Baracka in Michelle Obama sta v Buckinghamski palači sprejela kraljica in njen soprog, ki sta ju gostila tudi na zasebnem kosilu. Foto: Reuters
Baracka in Michelle Obama sta v Buckinghamski palači sprejela kraljica in njen soprog, ki sta ju gostila tudi na zasebnem kosilu. Foto: Reuters
London
Zakonca Obama sta se srečala tudi z mladoporočencema, princem Williamom in njegovo izbranko, princeso Catherine. Foto: Reuters
Barack in Michelle Obama
Ameriški predsednik in njegova žena sta na londonskem letališču Stansted pristala v ponedeljek pozno zvečer. Foto: EPA

Predsednik Obama je z obiskom Irske v ponedeljek začel svojo evropsko turnejo, v okviru katere bo poleg Velike Britanije obiskal še Francijo, kjer se bo udeležil zasedanja skupine G8, in Poljsko, kjer bo sodeloval na srečanju predsednikov srednjeevropskih držav.

V Veliko Britanijo bi moral odpotovati šele danes, a je njegove načrte nekoliko spremenilo bruhanje pepela iz islandskega ognjenika Grimsvötn, zato je njegovo letalo Air Force One na londonskem letališču Stansted pristalo že v ponedeljek zvečer.

Zakonca Obama gosta kraljice Elizabete II.
Barack Obama bo s prvo damo v britanski prestolnici preživel dva dni, stanujeta pa v Buckinghamski palači, saj sta na Otoku na povabilo kraljice Elizabete II. Obama je s princem Filipom najprej pregledal častno stražo, nato pa je kraljica v palači za zakonca Obama priredila zasebno kosilo, na katerem je bil navzoč tudi prestolonaslednik, princ Charles z ženo Camillo.

Največ pozornosti je sicer poželo približno 20-minutno neformalno srečanje zakoncev Obama s sveže poročenima vojvodo in vojvodinjo Cambriškim, ki je potekalo za zaprtimi vrati. Na fotografijah, ki jih je pozneje objavila Buckinghamska palača, je videti Kate - vidno zagorelo po medenih tednih na Sejšelih -, kako klepeta z Michelle Obama, medtem ko princ William govori s predsednikom ZDA.

Mladoporočenca sta iz Angleseyja v severnem Walesu, kjer trenutno živita, v London pripotovala posebej zato, da se srečata z Obamovima. Za vojvodino Cambriško je bil to tudi prvi uraden nastop v vlogi članice britanske kraljeve družine. Bosta pa Kate in William že julija tudi sama obiskala ZDA, natančneje Kalifornijo. Tja bosta pripotovala iz Kanade, kjer bosta na svojem prvem uradnem obisku v tujini.

Popoldne je Obama obiskal Westminstrsko opatijo, kjer sta z ženo Michelle položila venec na grob neznanega vojaka, nato pa sta se odpeljala do Downing Streeta, kjer sta se na kratko srečala z britanskim premierjem Davidom Cameronom in njegovo ženo Samantho. Po srečanju z vodjo laburistične stranke Edom Milibandom sta bila zakonca v Buckinghamski palači gosta državniškega banketa.

Sreda za pogovor s Cameronom
Uradno srečanje Obame in Camerona je sicer napovedano za sredo, ko naj bi sogovornika govorila predvsem o operaciji Nata v Libiji in o dogajanju na Bližnjem vzhodu. Zakonca Obama se bosta nato udeležila piknika, ki ga bosta zanju pripravila zakonca Cameron, udeležili pa se ga bodo tudi ameriški in britanski vojni veterani.

Po pikniku bosta dala Obama in Cameron izjavi za javnost, nato pa bo Obama nagovoril tudi oba domova britanskega parlamenta. Zvečer bo Obama kraljici in vojvodi Filipu vrnil večerjo, ki jo bodo priredili v rezidenci ameriškega veleposlanika.

"Odnos med državama je zelo pomemben"
Obama in Cameron sta pred začetkom obiska poudarila, da je odnos med ZDA in Veliko Britanijo "ne le poseben, ampak zelo pomemben za obe državi in ves svet". "Ko ZDA in Velika Britanija stojijo skupaj, so ljudje po vsem svetu varnejši in živijo bolje. Razlog za to je v naših skupnih vrednotah, ki so najboljši skupek tega, kar potrebujemo in v kar verjamemo," sta zapisala voditelja v skupnem članku za The Times.

Ob tem sta se voditelja zavzela nadaljevanju boja za demokracijo v arabskih državah. Zapisala sta, da bosta "stala ob tistih, ki hočejo v temi prižgati luč, podprla tiste, ki se borijo za svobodo, in pomagala tistim, ki polagajo temelje za demokracijo". "Izogibamo se uporabi sile, a ko se združijo naši interesi in vrednote, je naša dolžnost, da ukrepamo," sta še dodala.

O Libiji, arabskem svetu in Izraelu že ministra
Že v ponedeljek zvečer sta se v Londonu sešla britanski zunanji minister William Hague in ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Zavzela sta se za nadaljevanje izvajanja resolucije Združenih narodov v Libiji in izrazila podporo Afganistanu, pogovarjala sta se o razmerah v arabskem svetu ter o palestinsko-izraelskem mejnem vprašanju, za katerega sta menila, da je najprimernejša rešitev vrnitev Izraela na meje iz leta 1967.

Varnost v britanski prestolnici je močno okrepljena, tokratni obisk Obame pa je šele tretji obisk ameriškega predsednika v britanski monarhiji v zadnjih 100 letih. Nazadnje je kraljico leta 2003 obiskal nekdanji predsednik George Bush.