Nicolas Sarkozy je s svojimi zavezniki odnesel napovedano zmago Marine Le Pen. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy je s svojimi zavezniki odnesel napovedano zmago Marine Le Pen. Foto: Reuters
Francija
Francozi so v prvem krogu lokalnih volitev izbirali novo sestavo svetov v večini od 101 departmaja. Foto: Reuters

Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da je UMP prejel 32 odstotkov glasov, Nacionalna fronta Marine Le Pen 25 odstotkov glasov, z 22 odstotki pa so se na tretje mesto uvrstili vladajoči socialisti predsednika Francoisa Hollanda.

Francozi so v prvem krogu lokalnih volitev izbirali novo sestavo svetov v večini od 101 departmaja. Ti se delijo na kantone, ki jih je v Franciji po najnovejši razdelitvi 2.054. Iz vsakega kantona sta bila ali še bosta v departmajski svet izvoljena po dva kandidata. Drugi krog departmajskih volitev bo potekal naslednjo nedeljo, v številnih departmajih se bodo tako pomerili kandidati UMP-ja in FN-ja.

Volivci razočarani nad levico
Levica trenutno vodi približno tri petine departmajev, a so že javnomnenjske raziskave pred volitvami nakazovale, da bi jih lahko na račun neenotnosti in razočaranj volivcev po treh letih predsedovanja Francoisa Hollanda večji del izgubila. Že lani je socialistična stranka na občinskih in evropskih volitvah doživela kar hude poraze, največ pa je pridobila Nacionalna fronta.

Tudi tokratne volitve so bile pomemben pokazatelj razpoloženja med Francozi pred predsedniškimi volitvami leta 2017, kjer na uvrstitev v drugi krog meri prva dama Nacionalne fronte Marine Le Pen, in predstavljajo novo pomembno zmago za skrajno desnico.

Sarkozy: Ključna je enotnost stranke
Sarkozy je v prvem odzivu povedal, da je najpomembnejša enotnost stranke, ki je za Francoze ključna za republikansko alternativo, ki jo težko pričakujejo. "Spremembe so se začele in nič jih ne bo ustavilo," je povedal Sarkozy, ki meri v isto smer kot Marine Le Pen, na predsedniško palačo čez dve leti.

Francoski premier Manuel Valls je po objavi prvih projekcij dejal, da ga veseli, da Nacionalna fronta ni pobrala največ glasov, kot so napovedovale javnomnenjske raziskave, ter da tokratne volitve kažejo, da skrajna desnica ni najmočnejša politična sila v državi. Svoje rojake je pozval, naj v drugem krogu podprejo republikanske kandidate, ne glede na to ali so na levici ali desnici, če se merijo proti kandidatom skrajne desnice.

Enakopravnost spolov z novo politiko
So pa tokratne departmajske volitve v Franciji nekaj posebnega, saj so volivci prvič izbirali ne enega, ampak par kandidatov - enega moškega in eno žensko. Tako naj bi dosegli enakopravnost spolov v lokalni politiki.