Frančišek je začel papeževati natanko pred dvema letoma. Foto: Reuters
Frančišek je začel papeževati natanko pred dvema letoma. Foto: Reuters

"Štiri ali pet let, ne vem. Dve leti sta že minili," je v pogovoru za mehiško medijsko hišo Televisa dejal Frančišek glede trajanja svojega pontifikata. "Imam občutek, da me je Gospod izbral za krajšo misijo. Vedno sem pripravljen na takšno možnost," je dodal.

Frančišek je v preteklosti že namignil, da bi se lahko upokojil in tako sledil svojemu predhodniku Benediktu XVI., ki je odstopil februarja leta 2013 in bil prvi papež v sedmih stoletjih s tako potezo. Po besedah Frančiška je njegov predhodnik s tem "odprl institucionalna vrata".

78-letni papež je pojasnil, da mu "ideja o določitvi starostne meje za odstop papeža pri 80 letih ni najbolj blizu," saj je papeževanje posebna milost. Povedal je, da je z Benediktom, ki v nekdanjem samostanu znotraj Vatikana živi meniško življenje, govoril po telefonu. "Srečen je, zadovoljen in vsi ga spoštujejo," je dejal.

Na vprašanje, ali mu je všeč papeževanje, pa je Frančišek dejal, da mu ni preveč všeč, saj ne mara potovati in ima raje domače udobje. Vztraja pa, da se ne počuti osamljenega, a se mu včasih toži po anonimnosti, ki jo je užival kot duhovnik. Kar si resnično želi, je, da bi kak dan šel iz Vatikana, ne da bi ga prepoznali, in si privoščil pico, je dejal.

Dejstvo, da je prvi papež iz Latinske Amerike, ga sili v opozarjanje na problem beguncev in revnih, saj so njegovi predniki s trebuhom za kruhom morali oditi iz Italije in se preseliti v Argentino.