Svet
Bratislava
V glavnem mestu se je po ocenah zbralo 50.000 ljudi. Foto: Reuters
Protesti
Protesti tudi po odstopu premierja. Foto: Reuters
VIDEO
Množični protivladni prot...

Dodaj v

Ficev odstop ni pomiril protestnikov na Slovaškem

Največji protesti v državi po letu 1989
16. marec 2018 ob 21:00
Bratislava - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Na deset tisoče protestnikov na Slovaškem je spet protestiralo in zahtevalo predčasne volitve, potem ko je zaradi umora novinarja Jana Kuciaka odstopil premier Robert Fico.

Ficev odstop tako ni pomiril jeze protestnikov zaradi umora novinarja in njegove zaročenke ter razmer v državi. Kuciakovo delo in umor sta razburila javnost zaradi neuspeha vlade v boju s korupcijo in klientelizmom v 14 letih po vstopu države v EU, poroča Reuters. Kuciak je pisal o navedbah o goljufijah poslovnežev s političnimi povezavami in vpletenosti italijanske mafije. Za umora ni bil obtožen še nihče.

Protesti so potekali že tretji dan zapored, in sicer v 35 krajih. Ljudje so nosili transparente z napisi "Vlada ne deluje" in vzklikali: "Dovolj je Fica!" Karolina Farska, organizatorka shoda v Bratislavi, na katerem se je po ocenah javne radiotelevizije zbralo okoli 50.000 ljudi, je dejala, da se "koalicijski voditelji oklepajo oblasti za vsako ceno, da bi prikrili vse korupcijske škandale". Protesti, ki potekajo od smrti Kuciaka, so najmnožičnejši v državi po padcu komunizma leta 1989.

Fico je odstopil v četrtek, vodenje (nove) vlade pa je prepustil tesnemu zavezniku Petru Pellegriniju, ki je od predsednika države dobil mandat za sestavo nove vlade. Vlada po dogovoru koalicijskih partnerjev tako deluje naprej. Fico ni edini politik, ki je odstopil. To so storili tudi notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

Pellegrini naj bi naslednji teden oznanil nova imenovanja v vladi. Kritiki pravijo, da bo Fico kljub odstopu ohranil vpliv na vlado. Dejal je namreč, da bo ostal aktiven kot predsednik stranke.

Vodja koalicijske stranke zaprosil za varovanje
Medtem je vodja koalicijske stranke Most-Hid Bela Bugar zaradi groženj zaprosil za okrepljeno policijsko varovanje. V regionalni pisarni vladajoče stranke Smer-SD v mestu Žilina pa je v četrtek izbruhnil požar, ki naj bi bil podtaknjen.

Kot je Bugar pojasnil, je v preteklih dneh po elektronski pošti prejel več groženj s smrtjo, ki so bile namenjene tudi njegovim bližnjim. "To je preveč. Takšne grožnje ali podtikanje požarov v pisarnah strank nimajo nič skupnega z demokracijo," je dejal Bugar. Dodal je, da je takšno ravnanje posledica kritik opozicije. "Prepričan sem, da tega ne želi nihče, niti tisti na ulicah," je povedal Bugar.

Požar, podtaknjen ponoči v regionalni pisarni Ficove stranke Smer-SD v Žilini, je bil uspešno pogašen. Pri tem ni bil poškodovan nihče. V stranki so odgovornost pripisali skrajnežem, ki da skušajo trenutno politično situacijo izkoristiti za destabilizacijo države.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
sumtb
# 16.03.2018 ob 22:09
Pri nas so se spin doktorji naučili z bullmastifi kako pa kaj, tako da bi kaj takega prikazali v osnovi kot dvojni samomor ali kaj podobnega. Saj ni tako dolgo od tega ko je kriminalist ki bi moral pričati o pranju denarja iz iranskega jedrskega programa v NLB padel z lestve dan pred zaslišanjem, pa je bila smrt utišana in javnost ne ve o tem nič.

