Izraelci so prepričani, da so predor zgradili pripadniki Hamasa. Foto: EPA
Izraelci so prepričani, da so predor zgradili pripadniki Hamasa. Foto: EPA
Izraelski vojaki so danes po predoru peljali novinarje. Foto: EPA

gradbenega materiala v Gazo, ki so jo po šestih letih odpravili pred komaj mesecem dni.

"Z odkritjem predora smo preprečili možnost napadov na izraelske civiliste, ki živijo blizu meje in vojaške sile na tem območju," je dejal izraelski obrambni minister Moše Jalon. Za izkop predora je obtožil palestinsko gibanje Hamas, ki sicer ni priznalo odgovornosti za izkop predora, ki je skopan na globini od 15 do 18 metrov, so pa njegovi voditelji Izrael obtožili pretiravanja in prenapihovanja. Po besedah tiskovnega predstavnika Samija Abu Zuhrija želi Izrael tako "upravičiti blokado in nenehno agresijo na območje Gaze", poroča BBC.

Izraelska vojska je omenjeni predor blizu vojaško strogo nadzorovane meje našla pretekli teden, in sicer v bližini kibuca, danes pa so si ga lahko ogledali tudi novinarji. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vojski čestital "za razkritje predora groze", kot ga je poimenoval.

Predor so odkrili pretekli teden, ko so se prebivalci kibuca pritoževali nad nenavadnim hrupom v bližini meje. Predor poteka od vasi Absan blizu Kan Jounisa v Gazi pod mejnim predorom do Kisufuma na izraelski strani. Po oceni izraelskih oblasti je bil za njegov izkop potreben vsaj en mesec.

V preteklosti so Palestinci izkopali že več predorov med Gazo in izraelskimi naselbinami. Hamas je tako leta 2006 s pomočjo drugih vojaških skupin izkopal predor v Izrael in zajel izraelskega vojaka Gilada Šalita. Po petih letih so ga izpustili v zameno za izpust 1.400 Palestincev, zaprtih v izraelskih zaporih.

Izrael je leta prepovedoval vnos gradbenega materiala v Gazo
Jalon je po odkritju takoj prepovedal vnos kakršnega koli gradbenega materiala na območje Gaze. Izrael je namreč že pred leti prepovedal vnos gradbenega materiala, češ da obstaja tveganje, da ga bodo oborožene palestinske skupine uporabile za izdelavo orožja in gradnjo utrdb. Leta 2010 so po pritisku mednarodne skupnosti izraelske oblasti potem omilile blokado in humanitarnim organizacijam dovolile vnos gradbenega materiala za gradnjo mednarodno financiranih javnih projektov. Pretekli mesec je bil narejen še korak naprej, ko je Izrael dovolil vnos cementa in železa za gradnjo zasebnih projektov.