Policija se je hitro odzvala na proteste in razgnala demonstrante. Foto: Reuters
Policija se je hitro odzvala na proteste in razgnala demonstrante. Foto: Reuters
Urumči
V Urumčiju je napeto. Foto: Reuters

V 1,8-milijonskem glavnem mestu kitajske avtonomne pokrajine Sinkiang so se protestniki zbrali drugi dan zapored, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo nad po njihovem menju prepočasnim kaznovanjem Ujgurov, muslimanske manjšine, zaradi smrtonosnih nemirov, ki so v mestu izbruhnili 5. julija. Prvi dan protestov, v četrtek, je umrlo pet ljudi, ranjenih in hospitaliziranih pa je bilo 14 ljudi.

Protestniki trdijo, da so bili večinski Hani v zadnjem času tarče skrivnostnih napadov z injekcijami. V mestu so zaznali 476 takih napadov, vsebina injekcij pa ni znana. Policija je zaradi napadov prijela 21 ljudi, ti pa se nadaljujejo. "Nihče se več ne počuti varnega," je stanje v mestu povzel eden izmed protestnikov.

V mestu je zavladala panika, ko so oblasti pred tednom dni pošiljale SMS-e prebivalcem in jih opozarjale pred napadi z injekcijami. Nekateri starši si svojih otrok niso upali poslati v šolo.

Kitajska: Nemire netijo separatisti
Jezna množica je zahtevala "več pravic za ljudstvo Han" in na policiste metala plastične steklenice, policija pa je po približno uri prevzela nadzor ter razgnala množico. Nato je sledil še en protest, na katerem se je zbralo okoli sto mladih, ki so med drugim zahtevali odhod Vanga Lečuana, drugega človeka Komunistične partije v Sinkiangu.

Vlada je prepovedala "nedovoljene shode, demonstracije in množične proteste". Urumči je obiskal minister za javno varnost Meng Jianžu, da bi poskušal pomiriti razgrete strasti. Ponovil je obtožbe vlade, da poskušajo separatisti povzročiti nestabilnost z načrtovanimi napadi z injekcijami, in napovedal, da bodo kaznovali vpletene v nasilje ali "spodkopavanje etnične enotnosti".

Ujguri - nekoč večina, danes manjšina
V protestih 5. julija je umrlo 197 ljudi, večinoma Han Kitajci. Dva dni pozneje so Han Kitajci napadli soseske, kjer živijo Ujguri, in zahtevali maščevanje. "Ujguri se ne počutijo varne, niti na svojih domovih," je povedala predstavnica izgnanega Svetovnega ujgurskega kongresa. Kitajska Ujgurce obtožuje, da so se v boju za neodvisnost povezali z islamistični bojevniki v regiji. V pokrajini Sinkiang živijo večinoma Ujguri, dolgo časa večina v regiji, in Han Kitajci, ki so se tja večinoma priselili v zadnjih desetletjih ter postali večina.

Han Kitajci: Preveč manjšin
Vlada v Sinkiangu je v četrtek objavila, da je 196 osumljencev obtožila zaradi julijskih nemirov, a za večino Han Kitajcev to ni dovolj. "Menim, da je bila vlada veliko preveč popustljiva do njih. Ta politika se mora spremeniti. Ne bi smeli imeti vseh teh manjšin. Morali bi imeti le en kitajski narod," meni trgovec iz Urumčija, Han Kitajec.