Maduro naj bi državo vodil do predčasnih volitev. Foto: EPA
Maduro naj bi državo vodil do predčasnih volitev. Foto: EPA
Venezuela
Od Chaveza se je poslovilo že na stotisoče ljudi. Foto: EPA
Maduro začasno predvzel funkcijo predsednika

Zaprisego je v prestolnici Caracas vodil vodja narodne skupščine Diosdado Cabello. 50-letni Maduro, ki ga je za svojega naslednika izbral tudi sam Chavez in ki je v času njegove bolezni vodil državo, je z ustavo v roki dejal: "V imenu absolutne zvestobe komandantu Hugu Chavezu prisegam, da bom spoštoval in branil bolivarsko ustavo z odločno roko svobodnih ljudi".

Po zaprisegi je Maduro zagotovil, da bo Venezuela nadaljevala pot socializma, in pozval k takojšnjim volitvam. Za svojega podpredsednika je imenoval Chavezovega zeta Jorgeja Arreato. Venezuela mora zdaj skladno z ustavo v 30 dneh razpisati predčasne volitve, Maduro pa je po zaprisegi sporočil, da je predsednika narodnega volilnega sveta Tibisaya Luceno že zaprosil, naj nemudoma skliče predsedniške volitve.

Opozicija: Zaprisega je sleparska
Zaprisego začasnega predsednika je bojkotirala opozicija, njen vodja Henrique Capriles pa je povedal, da je ta neustavna. Trdi namreč, da bi moral skladno z ustavo v času do predčasnih volitev državo voditi vodja narodne skupščine. "Zaprisega je sleparska. Nihče ni izbral Madura za predsednika. Vlada zlorablja oblast," je še dejal Capriles.

Državniško slovo od dolgoletnega voditelja
Hugo Chavez je po dolgem boju z rakom v 59. letu umrl v torek, v petek pa so se od njega poslovili na državniškem pogrebu, ki so se ga udeležili iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad, kubanski predsednik Raul Castro in beloruski voditelj Aleksander Lukašenko, pa tudi nekatere znane osebnosti, med njimi ameriški filmski igralec Sean Penn. Ker bi se od nekdanjega predsednika, ki je precej spremenil politično in družbeno življenje v Venezueli ter pomembno vplival na dogajanje v vsej Latinski Ameriki, rado poslovilo še več Venezuelcev, bo njegovo truplo v vojaškem muzeju ležalo še sedem dni, nato pa ga bodo balzamirali in ga prepeljali v muzej revolucije.

Chavezova smrt je v Venezueli povzročila pravi šok in odpira obdobje negotovosti v državi, ki je razdeljena na "chaviste", privržence voditelja bolivarske revolucije, in njegove nasprotnike. Po vsej verjetnosti bo vajeti države po Chavezu prevzel prav Maduro, a ga številni analitiki vidijo kot manj karizmatičnega in manj prepričljivega naslednika Chavezove ideje.

Maduro začasno predvzel funkcijo predsednika