Župan je pojasnil, da je lokalno pokopališče rezervirano za davkoplačevalce. Foto: EPA
Župan je pojasnil, da je lokalno pokopališče rezervirano za davkoplačevalce. Foto: EPA
Francija ima eno najstrožjih politik do Romov v Evropi. Foto: EPA

Leclerc trdi, da mestno pokopališče "nima dovolj prostih parcel". "Prednost dajemo tistim, ki plačujejo lokalne pristojbine," je bil neomajen župan.

Kritiki po drugi strani menijo, da je njegova odločitev protiromsko motivirana. "Gre za rasizem, ksenofobijo in stigmatizacijo," je dejal Loic Gandais, predsednik zveze, ki pomaga romskim družinam v tisti regiji. Gandais je ob tem Leclerca še obtožil, da se skriva za izgovorom, da so dojenčico razglasili za mrtvo v drugem mestu, bližnjem Corbeil-Essonnesu.

Slabe tri mesece staro Mario Francesco so v bolnišnico prepeljali 26. decembra, kjer so jo razglasili za mrtvo, kot vzrok smrti pa navedli sindrom nenadne smrti v zibki. Otrokova starša sta Romuna, ki živita v Franciji zadnjih osem let, imata pa še dva otroka, ki obiskujeta šolo v Champlanu.

Po županovi zavrnitvi sta starša hčerko pokopala v ponedeljek v nekaj kilometrov oddaljenem Wissousu.

"Gre za vprašanje človečnosti. Nobene potrebe ni, da bi materi, ki je nosila otroka devet mesecev, nato pa ga izgubila po dveh mesecih in pol, zadali še več gorja" je svojo odločitev pojasnil župan Wissousa Richard Trinquier, član desnosredinske stranke UMP, sicer pa zdravnik, ki je v preteklosti že zdravil otrokovo mater.

Težko integriranje
Večina romskega prebivalstva v Franciji - teh je okoli 20.000 - živi v zasilnih barakarskih naseljih brez dostopa oz. z omejenim dostopom do osnovnih življenjskih potrebščin. Vlade druga za drugo do tamkajšnjih Romov ubirajo ostro politiko rušenja tovrstnih taborišč, deložacije družin in izgona iz države, pri čemer kar nekaj Francozov tovrsten pristop podpira. Mnoga mesta imajo z integracijo Romov namreč precej težav.

Romska problematika je v Franciji že leta vroča politična tema, Francija pa ima eno najstrožjih politik do romskih priseljencev v Evropi, vsako leto jih iz države izženejo več tisoč.

Kot poroča AFP, romske družine v Champlanu živijo na dveh zemljiščih brez vode ali elektrike.