Starši so prestrašene otroke pospremili v začasne šole, ki naj bi bile varne. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Starši so prestrašene otroke pospremili v začasne šole, ki naj bi bile varne. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V potresu z močjo 7,8 in močnih popotresnih sunkih je bilo uničenih več kot 25.000 učilnic in 8.000 šol, poroča BBC. Najhuje je bilo v okrožjih Gorka, Sindhupalkok in Nuvakot, kjer je bilo uničenih kar 90-odstotkov šol. Otroci v uniformah so danes le sedli začasne učilnice, ki so izdelane iz bambusa, lesa in nepremočljivih tkanin. Vlada, ki je bila v preteklih dneh deležna kritik o prepočasni odzivnosti, namerava odpreti 15.000 začasnih izobraževalnih središč, ki bodo v uporabi najmanj dve leti.

"Tla se še vedno tresejo. Težko je ne biti živčen ob ponovnem začetku šole," je dejala mati enega izmed učencev v Katmanduju. Učilnice iz bambusa so zgradili na šolskem nogometnem igrišču, pouk ponekod poteka v zgradbah, ki so jih pregledali gradbeni inženirji in jih označili za varne.

Pomoč pri psihološkem razvoju otrok
Ponoven začetek šolskega pouka je bil sicer predviden 17. maja, a so rok po drugem hudem potresu, ki je Nepal 12. maja stresel z močjo 7,4, preložili. Pouk bo nekoliko krajši, program pa prilagojen, saj bodo učenci snov prejemali skozi igro in kulturne dejavnosti. Humanitarna organizacija Unicef je v ta namen podarila več paketov sestavljank in slikovnih knjig, ki bi otrokom pomagala tudi pri psihološkem razvoju. Velik poudarek pri pouku bo namreč na dejavnostih, s katerimi jim bodo pomagali prebroditi travme. Številni otroci so ostali brez staršev ali ljubljenih oseb, njihovi domovi pa so zrušeni.

Unicef opozarja, da bi lahko naravna katastrofa v Nepalu izničila napredek, ki ga je država dosegla v zadnjih 25 letih na področju izobraževanja. V tem obdobju je namreč vpis v osnovno šolo s 64 odstotkov narasel na več kot 95 odstotkov. Okoli 1,2 milijona nepalskih otrok med petim in šestnajstim letom starosti še nikoli ni hodilo v šolo ali pa so jo nehali obiskovati.