Gadafi zatrjuje, da se bo boril še naprej. Foto: EPA
Gadafi zatrjuje, da se bo boril še naprej. Foto: EPA
Tripolis
Shod žensk v podporo Gadafiji na zelenem trgu v Tripolisu. Foto: Reuters

Gadafi je dva dni po tem, ko so v zračnem napadu umrli člani družine njegovega tesnega sodelavca Al Kuvailidija Al Humaidija, med njimi trije otroci, članice zveze Nato obtožil umora. V zvočnem posnetku, ki ga je predvajala libijska televizija, je tiste, ki so izvedli napad, opisal kot "kriminalce" in "barbare". Zatrdil je, da se bodo Libijci do smrti borili proti "tujim barbarom" in "križarjem". Hudiča bi bilo sram zaradi laži in obtožb, ki so jih izrekli libijski sovražniki, je dodal.

"To je pravilo džungle"
"Pravite: 'Svoje tarče zadenemo z natančnostjo'. Vi morilci! Nekoč se bomo odzvali v enaki meri in vaši domovi, sinovi in otroci utegnejo nekega dne postati legitimne tarče," je bil kljubovalen. Varnostni svet ZN-a je, z izjemo "treh kriminalcev" - ZDA, Velike Britanije in Francije – pozval, naj v Libijo pošlje misijo, ki bi preiskala smrti civilistov v zračnih napadih. "To je pravilo džungle. Pravilo nevernikov. Nobene vesti nimate," je bil jezen Gadafi, ki je na začetku meseca praznoval 69. rojstni dan.

Jezo je Gadafi še posebej stresel na predsednika ZDA Bracka Obamo. "Prvotno si iz Afrike in prvotno tudi Arabec. Prodal si se Ameriki. Kam boš šel? Na sodni dan boš šel v pekel. Naši mrtvi bodo v nebesih, vaši mrtvi bodo v peklu. Morali bi te biti sram," je dejal, preden je jezo usmeril proti pilotom, ki pilotirajo letala, vpletena v napade. "Veste, da nimamo nobene zračne obrambe ali vojaških letal," je dejal.

"Sovražite ljudi, ki pričajo o Alahu"
Libijski voditelj je prepričan, da je pravi motiv Nata za napade sovraštvo. "Sovražite nas, ker smo muslimani. Sovražite Libijo in ljudi, ki pričajo o Alahu in Mohamedu. Bombardirate jih," je zabrusil zavezništvu nekaj ur za tem, ko je Kitajska podprla libijske upornike kot "pomembne partnerje v dialogu".

Nato je sporočil, da ne more potrditi poročil o žrtvah napada, a da obžaluje vse civilne žrtve, hkrati pa zatrdil, da je bila rezidenca, ki so jo ciljali, "poveljniški in nadzorni center". Zaradi naraščajočega števila civilnih žrtev je italijanski zunanji minister Franco Frattini pozval k ustavitvi Natovih zračnih napadov v Libiji.

Rasmussen: Misija v Libiji se nadaljuje
Generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva Anders Fogh Rasmussen je zatrdil, da se bodo zračni napadi nadaljevali, in ponovil, da so sile Gadafije tiste, ki napadajo civiliste, in ne Nato.

Misija Nata je utemeljena na resoluciji Varnostnega sveta ZN-a z nalogo uveljavljanja prepovedi poletov nad Libijo in ščitenja civilistov "z vsemi potrebnimi ukrepi" z izjemo kopenske invazije. Misija, ki se je začela marca zaradi nasilja Gadafijevih sil nad uporniki proti njegovi dolgoletni vladavini, naj bi potekala 90 dni do 27. junija, a so jo podaljšali še za 90 dni.