Nekatere zgradbe bo treba porušiti in zgraditi povsem na novo. Foto: Reuters
Nekatere zgradbe bo treba porušiti in zgraditi povsem na novo. Foto: Reuters
Nepal
Reševalne ekipe delajo nepretrgoma. Foto: Reuters

"Ne vemo, kje so ali kje bi lahko bili," je dejal Teernik in pojasnil, da so pogrešani predvsem turisti, ki so bili na območjih Langtang in Lukla. Po njegovih besedah so do zdaj potrdili 12 smrtnih žrtev iz EU-ja.

Langtang je predel severno od Katmanduja, ki so ga ob potresu prizadeli snežni in zemeljski plazovi, medtem ko je Lukla izhodiščna točka za tiste, ki se želijo povzpeti na najvišjo goro sveta Mount Everest.

Za obnovo Nepala po potresu, ki je zahteval že več kot 6.200 žrtev, bosta po ocenah nepalskih oblasti potrebni najmanj dve milijardi dolarjev.

Po poročanju Rdečega križa je območje v bližini žarišča potresa "skoraj popolnoma uničeno". Reševalne ekipe, ki še vedno iščejo morebitne preživele, pripovedujejo o prizorih izjemnega opustošenja. Tla se še vedno niso povsem umirila, saj so tudi v petek izmerili popotresne sunke.

Potres z magnitudo 7,8 je prejšnjo soboto stresel osrednji Nepal, po zadnjih podatkih so v njem umrli 6.204 ljudje. Oblasti se bojijo, da bo število smrtnih žrtev naraslo prek 10.000. Ranjenih je skoraj 14.000 ljudi.

Reševalne ekipe tako iz Nepala kot iz drugih držav delujejo na območju prestolnice Katmandu in v okolici, zemeljski plazovi in neugodne vremenske razmere pa jih še vedno močno ovirajo pri poskusih, da bi dosegli najtežje dostopne predele države. Država se spopada z velikim pomanjkanjem helikopterjev. Čeprav naj bi jih Kitajska poslala še več, pa Nepal k temu poziva tudi druge države.

Prepolne mrtvašnice
Število žrtev predstavlja veliko težavo za mrtvašnice, ki so prenatrpane, zato so oblasti pozvale k takojšnji upepelitvi trupel, ki so jih povlekli izpod ruševin.

Številni Nepalci šest dni po potresu še vedno spijo na prostem, ker imajo porušene domove ali pa so ti zaradi poškodb neprimerni za bivanje. Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo uničenih ali poškodovanih okoli 600.000 domov.

Nepalski finančni minister Ram Šaran Mahat je dejal, da bodo potrebovali najmanj dve milijardi dolarjev za obnovo domov, bolnišnic, vladnih poslopij in zgodovinskih znamenitosti. "To je samo prvotna ocena in potrebno bo še nekaj časa, da bi ocenili obseg škode in stroške obnove," je povedal Mahat.

Tisoč dolarjev za družine žrtev
V ZN-u pravijo, da je potres v 28-milijonskem Nepalu prizadel osem milijonov ljudi, pri čemer jih bo najmanj dva milijona v prihodnjih treh mesecih potrebovalo šotore, vodo, hrano in medicinske pripomočke.

Oblasti so napovedale, da bodo družinam žrtev nemudoma namenile po tisoč dolarjev pomoči, ob tem pa še dodatnih 400 dolarjev za stroške upepelitve njihovih pokojnih svojcev.

Tokratni potres je bil najhujši v Nepalu v zadnjih osmih desetletjih, in čeprav je bil potres leta 1934 še močnejši, tla so se stresla z magnitudo 8, pa je takrat v dolini Katmanduja živelo znatno manj ljudi in zato posledice za prebivalstvo niso bile tako hude, kot so danes.

Vse manj upanja pa je, da bi še našli preživele, čeprav so v četrtek izpod ruševin v prestolnici potegnili 15-letnika in 24-letno žensko.

Med Nepalci se sicer širi ogorčenje zaradi počasnega reševanja v nekaterih delih države, vlada pa je tarča kritik, da ji ne uspe hitro razdeljevati pomoči, ki prihaja iz tujine.