Se pač zgodi očitno, tako kot mrtno pijani lovci ki zadanejo tarčo na razdalji 200m na 1 cm skozi gosto drevje iz mrtvega kota.
opat
# 16.03.2018 ob 21:17
Razpisati nove volitve! Poiskati morilce! Pripeljati jih pred sodišče! To je vsa filozofija.
DrKošarke
# 16.03.2018 ob 21:19
premier odstopi, vstopi marionieta in oni upajo, da bo ljudstvo pomirilo :)
naj jih odnesejo iz palače!

aja spet soros kriv... LOL
Zdejkapopi
# 16.03.2018 ob 21:25
Paradoks je to, da je Fico levičar-socialist, nekateri pa obtožujejo Soroša, ki je prav tako levičar. Opozicija v državi pa je samo desnica. Hmmmmm... Še malo pa bomo slišali protest proti Sorošu, v ozadju je Soroš.
Jože Gorišek
# 16.03.2018 ob 22:57
Mrtev novinar je kolatelarna škoda ,katera bo pripeljala do nove vlade katera bo bolj vodljiva.
Glas_razuma
# 16.03.2018 ob 22:10
To bi se moralo zgoditi tudi pri nas ob razkritju glavnih krivcev za bančno luknjo. Če bi se zgodila ulica, bi se odgovornim zatresle hlače in mogoče bi koga od odgovornih končno obsodili.
Murko
# 16.03.2018 ob 22:50
Predčasne volitve bodo pa VSE spremenile... Keri optimisti.
audiac
# 16.03.2018 ob 21:27
Nekdo mogoče res namerno poskuša destabilizirati Slovaško.Večkrat ni plesala po taktu Zahoda.Vse skupaj mi ni všeč.Tole zna biti nevarno.
ATP
# 16.03.2018 ob 21:09
Ko pri nas pretepejo novinarja smo vsi sicer kritični, a doma v udobnih naslanjačih.
Robin Lood
# 16.03.2018 ob 23:44
Tipi kot so đđ pa še kar pustošijo po naši politiki....
DamonDash
# 16.03.2018 ob 21:24
Slovaki so bolj enotni, pri nas pa nočemo protestirati tako množično.
GORA2
# 16.03.2018 ob 22:14
Na deset tisoče protestnikov na Slovaškem je spet protestiralo in zahtevalo predčasne volitve, potem ko je zaradi umora novinarja Jana Kuciaka odstopil premier Robert Fico.

Moje osebno menje je,da to kar se dogaja na Slovaškem ali pa v GB s umori je delo zahoda.ki želi preprečiti povezavo vzhoda in zahoda s svileno potjo in izgubo dominacije zahoda v svetu kakor v tem primeru ko poskušajo nevtralizirati Slovaško vlado s tem ko jo obtožujejo zločinov in hkrati upajo,da bo Slovaška odstopila od projektov,ki bi v prihodnosti povezali Azijo in Evropske države.

https://www.euractiv.com/section/railways/news/riding-the-train-from-beijing-to-vienna-in-2033/

The idea of travelling by train from Beijing via Moscow to the Austrian capital has long been an unlikely far-flung dream. But in 15 years, the Trans-Siberian railway could indeed reach the gates of Vienna. EURACTIV Germany reports from Vienna.

Together with Russian Transport Minister Maxim Sokolov, he has signed an agreement in Vienna, with which the project is to be brought on track.
After completing all approval procedures and the necessary construction time – Slovakia is already on board – it should be possible for the first direct train from Beijing to arrive at the gates of Vienna in 2033.
ATP
# 16.03.2018 ob 21:33
Soros je kot včasih Stane Dolanc... ;-)
kick.your-ass
# 16.03.2018 ob 23:31
Ta umor bi lahko povezali z britanskim...
Sebastjan666
# 17.03.2018 ob 08:28
Zdejkapopi

Paradoks je to, da je Fico levičar-socialist, nekateri pa obtožujejo Soroša, ki je prav tako levičar. Opozicija v državi pa je samo desnica. Hmmmmm... Še malo pa bomo slišali protest proti Sorošu, v ozadju je Soroš.

1. Soroš ni levičar (vsaj ne, kot si očitno ti to predstavljaš) - čeprav financira levičarske entuziaste. Soroš je agent Wall street bančne oligarhije, katera preko mnogih fundacij in NGOjev, med katerimi je vsekakor zelo pomembna Open Society deluje na reprogramiranju družbe v korist bančne oligarhije. Hegel ima veliko za povedati, kako se to da.

