Domovanja številnih prebivalcev Madeire so bila v neurju povsem uničena. Foto: EPA
Domovanja številnih prebivalcev Madeire so bila v neurju povsem uničena. Foto: EPA
Madeira
Pod kamenjem in blatom je bilo pokopanih na tisoče avtomobilov. Foto: EPA

Po zadnjih podatkih portugalskih oblasti je v neurju umrlo 42 ljudi, več kot 120 pa je ranjenih. Reševalci , ki so prav zato prišli tudi s Portugalske, pod kupi blata in naplavin, ki so jih nanesli hudourniki, še vedno iščejo morebitne preživele, v reševalni akciji jim pomagajo tudi potapljači, pri iskanju pa sodelujejo tudi psi. V neurju je streho nad glavo izgubilo več kot 250 ljudi, ki trenutno prebivajo v začasnih zatočiščih.

Oblasti se bojijo, da bo žrtev neurja še več, še posebej v treh odmaknjenih delih otoka. "Zelo verjetno je, da bomo našli še več trupel," je povedal župan glavnega mesta Madeire Funchal, Miguel Albuquerque. Ker je neurje popolnoma uničilo nakupovalni center, se reševalci bojijo, da so tudi v poplavljenem parkirišču centra še vedno ujeti ljudje.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so za MMC povedali, da zaenkrat nimajo podatkov, da bi bili v neurju in poplavah na Madeiri prizadeti tudi Slovenci.

Madeira po neurju odrezana od sveta
Neurje, ki je prineslo močan veter in visoko plimo ter je sprožilo številne hudournike, je najhuje prizadelo jug otoka, ki leži v Atlantskem ovceanu, približno 900 kilometrov od Portugalske. Zaradi neurja, ki je poškodovalo številne stavbe, pod seboj pokopalo avtomobile in ljudi, so na otoku še vedno pretrgane telefonske zveze, še vedno ni elektrike, so pa oblasti v nedeljo uspele znova vzpostaviti promet na glavnem letališču v Funchalu.

Portugalska vlada o neurju na izredni seji
Danes naj bi se na izredni seji v Lizboni sestala portugalska vlada, kjer bodo tudi uradno razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami tragedije. Portugalski premier Jose Socrates, ki je otok obiskal v nedeljo, je povedal, da je bil "globoko prizadet nad obsegom tragedije". Da gre za tragedijo, ki ji ni para, je že povedal tudi največji portugalski zvezdnik, nogometaš Cristiano Ronaldo, ki prihaja iz ene izmed revnih četrti Funchala.

Pomoč Portugalski je že obljubila Španija oz. Kanarski otoki, tamkajšnje oblasti pa so sprožile tudi postopek za pridobitev pomoči Evropske unije.

Med žrtvami tudi britanska turistka
Z britanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je bila med žrtvami tudi 56-letna britanska turistka. Britanka, ki je za zdaj edina potrjena žrtev med tujci na otoku, je bila s še štirimi ljudmi v taksiju, ki ga je odplavila deroča voda. Preostalim potnikom in vozniku taksija se jeuspelo rešiti.