Po protokolu se morajo papežu prikloniti gostje in ne obratno. Foto: EPA
Po protokolu se morajo papežu prikloniti gostje in ne obratno. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež Frančišek je za svojo prvo pot izbral Brazilijo, številne pa je presenetil s tem, da je svojo potovalko nosil kar sam. Foto: Reuters

"Vse do 19. stoletja so morali obiskovalci papežu poljubiti čevlje, zato je še iz tistega časa ostala tradicija, da se morajo vsi gostje, tudi ženske, papežu prikloniti. A Frančišek se obnaša tako, kot se je, preden je postal papež, in zato vztrajno krši protokol," je za Daily Telegraph dejal neimenovan uradnik iz Vatikana.

Frančišek je prvič kršil protokol Svetega sedeža že dan pred svojo inavguracijo. Ko ga je obiskala rojakinja, argentinska predsednica Cristina Kirchner, in mu podarila šal ter posodo za pitje tradicionalnega argentinskega čaja, jo je kar poljubil.

A krivec za kršenje protokola ni vedno le papež. Julija letos ga je na obe lici poljubila brazilska predsednica Dilma Rousseff.

Z mitro pod roko
Kot piše Daily Telegraph, je Frančišek v sredo presenetil tudi s svojim obiskom Rima, kjer je imel verski obred. V mesto ga je pripeljal neoznačen ford, ki ni imel ne zastave Vatikana ne registrske tablice, avtomobil pa je vozil vatikanski žandar. Papež je nato vstopil v cerkev, mitro (obredno pokrivalo cerkvenih
dostojanstvenikov) pa je nosil kar pod roko.

Dogodek je spominjal na papežev izlet v Brazilijo, ko je pri vkrcavanju na letalo v roki nosil črno aktovko.

Pretresi za zidovi Svetega sedeža
Papež je sicer že na začetku svojega mandata napovedal določene pretrese znotraj samega Vatikana. Konec julija je zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije sprejel odstop ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa in mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška. Ni skrivnost, da bo v prihodnjih dneh zamenjal tudi vatikanskega tajnika Tarcisija Bertoneja.