Breivik ob predvajanju posnetkov njegovih žrtev ni kazal čustev, ki pa so ga premagala ob predvajanju njegovega političnega manifesta, uperjenega proti multikulturnosti in islamu. Foto: Reuters
Breivik ob predvajanju posnetkov njegovih žrtev ni kazal čustev, ki pa so ga premagala ob predvajanju njegovega političnega manifesta, uperjenega proti multikulturnosti in islamu. Foto: Reuters
Breivikov prihod v sodno dvorano s pozdravom skrajne desnice. Foto: EPA
Breivik priznal pokol, krivdo zanika

Ob strogih varnostnih ukrepih se je v Oslu začelo sojenje norveškemu desničarskemu skrajnežu. Breivik je, potem ko so mu ob prihodu v sodno dvorano odstranili lisice, pozdravil s pozdravom skrajne desnice in dejal, da sodišča ne priznava: "Norveških sodišč ne priznavam, ker dobivate mandat od norveških političnih strank, ki podpirajo večkulturnost."
Breivik je nadaljeval, da prav tako ne priznava avtoritete sodnice Wenche Elisabeth Arntzen, ker je po njegovih besedah prijateljica sestre nekdanje premierke in vodje laburistične stranke Gro Harlem Brundtland. Desničarski skrajnež se je v nadaljevanju opisal kot pisatelja, ki trenutno dela iz zapora, potem ko ga je sodnica vprašala, kakšen je njegov trenutni zaposlitveni status.

Dvorano pretresel posnetek dekleta
Tožilstvo je prvi dan sojenja predstavilo več pretresljivih posnetkov. Tožilec Svein Holden je ob predstavitvi krvavega pohoda po otoku pokazal fotografije otoka in dejal, da je bilo v času, ko je tja prispel Breivik, na Utoyi 564 ljudi. Tožilka Inga Bejer Engh je podrobno opisala, kako je bilo ubitih vseh 77 žrtev. Dodala je, da je napad "povzročil preplah med Norvežani".

Po branju obtožnice je 33-letnik priznal, da je ubil 77 ljudi, a dejal, da se ne počuti krivega. Trdi, da je pokol na Utoyi izvedel v samoobrambi.

Zbrane v sodni dvorani je še posebej pretresel tonski posnetek, na katerem neko dekle med Breivikovim napadom na Utoyi policijo več minut prosi za pomoč. "Pohitite, pohitite," prosi dekle, v ozadju pa je slišati strele in krike. Na posnetku se zdi, kot da policist, ki je klic sprejel, njenim izjavam dalj časa ni verjel. Breivik ob predvajanju posnetka ni kazal čustev, temveč je le globoko vdihnil. Predvajali so tudi posnetka dveh Breivikovih telefonskih klicev na center za klic v sili.

Predtem je tožilstvo predvajalo doslej še neobjavljeni posnetek Breivikovega napada v vladni četrti v Oslu, v katerem je umrlo osem ljudi. Na posnetku, ki so ga posnele nadzorne kamere, je videti ljudi, ki gredo proti Breivikovemu kombiju, parkiranemu v četrti, nato pa kombi eksplodira.

Breivikove besede "najpomembnejši dokazni material"
Tožilstvo je predvajalo tudi 12-minutni film Vitezi templarji 2083, ki ga je Breivik pred dvojnim napadom objavil na medmrežju. Med predvajanjem njegovega političnega manifesta so najbolj množičnega morilca v zgodovini sodobne Norveške premagala čustva in je zajokal.

Sojenje se bo nadaljevalo v torek, ko bo Breivik po napovedih pričal pred sodiščem. Eden izmed Breivikovih odvetnikov Geir Lippestad je poudaril, da je treba Breiviku prisluhniti, saj so njegove besede "najpomembnejši dokazni material". Dodal je, da je Breivikov svetovni nazor težko razumeti.

V ospredju sojenja bo po pričakovanjih zlasti vprašanje, ali je Breivik psihično moten ali hladnokrven morilec.

O ideoloških motivih
Tožilstvo je Breivika formalno obtožilo terorizma in načrtovanega umora, za sojenje pa je predvidenih deset tednov. Kot prvi je na njem nastopil Breivik, ki bo imel za pričanje čas do 23. aprila. Sodba je predvidena še pred prvo obletnico napadov.

Kot je pred dnevi povedal Lippestad, namerava napadalec pred sodiščem izraziti obžalovanje, da med napadi julija lani "ni šel še dlje". Med sojenjem naj bi sicer predstavil svoje ideološke motive.

Tožilstvo še ni sporočilo, ali bodo za Breivika zahtevali zaporno kazen ali odhod v psihiatrično bolnišnico. Obtožen je terorističnega dejanja, za kar je zagrožena kazen do 21 let zapora.

Breivik priznal pokol, krivdo zanika