njimi začeti trgovati po možnosti brez carin. Evropska industrija in ruski resursi bi svetu prinesli veliko dobrih stvari.
ROSPO
# 12.03.2018 ob 20:53
Meni se dostikrat zazdi, kot da se ZDA pripravljajo na veliko svetovno vojno in si bodo zato v prihodnje, ne glede na ceno, ki jo bodo morale placati, prizadevale za čim večjo samooskrbo... Izgleda da Ostali svet ima drugacne plane in cilje za prihodnost kot ZDA in zato tega ne razume ali noče videti
el CARTEL
# 12.03.2018 ob 20:45
Problem je samo v tem, koliko bi ZDA zanalašč ovirale evropsko gospodarstvo in mu pod noge metale polena.

ZDA gleda predvsem nase primarno,
ni pa v vojni z evropo.

ameriški stablišment ziher ne, navsezadnje je EU otrok amerike, njihovih tajnih služb, ki so sprejele washingtosnki konsenz in povsem dobro širijo ideologijo naprej.

za establišment je trump le glitch in the matrix.
čakajo da mine. in upajo da bodo lahko popravili in furali svojo ideologije dalje po njem
el CARTEL
# 12.03.2018 ob 20:42
mislim,d a zahtevate preveč od teh kravatarjev.
namreč to so vsi po vrsti ideologi neoliberalizma in globalizacije, vi pa zahtevate da se poslužujejo protekcionističnih ukrepov (sicer kot protiutež pretekcionizmu ZDA).

ampak kako močna je ideologija se vidi že po tem, da raje prosijo da se EU izvzame.
protiukrep jim bo zadnji in precej neljub korak.

to je enako kot če bi hitlerja primoral da posovji židovskega otroka. raje ne, no, kaj bo pa z rasno čistostjo potem.
nikhrast
# 14.03.2018 ob 16:05
Trumpu kaže slabo, poglej volitve včeraj, zmaga demokratov, neverjetno. Nič ne bo s Trumpom leta 2020.
Uboga Melanie, upam da bo dobila nekaj tolažbe v Sevnici.
nikhrast
# 13.03.2018 ob 15:51
Kaj ponuja uboga Rusija, samo resurse kot plin, nafta, kakšne rude, pa še večino tega imamo zadost, pri storitvah pa nam ponujajo samo šlamparijo.
yamunamaria
# 12.03.2018 ob 21:05
upam da se zgodi gospodarska vojna med amerigo in europo in da se samo stopnjuje in zaostruje, pa da vidimo če se bojo europejci upali zavrnit dolar kot mednarodno valuto. to bi bilo zelo zanimivo....
adnan1984
# 12.03.2018 ob 20:42
Kakorkoli navijate, da so ZDA ven iz igre-nimam vas kej komentirat.
Pa ja ZDA-židovski lobij držijo cel svet za j..... Tisto nekaj malga od Rusov in Kitajcev bojo pa ja že poglihal.
Aja Kitajska je pa debelo odvisna od ZDA volje kok pa kako. Dobesedno so ko nek pudeljček hop skoči.
Dejstvo, da zahodni kapital gre ven iz Kitajske tud pove svoje; in od čga pa bodo kitajci še mel gospodarsko rast??? Od svojga notranjega povpraševanja-hahahah japajade. Pa še kitajsci se tako zadolžujejo da glava boli, da ja prikrijejo katastrofalne razmere v državi. Ni vse v gospodarski rasti, so še drugi parametri moči neke države,recimo megakampanje, ki jih je v ZDA več kot 10, v EU pa le kake 3-4. V Rusiji je samo Gazprom in pika nema nič.......
Da ne govorimo o vojaški industriji itd...,
Tak da hoteli mi to ali ne; se ZDA debelo gleda in sprašuje kaj pa kako.
Pa še tisti BRICS ne morejo uspostavit-oni že bolje vejo zakaj ne morejo.
Osebno nisem simpatizer ZDA, sam pa ne bi rad videl nekih Kitajcev kot svetovnega hegemona.
To si pa ne želte.
WeeBay
# 12.03.2018 ob 20:36
Pa to je že prav žalostno kako je EU strah. Zaradi tega mi je Trump car. Kravatarji/politiki povem v šoku že 2 tedna samo jokajo in stokajo. Še en dokaz da ima Trump prav.

LINK

Trump's "enemies list?" Here's who he called out at his rally:

Chuck Todd
"Fake as hell CNN"
Elizabeth Warren
"Brutal" Canada
Maxine Waters
Drug dealers
MS-13
"Evil" people in DC
"Lamb the sham"
Photographers who don't show his crowds
Kazalo