2. Opozicija v državi pa je samo desnica
Kaj pravi stanje na terenu?

Da je Open Society na Slovaškem dobro prisotna, pa pričajo spodnji primeri:
Iveta Radičová - stranka Slovaška demokratična in krščanska unija in pa SaS (Svoboda in solidarnost), je bila predsednika Open Society na Slovaškem, je pa tudi profesorica na zasebni pan-evropski univerzi, ki jo je postavil Coundenhove Kalergi (to je krog Wall street bančne struje (kamor spada tudi Soros), ki je gradila EU in vzopodbuja multi-kulturalizem preko migracij).
Martin Butora - Kiskov glavni svetovalec je pogosto gost na dogodkih Open Society, kot tudi Kisk je bil povabljenec leta 2015 (dogodek za migracije v EU), in lani v New Yorku.
Ostali (levi in desni - to so stranke SaS, Nova, Smer, Most Hid, Obyačajni Ludia) politiki, ki so redni gosteje ali občasni pri Open Society - Frantisek Shebej, Stefan Hrib, Daniel Lipsic,, Pavol Demeš, Eduard Kukan, Ivan Miklos, Peter Osusky (SaS, OKS), Fedor Gál, Grigorij Meseznikov, Mikuláš Dzurinda Miklosko, Juraj Smatana, Ondrej Starinsky, Miroslav Lajčak (SMER-SD), Miroslav Kusi, Zuzana Wienkova, Michal Havran, Martin Macko, Jan Orlovsky itd.
Sicer pa je najbolj Soroševa stranka na Slovaškem SaS (desna) - Svoboda in solidarnost
Ján Orlovský je sedanji predsednik Open Society na Slovaškem in kot takšen najbolj zagret zagovornik globalizma oz. migracij. Na njegovih predavanjih, ki jih organizira Open Society, pa so pogosto prisotni člani stranke SaS.

Ta levo desno vam dela probleme, ker očitno ne veste, kako stvari potekajo v realnosti. Predlagam več branja........ pa ne 'levo desnih' medijev.
Henrik
# 16.03.2018 ob 22:00
Vsaj ena slovenska republika, ki bo nagnala mafijske tovariše in postala normalna država s perspektivo. Pri nas tega zaradi apatije, vsegliharsstva in nikakršnega odnosa in odgovornosti do države na vseh nivojih pač ni.
xx90
# 17.03.2018 ob 11:34
@Binder Dandet
Protesti ne potekajo zaradi tega, ker ljudje menijo, da je novinarja umoril nekdo iz vladne stranke ali mafija, razkril je tudi več drugih povezav slovaških oligarhov tako, da vsi vedo, da je lahko bil kdorkoli.
Dejstvo je, da protesti potekajo zato, ker ljudje vladi ne zaupajo, niti ne verjamejo, da bodo preizkovalci nepristranski pri raziskavi umora zato sodelujejo tudi tuji preizkovalci ter predvsem zaradi korupcije, ki je bila razkrita in hočejo, da se konča
Definitivno pa nima zahod nič pri tem, Fico je premier že tretjič, korpucija traja že kar lep čas, o tem je bila že tudi pred nekaj časa na pisana knjiga Vlastnou hlavou: Ako Fico predal krajinu oligarchom, tako, da težko bo to neka teorija zarote zahoda.
Sedaj se pač samo odkriva razsežnost zadev kot so korupcija pri prodaji nepremičnin in firem, ter predvsem korupcija pri koriščenju dotacij iz EU
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Pôdohospodárska platobná agentúra zrušili embargo súvisiace s firmami Talianov, ktorých mená spájajú s talianskom mafiou 'Ndrangheta. Podľa denníka SME tak Vadalovci a Rodovci dostali od roku 2004 cez agrodotácie takmer 68 miliónov eur.

Tu pa je opisana celotna korupcija pri prodaji raznih zadev:
https://www.aktuality.sk/clanok/568007/t
alianska-mafia-na-slovensku-jej-chapadla-siahaju-aj-do-politiky/

Je pa vse v slovaščini, mogoče, da se najde kaj tudi v drugih jezikih, ampak ne vem kako detajlno so zadeve opisane.
Binder Dandet
# 17.03.2018 ob 11:02
@xx90:
Novinarjev se na zahodu ne odstrani s strelom v celo. Prevec ocitno in brutalno, da bi razmisljal, da so ga odstranili ljudje iz krogov ficota oz povezane mafije.
xx90
# 17.03.2018 ob 10:41
@GORA2
Na deset tisoče protestnikov na Slovaškem je spet protestiralo in zahtevalo predčasne volitve, potem ko je zaradi umora novinarja Jana Kuciaka odstopil premier Robert Fico.

