Ameriški vojaki puščajo za seboj še vedno nestabilno državo. Foto: EPA
Ameriški vojaki puščajo za seboj še vedno nestabilno državo. Foto: EPA
Končan umik ZDA iz Iraka

Konvoj približno sto vozil s 500 vojaki je mejo prečkal ob 5.38 po srednjeevropskem času. V Iraku, kjer so imele ZDA na vrhuncu operacije 170.000 vojakov, jih zdaj ostaja le še nekaj sto na območju ameriškega veleposlaništva.

Skoraj devet let trajajoča vojna v Iraku je zahtevala življenja 4.500 ameriških vojakov in na desettisoče Iračanov. Washington je zanjo porabil skoraj tisoč milijard dolarjev. 1,75 milijona Iračanov je moralo zapustiti svoje domove.

Zadnji vojaki so odšli iz oporišča Imam Ali nedaleč od mesta Nasirija na jugu Iraka. Do meje s Kuvajtom so morali prevoziti okoli 350 kilometrov, večinoma po puščavi, za kar so potrebovali približno pet ur.

Vojaki samo še za varovanje veleposlaništva
ZDA so bojno operacijo v Iraku sicer končale že leta 2010 in so nato postopoma predajale varnostne naloge iraškim varnostnim silam. V petek so Iračanom slovesno predale nadzor nad še svojim zadnjim vojaškim oporiščem v državi, že omenjenim oporiščem Imam Ali, ki so mu Američani nadeli ime Adder.

V državi zdaj ostaja le še 157 vojakov, ki bodo izvajali urjenje na območju ameriškega veleposlaništva, in majhen kontingent marincev, zadolženih za varnost ameriške diplomatske misije.

Umik ZDA iz Iraka je bil relativno neopazen in minil brez velikega hrupa - v nasprotju z invazijo marca 2003 proti režimu tedanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, s katero se je začela dolgoletna ameriška operacija v tej državi.

Da bodo zadnji vojaki odšli do konca leta 2011, sta se Bagdad in Washington dogovorila že leta 2008 v času prejšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha, da bo dokončni umik v tem roku dejansko izveden, pa je zdajšnji predsednik Barack Obama potrdil oktobra letos.

Pogajanja o morebitnem podaljšanju ameriške vojaške navzočnosti v Iraku so propadla, ker Bagdad ni hotel privoliti v imuniteto ameriških vojakov pred kazenskopravnim pregonom v Iraku.

Končan umik ZDA iz Iraka