Kar tretjina francoskih najstnikov kadi. Foto: Reuters
Kar tretjina francoskih najstnikov kadi. Foto: Reuters

Sindikat šolskih upravnikov je k takemu ukrepu pozval že takoj po novembrskih napadih v Parizu, a je ministrstvo za zdravje takrat predlog zavrnilo, češ da izredno stanje, ki velja v Franciji od napadov, "ne vpliva na protikadilske zakone".

Sindikat SNPDEN je predlog ponovno predložil prejšnji teden, medtem pa so se nekatere šole že kar samoiniciativno odločile za ta korak, brez čakanja na zeleno luč vlade.

"Dijaki, ki se zbirajo na ulici, predstavljajo zelo veliko nevarnost - prav gotovo večjo od tiste, ki jo predstavlja uživanje tobaka," je za France Info povedal pomočnik generalnega sekretarja SNPDEN-a Michel Richard.

Ob tem je povedal, da sindikat ne skuša zmanjševati nevarnosti, povezane s kajenjem, da pa je "nujno v tem izjemnem kontekstu, da zaščitimo dijake pred večjimi tveganji".

Po vladnih podatkih kadi kar tretjina francoskih najstnikov.

V terorističnih napadih v Parizu 13. novembra je umrlo 130 ljudi, odgovornost pa je prevzela skrajna Islamska država (IS). Prejšnji mesec je francoski premier Manuel Valls za BBC povedal, da bodo izredni ukrepi v prestolnici veljali, "dokler bo potrebno". Izredno stanje daje oblastem večja pooblastila za hišne pripore in izvajanje racij brez sodnega naloga.