Keita bo imel zdaj na voljo štiri milijarde mednarodne pomoči, ki so jih donatorji obljubili za ponoven razvoj Malija. Foto: EPA
Keita bo imel zdaj na voljo štiri milijarde mednarodne pomoči, ki so jih donatorji obljubili za ponoven razvoj Malija. Foto: EPA

68-letni Keita je osvojil največ glasov v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v nedeljo, potem ko je že v prvem krogu osvojil prvo mesto. Še pred objavo uradnih izidov je njegov tekmec, nekdanji finančni minister Soumalia Cisse, priznal poraz in čestital zmagovalcu.

"Šel sem k njemu, da bi mu čestital in mu zaželel srečo za Mali," je dejal Cisse.

Predsedniške volitve so evropski in afriški opazovalci označili za "verodostojne in transparentne". Od 831 volišč, ki jih je nadzirala misija EU-ja, si jih je pozitivno oceno prislužilo 99 odstotkov, je v Bamaku dejal vodja misije Louis Michel.

Volilna udeležba se giblje pri okoli 45 odstotkih, kar je manj od slabih 49 odstotkov volivcev, kolikor se jih je na volišča odpravila v prvem krogu, a vendarle znatno več kot na predhodnih volitvah.

Volitve so ključne za ponovno združitev nekoč ene najbolj stabilnih afriških držav, a zdaj razklani po 18-mesečni krizi, ki je sledila državnemu udaru, v katerem je bil marca lani odstavljen predsednik Amadou Toumani Toure.

Državni udar so izkoristili separatistični tuareški uporniki in islamisti, povezani z Al Kaido, ki so zavzeli sever Malija, od koder so jih iz večjih mest januarja letos pregnale francoske sile.