Moje osebno menje je,da to kar se dogaja na Slovaškem ali pa v GB s umori je delo zahoda.ki želi preprečiti povezavo vzhoda in zahoda s svileno potjo in izgubo dominacije zahoda v svetu kakor v tem primeru ko poskušajo nevtralizirati Slovaško vlado s tem ko jo obtožujejo zločinov in hkrati upajo,da bo Slovaška odstopila od projektov,ki bi v prihodnosti povezali Azijo in Evropske države.


To kar se dogaja na Slovaškem ni nikakor delo zahoda. Vlada Smer že mnogo let velja za koruptivno v očeh Slovakov, povezave med italjansko mafijo in samo vlado so precej močne, odkritja novinarja Kuciaka pa so podkrepljena z konkretnimi informacijami in dokazi.
Nihče se ne trudi države destabilizirati, dejstvo je, da ljudje ne stavkajo le zaradi umora novinarja ampak predsem zaradi njegovih ugotovitev v njegovem zadnjem članku ter želje po tem, da njegova smrt ni bila zaman ampak je dejansko začetek spremembe.
Drugače pa je polno člankov na aktuality.sk vsak dan (večina jih je v slovaščini), mislim pa, da so neki povzeti dogajanja tudi v angleščini.
Ata
# 16.03.2018 ob 22:49
Ficov odstop ni pomiril protestnikov na Slovaškem

Podobno bi moralo biti na naših ulicah po odstopu Cerarja. Skupaj z njim bi morali zapustiti politiko vsi pomembnejši funkcionarji prejšnjega enoumnega režima.
vidim
# 16.03.2018 ob 23:24
Umor novinarja, s člankom vred je maslo tistih, ki so potem organizirali tudi proteste. Članek ni bil dokončan, ker Kuciak ni mogel preveriti podatkov informatorjev, So ga pač preje ubili. In zelo vprašljivo je koliko odstokov podatkov je sploh bilo resničnih.
Ata
# 17.03.2018 ob 07:47
božo1>
Pri vseh so v bistvu pričakovanja drugačna, ker v "onem" sistemu niso poznali korupcije (tudi provizij ne, pa bogato preplačanih "uslug"-poslov, napihnjenih bogatunov itd, itd).

A si ti letnik 2000+? :D
božo1
# 17.03.2018 ob 07:16
Še nisem slišal "diagnoze", kaj se to dogaja v kar pretežnem delu držav, ki so izšle iz "socialistične" ureditve v "pravo demokracijo".

Pri vseh so v bistvu pričakovanja drugačna, ker v "onem" sistemu niso poznali korupcije (tudi provizij ne, pa bogato preplačanih "uslug"-poslov, napihnjenih bogatunov itd, itd). Tako jim danes nobena "izvoljena" oblast ni prava, vsi da kradejo, izkoriščajo položaje, skratka so koruptivni), vse to pa je v bogati zahodni demokratični tradiciji kar normalno in masa se s tem ne obremenjuje. Ve se zakaj se politične partije borijo za oblast, ve se, da kalkulirajo, da kak "donald" pripelje h koritu celo svojo familijo itd. To je tam normalno, tu pa to ni!

V socializmu so bili domnevno pri koritu zgolj eni, "tukaj" pa jih je več in zato bodo "tukaj" ulice še dolgo začudene in nezadovoljne.
ti-ne
# 16.03.2018 ob 23:07
Popolna podpora protestnikom!
Dol z mafijsko vlado.
Madžarska in Poljska sta naslednja
Ata
# 16.03.2018 ob 23:52
Robin Lood>
Tipi kot so đđ pa še kar pustošijo po naši politiki....

Đuro je bil enkrat samkrat na avdienci pri Jankoviču in res da z njemu podobnimi, a se mi ne zdi vreden resne omembe!
pepar
# 16.03.2018 ob 21:05
Moralo bi jih demonstrirat vsaj desetkrat več.
Vseeno upam da jim uspe,
Skippy
# 16.03.2018 ob 23:12
O tem Sorošu sanjajo tisti, ki se jim ne da razmišljat. Kaj pa je lepšega kot venomer pisat eno pa isto?
MilleniuM
# 16.03.2018 ob 21:06
Če policija in vojska ne bosta ustrezno reagirali, se bo zgodil ukrajinski scenarij oziroma državni udar. To čaka vse države višegrajske skupine, ki bodo odklonile sprejemati islamske migrante.
Zadaj je Soroš in Bruselj.
Kazalo