Cipras ima mesto premierja na dosegu roke. Foto: EPA
Cipras ima mesto premierja na dosegu roke. Foto: EPA
Siriza se je v času krize hitro vzpenjala. Foto: EPA
Grškim poslancem tudi v tretjem poskusu ni uspelo izvoliti predsednika. Foto: EPA

"To je zgodovinski dan za Grčijo," je kmalu po neuspelem glasovanju dejal Aleksis Cipras, predsednik Sirize in najverjetnejši prihodnji grški premier. "Grki bi se morali zdaj veseliti," meni karizmatični 40-letni politik, ki obljublja skorajšnji konec vlade, ki je državi (po napotkih EU-ja in IMF-a) naprtila ostre varčevalne ukrepe.

Siriza v primeru zmage, ki se, sodeč po zadnjih anketah, zdi najverjetnejša, napoveduje odstop od sporazuma, ki ga je Grčija sklenila s tujimi posojilodajalci, pri tem pa pahnila številne državljane v revščino in stisko. "Prihodnost se je že začela. Morali bi biti optimistični in srečni," je še sporočil Cipras Grkom, ki se bodo zdaj 25. januarja odpravili na predčasne volitve.

Bruselj zaskrbljen
Manj srečni in optimistični so v Bruslju in Berlinu. Po šestih letih recesije, ki je zahtevala res visok davek, država šele zdaj kaže manjše znake okrevanja, a, kot opozarjajo, Grčija, ki mora prihodnje leto odplačati 20 milijard dolgov, sama ne more preživeti. Trg se je na ponedeljkovo novico nemudoma odzval z 10-odstotnim padcem grških državnih obveznic na atenski borzi, številni pa že špekulirajo, kako drastična bi bila lahko leva oblast. Sredstva, namenjena Grčiji, so državi zagotovljena do konca februarja, kaj bo potem, pa za zdaj ne ve nihče. V skrajnem primeru bi leva vlada lahko Grčijo celo popeljala iz nepriljubljenega evroobmočja.

Po navedbah grškega finančnega ministra Gikasa Hardouvelisa imajo lokalne banke dovolj sredstev, da preživijo do marca, potem pa bi brez nadaljnje finančne pomoči postale nelikvidne.

Grkom je dovolj
Po anketi, objavljeni v nedeljo, neomarksistična Siriza vodi za 3,3 odstotka. Kot poroča Guardian, številni njeni podporniki sploh niso ne levičarji ne občudovalci Sirizine antikapitalistične retorike, preprosto samo dovolj jim je katastrofalnih posledic politike, ki je 1,5 milijona prebivalcev pahnila v brezposelnost, tri milijone pa na rob revščine. Siriza Grkom obljublja spremembe.

"Rešitev za težave Grčije leži znotraj evropskega konteksta, a prvo, kar bomo rekli, je, da je program spodletel, ker je bil slabo načrtovan in ni predvidel pasti, ki so se napovedovale," je dejal Euclid Cakalotos, Sirizin finančni minister v senci. "Nato bomo naslovili prioritete varčevalnih ukrepov in dolga."

Na Oxfordu šolan ekonomist in potomec ugledne grške družine je ob tem zanikal obtožbe populizma, ki letijo na Sirizo. "Obtožbe ne držijo. Ne obljubljamo vsega za vse. Ukrepov ne bo deležen nihče, ki zasluži več kot tisoč evrov na mesec." Siriza v svoji gospodarski politiki obljublja takojšnjo sprostitev dolga ter subvencije za prehrano, streho nad glavo in elektriko za tiste Grke, ki jih je zategovanje pasu najbolj prizadelo.

Se obeta politična nevihta?
Cipras o sebi in svojih strankarskih kolegih pravi, da so mladi, sveži obrazi, ki lahko počistijo stvari in - v nasprotju s starejšimi kolegi, ki so sklenili dogovore z Brusljem - začnejo na novo. "Vse prepogosto je trojka zahtevala nepomembne reforme, namesto da bi se raje lotila pomembnih težav, kot sta korupcija in davčne utaje," je dejal za Guardian.

Siriza sicer skuša v zadnjem času miriti vlagatelje, Cipras pa zatrjuje, da levičarji želijo, da Grčija ostane v evroobmočju. Težko pa kdor koli zanika, da jih v primeru zmage čakajo hudi spopadi. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je že opozoril, da bo, kdor koli prevzame oblast, moral spoštovati že podpisane dogovore. "Težke reforme rojevajo sadove, alternative tem reformam pa ni," je bil odločen.