Srbija v ledenem primežu. Foto: EPA
Srbija v ledenem primežu. Foto: EPA
Torino, Italija
Zaradi novozapadlega snega so v Torinu zaprli šole. Foto: EPA
Balkan v primežu mraza

Policija je sporočila, da je v vasi v osrednjem delu države v snežni nevihti umrla neka ženska, starejši moški je zmrznil pred svojim domom, 81-letni moški pa je umrl na svojem domu. Na jugu Srbije medtem iščejo dva starejša moška, za katera domnevajo, da sta mrtva.

Na jugu Srbije iščejo dva starejša moška, za katera domnevajo, da sta mrtva. Oblasti pozivajo starejše občane, naj ostanejo doma, saj se je živo srebro v nekaterih delih države spustilo na minus 20.

Obilne snežne padavine povzročajo tudi težave v prometu in oskrbi z elektriko, odstranjevanje snega pa ovira močan veter. Vremenske napovedi pa niso prav nič obetavne, saj hud mraz in poledico napovedujejo še nadaljnjih deset dni.

Na Poljskem glavne žrtve brezdomci
Na Poljskem se je temperatura konec tedna spustila na minus 27 stopinj, občutek mraza pa še stopnjuje mrzel veter. Zaradi mraza je v zadnjih dneh umrlo deset ljudi, od začetka zime pa že 46. Večinoma gre za brezdomce.

V Ukrajini je v zadnjih dneh zaradi mraza umrlo 18 ljudi. O sibirskem mrazu poročajo tudi iz Bolgarije, kjer je prejšnji teden zapadlo precej snega. Davi se je temperatura spustila na 20 stopinj pod ničlo in v več krajih so imeli najhladnejši dan v zadnjih 50 letih. V prihodnjih dneh naj bi se v Bolgariji še ohladilo, napovedujejo vremenoslovci.

Sibirska fronta nad Evropo
Podobne temperature so davi izmerili v Avstriji, kjer meteorologi hud mraz napovedujejo vsaj še do konca tedna. Kot pojasnjujejo, se nad Evropo zadržuje zelo hladna zračna fronta iz zahodne Sibirije.

O močnem sneženju poročajo s severozahoda Italije. Na območju Torina je zapadlo skoraj 20 centimetrov snega, zato so danes tam zaprte šole. Vremenoslovci so izmerili najnižje temperature v državi v zadnjih 27 letih.

Hladen val je zajel tudi v večji del osrednje in severne Španije. V Madridu so tako izmerili minus štiri stopinje. Prvič v tej sezoni pa je snežilo tudi v goratih predelih Mallorce.

Na Češkem so v kraju Svetla Hora izmerili celo minus 20,9 stopinje, do konca tedna pa bi se po ocenah vremenoslovcev temperature v tej državi lahko spustile celo na minus 35 stopinj. Zaradi mraza so morali ponekod ustaviti železniški promet, najbolj pa trpi okoli 3.000 brezdomcev v Pragi, kjer jih je v letošnji zimi zaradi mraza umrlo že devet.

Mraz bo še bolj pritisnil
Smrtne žrtve je mraz v zadnjih dneh zahteval tudi v baltskih državah, največ v Latviji, kjer so umrli trije ljudje, eden pa je umrl v Litvi. Žrtve so bili najverjetneje brezdomci. V prihodnjih dneh bo mraz ob Baltiku po napovedih še bolj stisnil.

Ob ruski črnomorski obali pa je zaradi obilnega sneženja brez elektrike ostalo 18.000 ljudi. Od tam poročajo tudi o zaprtih letališčih.

Balkan v primežu mraza