Po neuradnih podatkih naj bi bilo med aretiranimi največ udeležencev protigejevskega shoda. Foto: Reuters
Po neuradnih podatkih naj bi bilo med aretiranimi največ udeležencev protigejevskega shoda. Foto: Reuters

Ob močnem policijskem spremstvu se je popoldne v hrvaški prestolnici začela Parada ponosa. Ko so udeleženci družbene, politične in zabavne manifestacije v podporo pravic homoseksualcev prispeli na Trg bana Jelačića, je prišlo do prerivanja med udeleženci parade in protigejevskega shoda, ki so ga organizirali hrvaški nacionalisti in Hrvaška čista stranka prava.

Čeprav se je govorilo, da bodo oblasti prepovedale protigejevski protest, se to ni zgodilo. Organizatorji osme Parade ponosa v Zagrebu so zaradi tega izrazili nezadovoljstvo, češ da organizatorji protesta "javno pozivajo k nasilju in širijo sovraštvo, mišljenje organizatorja pa temelji na nacističnih idejah o nadmoči bele rase". Poleg tega naj bi bil protigejevski shod v nasprotju s hrvaško ustavo. "Z oceno, da najavljen shod nacističnih organizacij proti Paradi ponosa ni "varnostna grožnja" zaradi česar ne obstaja osnova za prepoved shoda, je zagrebška policija zaščito pravic zreducirala na vprašanje fizičnega nasilja," se jezijo gejevski aktivisti.

Predsednik Hrvaške čiste stranke prava Josip Miljak se je zagrebški policiji zahvalil za "odlično sodelovanje in razumevanje ter spoštovanje pravice vseh, da javno izrazijo svoje mnenje". Stranka je sporočila, da je njihov cilj javnost opozoriti na "nedopustno in nemoralno manifestacijo s katero se zastruplja hrvaško mladino" in, če je mogoče, ob podpori javnosti preprečiti nadaljnje parade za geje v Zagrebu. "Nedopustno je, da skupina dezorientiranih in nemoralnih ljudi terorizira in vsiljuje svoj grd slog življenja drugi skoraj polmilijonski populaciji Zagreba in tudi cele Hrvaške," trdi Miljak.

T. V.