Francoski premier je v parlamentu zagovarjal nadaljevanje Natove misije, ki so jo nato poslanci tudi potrdili. Foto: EPA
Francoski premier je v parlamentu zagovarjal nadaljevanje Natove misije, ki so jo nato poslanci tudi potrdili. Foto: EPA

"Libijski režim pošilja odposlance po vsem svetu, v Turčijo, v New York in Pariz, kjer se pogajajo o umiku poveljnika Gadafija," je francoski zunanji minister povedal v pogovoru za francoski radio. "Sprejemamo odposlance, ki nam sporočajo, da je Gadafi pripravljen oditi," je povedal Juppe, a ob tem dodal, da taki stiki še ne pomenijo resnih pogajanj. Zunanji minister tudi ni izdal, kdo so Gadafijevi odposlanci.

Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero je povedal, da odposlanci prihajajo v Gadafijevem imenu, je pa pomembno, da jim Francija nazaj pošlje enako sporočilo in ob tem ostane v tesnem stiku s svojimi zavezniki.

Francoski parlament potrdil nadaljevanje napadov
Ravno danes je francoski parlament razpravljal o nadaljevanju napadov na Libijo v okviru zveze Nato. 482 poslancev spodnjega doma francoskega parlamenta je potrdilo nadaljevanje napadov, 27 poslancev pa je glasovalo proti. Francoski premier Francois Fillon je povedal, da se politične razmere ravno zdaj, štiri mesece po začetku napadov, začenjajo spreminjati.

Kot je zapisal BBC, bi lahko glasovanje Francije, ki je bila glavna pobudnica napadov na Libijo, o nadaljevanju napadov predstavljalo prve znake, da se operacija bliža koncu. Francija in ostale koalicijske države sicer vztrajajo, da mora, preden bodo končali napade, libijski voditelj odstopiti, nasilje v državi pa se mora končati.

Uporniki še vedno pred Tripolisom
Razmere v Libiji so sicer še vedno napete. Uporniki imajo nadzor nad vzhodnim delom države in nekaterimi deli zahoda, niso pa še naredili večjih premikov proti prestolnici Tripolis, ki je še vedno v rokah Gadafijevih sil.