Kolegi Dupontove in Verlona so pretreseni zaradi njune smrti. Foto: EPA
Kolegi Dupontove in Verlona so pretreseni zaradi njune smrti. Foto: EPA
Mali
Sever Malija ostaja nestabilen. Foto: EPA

Claude Verlon in Ghislaine Dupont sta bila ugrabljena v mestu Kidal po opravljenem intervjuju s krajevnim tuareškim voditeljem Ambeiryjem Agom Rhisso, ki je povedal, da je par zapuščal hišo, ko so ju ugrabili oboroženi neznanci in ju odpeljali v okoliško puščavo.

Po nekaterih poročilih naj bi vozilu z ugrabitelji sledili pripadniki francoske vojske. Nekaj ur po ugrabitvi je nad mestom krožil francoski vojaški helikopter.

Tiskovni predstavnik francoske vojske je sporočil, da ni bilo nobenega stika med francoskimi vojaki in ugrabitelji. Trupla ubitih novinarjev je pozneje na puščavski cesti deset kilometrov zunaj mesta odkrila francoska patrulja.

Verlon in Dupontova sta delala za francosko radijsko postajo RFI in sta bila na svojem drugem obisku v Kidalu, kjer sta julija pokrivala predsedniške volitve.

Potem ko je potrdilo njuno smrt, je francosko zunanje ministrstvo sporočilo, da si bo z malijskimi oblastmi prizadevalo za razjasnitev okoliščin ugrabitve in usmrtitve.

Malijska vlada je najostreje obsodila "barbarski in strahopeten" napad na francoska novinarja ter ob tem obljubila nadaljevanje boja proti terorizmu in organiziranemu kriminalu.

Kidal je bil zibelka upora Tuaregov spomladi prejšnje leto, ko je sledil državni udar in je Mali zajelo brezvladje. To so izkoristili z Al Kaido povezani islamski skrajneži, ki so zasedli velik del severa države.

Po francoskem vojaškem posredovanju na začetku letošnjega leta so skrajneže pregnali iz mest v njihova skrivališča v odročnih delih puščave, od koder pa še vedno predstavljajo nevarnost.

Francoska vojska posvarila novinarja
Francija ima v Maliju še vedno 3.000 vojakov, ki se poleg malijskih vojakov in pripadnikov mirovne misije ZN-a (MINUSMA) bojujejo proti skrajnežem.

Francosko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je novinarjema konec oktobra zaradi negotovih varnostnih razmer odsvetovalo potovanje v Kidal, a sta se kljub temu z vozilom ZN-a odpravila v mesto.

RFI je v izjavi za javnost sporočil, da sta novinarja pripravljala posebno reportažo o severnem Maliju, ki naj bi jo predvajali novembra. Zdaj so predvajanje odpovedali.

Usmrtitev novinarjev se je zgodila dva dni po tem, ko je severnoafriška veja Al Kaide izpustila štiri Francoze, ki so jih pred tremi leti ugrabili v sosednjem Nigru. Pariz naj bi za odkupnino namenil 20 milijonov evrov, a francoske oblasti do zdaj še nikoli niso komentirale navedb o odkupninah za francoske talce, ki so bili v zadnjih letih ugrabljeni v tem delu Afrike.

Prav milijonske odkupnine naj bi bile glavni vir dohodkov za skrajneže in z njimi povezane kriminalne tolpe, ki delujejo na sahelskem in saharskem območju zahodne Afrike.

V Maliju ubita francoska novinarja
V Maliju ubita francoska novinarja