Na paradi je sodelovalo več kot 10.000 vojakov. Foto: Reuters
Na paradi je sodelovalo več kot 10.000 vojakov. Foto: Reuters
Slavnostni govorec je bill predsednik Putin. Foto: Reuters
9. maj, dan zmage nad nacizmom in fašizmom

Na paradi ob 72-letnici kapitulacije nacistične Nemčije, ki so jo s tribune spremljali Putin, visoki uradniki in peščica vojnih veteranov, je sodelovalo več kot 10.000 vojakov.

Rusija je na njej tudi prvič predstavila najnovejše orožje, ki ga bodo uporabili na Arktiki, med drugim sistema za zračno obrambo pred raketami kratkega dosega Tor-M2DT in Pancir-SA. Zaradi oblačnega vremena pa na paradi tokrat niso sodelovali helikopterji in vojaška letala.

"Lekcije iz prejšnje vojne nas opominjajo, da moramo ostati pozorni in ruske oborožene sile so sposobne odvrniti kakršen koli morebiten napad," je v nagovoru zbranim na paradi poudaril Putin. "Življenje danes zahteva od nas, da povečamo obrambne zmogljivosti, a za učinkovit boj proti terorizmu, ekstremizmu, neonacizmu in drugim grožnjam je nujno sodelovanje celotne mednarodne skupnosti," je dodal.

Ob tem je zagotovil, da je Rusija odprta za tovrstno sodelovanje in da bo Moskva "vedno na strani sil miru in tistih, ki bodo izbrali pot enakopravnega partnerstva".

Proti toleriranju ideologije večvrednosti
Putin je v svojem govoru spomnil tudi na drugo svetovno vojno in dejal, da jim te grozne tragedije ni uspelo preprečiti predvsem zaradi dopuščanja kriminalne ideologije večvrednosti ene rase in zaradi neenotnosti tedanjih svetovnih sil. "Ni bilo, ni in ne bo sile, ki bi premagala naš narod," je še dejal.

Med drugo svetovno vojno je umrlo okoli 27 milijonov sovjetskih vojakov in civilistov, zmaga sovjetske Rdeče armade pa je vir ponosa v Rusiji.

Tradicionalne parade ob dnevu zmage so bile tudi v več drugih ruskih mestih, v ruskem vojaškem oporišču Hmeimim v Siriji pa so priredili posebno slovesnost.

9. maj, dan zmage nad nacizmom in fašizmom