Med najhuje poškodovanimi zgradbami v mestu je tudi katedrala. Foto: EPA
Med najhuje poškodovanimi zgradbami v mestu je tudi katedrala. Foto: EPA
Ledenik
Ledeni kosi plavajo po jezeru. Foto: EPA
Christchurch razkriva razdejanje
Pospešeno reševanje v Christchurchu

Ponedeljkov potres z magnitudo 6,3 je bil že drugi silovit potres, ki je v zadnjih petih mesecih prizadel drugo največje novozelandsko mesto Christchurch. Reševalcem je do zdaj izpod ruševin uspelo potegniti okoli 120 ljudi in pri nekaterih so morali izvesti amputacije, da so jih lahko rešili.

Tako župan mesta Bob Parler kot premier John Key sta posvarila, da bo število žrtev še naraslo. Še vedno pogrešajo okoli 300 ljudi. Reševalci so povedali, da so trenutno osredotočeni na sms-sporočila in zvoke preživelih.

Neko žensko so rešili 25 ur po potresu. Nekatera poslovna poslopja v mestu je potres povsem zravnal, zaradi česar je tam malo možnosti, da bi našli še kakšnega preživelega. Reševalne akcije ovirajo tudi manjši popotresni sunki.

Tokratni potres je najhujša naravna katastrofa na Novi Zelandiji v zadnjih 80 letih in po prvih ocenah zavarovalne družbe J. P. Morgan naj bi škoda znašala 12 milijard dolarjev.

Premier Key je dejal, da si Nova Zelandija lahko privošči obnovitev Christchurcha, vendar opozarja pred naraščanjem stroškov ponovnih zavarovanj. Škoda po septembrskem potresu je znašala okoli 3,7 milijarde dolarjev.

Key, ki si je mesto obiskal v torek, je dejal, da gre za "smrt in uničenje grozljivih razsežnosti".

V mestu so oblasti razglasile izredne razmere in na ulicah so vojaki ter oklepniki. V najhuje prizadetih delih mesta velja tudi policijska ura.

Potres načel ledenik
Zaradi potresa se je z novozelandskega največjega ledenika utrgalo okoli 30 milijonov ton ledu. Ogromni kosi ledu, ki so se odlomili od Tasmanskega ledenika, so v bližnjem jezeru nato ustvarili prave ledene gore.

Tasmanski ledenik leži okoli 200 kilometrov od Christchurcha na zahodni obali Nove Zelandije. Turisti, ki so bili med potresom ob jezeru v bližini ledenika, so povedali, da je led v jezeru povzročil valove, visoke tudi do 3,5 metra.

Christchurch razkriva razdejanje
Pospešeno reševanje v Christchurchu