Gmotna škoda je ogromna. Foto: Reuters
Gmotna škoda je ogromna. Foto: Reuters

potresu z magnitudo 6,3, v katerem je umrlo najmanj 65 ljudi.

Številni ljudje so še vedno ujeti v ruševinah, iz katerih jih skušajo potegniti reševalne ekipe, ki delajo pod žarometi. Izpod ruševin so do zdaj potegnili okoli 120 preživelih, pričakujejo pa, da bo število smrtnih žrtev naraslo.

V mestu so razglasili izredne razmere. Župan drugega največjega mesta v državi Bob Parker je dejal, da bo število smrtnih žrtev in poškodovanih še naraščalo, mesto pa je primerjal z vojnim območjem.

Za zdaj ni podatkov o poškodovanih ali pogrešanih slovenskih državljanih, je sporočil vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Žarišče potresa je bilo samo deset kilometrov jugovzhodno od mesta in na globini petih kilometrov. "Verjetno smo priča najbolj črnemu dnevu na Novi Zelandiji," je razmere opisal novozelandski premier John Key.

To je že drugi močan potres, ki je v zadnjih petih mesecih prizadel mesto na Južnem otoku. Silovit septembrski potres z magnitudo 7,1 je povzročil ogromno gmotno škodo, a ni zahteval žrtev, medtem ko je bilo tokrat drugače.

Polne ulice ljudi
Tla so se stresla v času kosila, ko so bile ulice in trgovine polne ljudi, nekateri zaposleni pa so bili še v svojih pisarnah. Številne zgradbe v mestu s 400.000 prebivalci so poškodovane ali povsem porušene. Deli porušenih zgradb so padli na dva avtobusa.

S pomočjo helikopterjev so pogasili požar, ki je po potresu zajel visoko stolpnico, in z žerjavom rešili ljudi, ki so bili ujeti v nekem poslopju. Ponekod je tresenje tal dvignilo ceste tudi do enega metra visoko.

Oblasti so vsem večjim bolnišnicam po državi naročile, naj bodo pripravljene na sprejem poškodovancev. Iz mesta poročajo, da primanjkuje reševalnih vozil.