Protestni shod je bil organiziran preko spletnih družabnih omrežij. Foto: Reuters
Protestni shod je bil organiziran preko spletnih družabnih omrežij. Foto: Reuters

Makedonijo še vedno pretresa petkratni umor. V četrtek, 12. aprila, so blizu Skopja našli štiri trupla mladeničev, starih od 18 do 22 let, nedaleč stran pa še truplo 45-letnika. Vsi so bili ubiti s streli iz neposredne bližine. Umori naj bi imeli etnično ozadje, česar oblasti sicer niso potrdile, in so povzročili napetosti.

Preprečili pohod v albanski predel
Demonstrante so ves čas spremljali specialci in veliko število policijskih vozil. Svoj protestni pohod so začeli pred zgradbo vlade ter vzklikali nacionalistična in protialbanska gesla. Policija jim je preprečila, da bi se čez most podali v Staro čaršijo, predel, kjer živi večinoma albansko prebivalstvo. Potem so se podali pred zgradbo parlamenta, svoje nezadovoljstvo, ker niso prišli na želeni cilj, pa so izražali z metanjem kamenja v policiste in okna.

Policija je s palicami razgnala večino protestnikov, med katerimi so bili predvsem mladi. Policija je sporočila, da so protestniki polomili nekaj oken in avtomobil, zažgali zabojnik za smeti ter s kamenjem obmetavali novinarsko ekipo.

Medtem so prebivalci naselij Radišani in Creševo, od koder so žrtve in del njihovih družin, zbrali v katedrali sredi Skopja, da bi žrtvam v spomin prižgali sveče. Brat ene izmed žrtev je izrazil upanje, da je bil umor, ki je sprožil medetnične napetosti, zadnji takšen.

Morilci najmanj trije
Makedonska policija je vse moči usmerila v iskanje storilca oziroma storilcev. Tamkajšnji analitiki opozarjajo, da je eden ključnih dejavnikov hitrost, saj lahko mednacionalne napetosti hitro prerastejo v nasilje. Medetnične napetosti med makedonskim in albanskim prebivalstvom so narasle, odkar je marca makedonski policist v civilu v mestu Gostivar ubil dva Albanca, domnevno zaradi spora o parkirnem mestu, kar je vodilo do spopadov med makedonsko in albansko mladino v Skopju.

Policija je 10 kilometrov od mesta zločina našla rdeč avtomobil znamke opel s skopskimi registrskimi tablicami, za katerega so potrdili, da so ga uporabljali storilci. Ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo, da je avtomobil prišel iz tujine z lažnimi registrskimi tablicami, in pozvalo prebivalce, da če kar koli vedo v povezavi z avtomobilom, o tem obvestijo policijo.

Policija je potrdila, da so na žrtve streljali s treh strani, kar nakazuje, da so bili morilci najmanj trije. Podrobnosti o motivu za petkratni umor policija še ni pripravljena deliti z javnostjo.