Chavez in Castro sta bila velika prijatelja, fotografija je iz leta 2004, ko je Chavez prispel na letališče v Havani. Foto: EPA
Chavez in Castro sta bila velika prijatelja, fotografija je iz leta 2004, ko je Chavez prispel na letališče v Havani. Foto: EPA
Nicolas Maduro
50-letni Maduro je prepričan, da bo on naslednji predsednik Venezuele. Foto: EPA

"Čeprav smo vedeli za njegovo kritično zdravstveno stanje, nas je novica močno pretresla," je v prispevku na prvi strani komunističnega dnevnika zapisal oče kubanske revolucije. Dodal je še, da so imeli čast z bolivarskim voditeljem deliti iste ideje socialne pravičnosti in podpore izkoriščanim. "Revni so enaki povsod po svetu," je zapisal.

Fidel Castro se ni udeležil državniškega pogreba Chaveza v petek v Caracasu, Kubo je zastopal njegov brat, predsednik Raul Castro.

Maduro in Capriles že na bojnih položajih
Medtem se v Venezueli pospešeno pripravljajo na predčasne predsedniške volitve, ki bodo 14. aprila, do takrat pa državo kot začasni predsednik vodi Nicolas Maduro, ki je že napovedal, da bo kandidiral za predsednika. V predsedniško bitko se je podal tudi predsednik opozicije Henrique Capriles, oba pa sta svoji kandidaturi že prijavila volilni komisiji.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da ima največ možnosti za zmago Maduro, ki ga je za svojega naslednika izbral tudi Chavez. Maduro je obljubil, da bo nadaljeval pot socializma, ki ga je v 14 letih v državi vzpostavil Chavez, ki je precej spremenil politično in družbeno življenje v Venezueli ter pomembno vplival na dogajanje v vsej Latinski Ameriki.

A Capriles obljublja težak boj. "Nicolas, ne bom ti pustil proste poti. Nisi Chavez," je v bojevitem govoru povedal Capriles, Madura pa je obtožil tudi laganja o Chavezovem zdravstvenem stanju, medtem ko se je sam pripravljal na kandidaturo. "Nicolas je več mesecev lagal državi. Izkorišča nekoga, ki ga ni več med nami, ker nima ponuditi ničesar. Jaz se ne igram s smrtjo in trpljenjem," je še povedal.

Maduro se je že odzval na Caprilesov govor in dejal, da se njegov nasprotnik igra z ognjem, da je užalil Chavezovo družino in da tvega pravne posledice za svoje besede. "Lahko vidite obraz fašista, ki si želi razjeziti ljudstvo," je povedal Maduro, ki je ob tem dodal, da bi opozicija rada sprožila nasilje.

Venezuela se počasi vrača v normalno življenje
Potem ko se je država po torkovi smrti dolgoletnega voditelja zavila v žalovanje in se je na tisoče Venezuelcev poslovilo od svojega predsednika, ki še vedno leži v vojaški akademiji v prestolnici, so se Caracas in druga mesta po državi v ponedeljek le vrnila v ustaljeni red. Svoja vrata so znova odprle trgovine in šole, uradno obdobje žalovanja pa se konča v četrtek. V petek naj bi Chaveza tudi pokopali.