Japonska se je vpletla tudi v spor glede letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir in zahteva izpustitev Liu Šjaoboja. Foto: Reuters
Japonska se je vpletla tudi v spor glede letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir in zahteva izpustitev Liu Šjaoboja. Foto: Reuters

Tokratni protest v japonski prestolnici je že drugi večji, odkar so se odnosi med dvema največjima azijskima gospodarstvoma poslabšali. Prejšnji mesec je namreč Japonska pridržala kitajskega kapetana ribiške ladje, ki je blizu spornega otočja v Vzhodnokitajskem morju – na japonskem ga imenujejo Senkaku, na Kitajskem pa Diaoju - trčila z dvema japonskima patruljnima čolnoma.

Več kot dva tisoč protestnikov z japonskimi zastavami se je odpravilo pred kitajsko ambasado, kjer so vzklikali protikitajske slogane in med drugim zahtevali tudi izpustitev letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir, kitajskega oporečnika Liu Šjaoboja.

"Jezen sem, ker je bila ukradena naša lastnina"
"Otočje Senkaku pripada meni in vsakemu Japoncu. Jezen sem, ker je bila ukradena naša lastnina," je dejal eden izmed protestnikov, 23-letni študent Masato Jošida. Eden izmed organizatorjev protesta je Tošio Tamogami, nekdanji poveljnik zračnih sil, ki so ga odpustili po objavi eseja, v katerem je trdil, da Japonska med 2. svetovno vojno ni bila agresor. Organiziral je tudi proteste 3. oktobra, na katerih je okoli 2.700 ljudi kritiziralo Kitajsko in premierja Naota Kana, ker naj bi ta popustil pod pritiski Kitajske in izpustil kapetana kitajske ribiške ladje.

V Čengduju so se medtem kitajski protestniki zbrali pred japonskim nakupovalnim centrom Ito Jokado na protijaponskem protestu in nosili napise "Bojkotirajte japonske izdelke". Demonstracije potekajo tudi v drugih kitajskih mestih.