Nato je tudi v sredo nadaljeval napade v Libiji. Foto: EPA
Nato je tudi v sredo nadaljeval napade v Libiji. Foto: EPA

Po mnenju Franca Frattinija bi "začasna ustavitev sovražnosti" omogočila takojšnjo pomoč npr. predmestjem Misrate in Tripolisa, kjer so humanitarne razmere "dramatične".

"Videli smo posledice krize in tudi Natovih akcij ne samo v vzhodnih in jugozahodnih regijah, ampak tudi v Tripolisu," je dejal Frattini in ob tem izrazil prepričanje, da je potrebna takojšnja začasna ustavitev sovražnosti, da bi vzpostavili učinkovite humanitarne koridorje, medtem ko bi se nadaljevala pogajanja o formalni prekinitvi ognja ter mirovna pogajanja.

Frattini tudi meni, da bi morali zahtevati natančnejše informacije o rezultatih napadov, ki so konec tedna med drugim zahtevali žrtve med civilisti. "Jasno je, da to ni del Natove misije," je še dejal.

"Prekinitev bi bila priložnost za nove spopade"
Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je v izjavi za medije zatrdil, da bo zavezništvo nadaljevalo misijo v Libiji, saj bi ob morebitni ustavitvi napadov nešteti civilisti umrli. Sam je ob tem obžaloval smrti v nedavnih Natovih napadih.

Tudi kanadski general Chalres Bouchard, ki poveljuje Natovim operacijam v Libiji, je poudaril, da mora zavezništvo nadaljevati bombardiranje, saj bi se drugače sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija lahko znova oborožile.

Bouchard je še dodal, da ceni prizadevanja italijanske vlade za prekinitev sovražnosti, a bi to po njegovem mnenju lahko pomenilo priložnost za obe strani, da se zapleteta v novo nasilje.

Zaradi napadov na cilje Gadafijevega režima, v katerem so umrli civilisti, se je zveza Nato v zadnjih dneh znašla pod plazom kritik. Zaskrbljenost zaradi Natovih napadov je izrazil tudi generalni sekretar Arabske lige Amr Musa in ob tem pozval k prekinitvi ognja.

"Ko vidim ubite otroke, imam pomisleke. Zato sem posvaril pred morebitnimi civilnimi žrtvami," je dejal Musa, ki se poslavlja s položaja generalnega sekretarja Arabske lige.