Predstavniki strank so že po eni uri zapustili predsedniško rezidenco. Foto: EPA
Predstavniki strank so že po eni uri zapustili predsedniško rezidenco. Foto: EPA
Aleksis Cipras
Aleksis Cipras zavrača dogovor Grčije z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o mednarodnem posojilu. Foto: EPA

Večerni pogovori strank pri predsedniku države Karolosu Papuljasu so se končali že po eni uri in se bodo nadaljevali v torek.

Papuljas je za ponedeljek zvečer sklical še zadnji sestanek štirih strank, ki so na nedavnih volitvah dobile največ sedežev v parlamentu, da bi se dogovorili o sestavi nove vlade. Predsednik Sirize Aleksis Cipras je že pred sestankom napovedal, da se pogovorov ne bo udeležil.

Papuljas se je na srečanju z vodji treh strank zavzel za oblikovanje tehnične vlade, s čimer bi se Grki izognili novim predčasnim volitvam in morebitnemu izstopu iz območja evra.

Po njegovih besedah bodo v torek skušali doseči dogovor o oblikovanju vlade, ki bi jo sestavljale ugledne in nepolitične osebnosti.

Siriza je zavrnila možnost za sestavo tehnokratske vlade, saj še naprej vztrajajo pri zavračanju varčevalnih ukrepov, tudi če bi jih uveljavila nepolitična vlada.

Le še nekaj dni časa
"Vlada brez Sirize ne bo imela potrebne podpore med ljudmi in v parlamentu," je pred pogovori pri predsedniku dejal vodja grške Demokratične leve stranke Fotis Kuvelis in za grško televizijo sestavo vlade narodne enotnosti označil kot nemogočo.

Če stranke konservativna Nova demokracija, socialistični Pasok in Siriza do četrtka ne bodo dosegle dogovora o vladni koaliciji, bodo morali v Grčiji razpisati še ene predčasne parlamentarne volitve. Te bodo izvedli v drugo polovici junija.

Ankete kažejo rastočo podporo Sirizi
Ker javnomnenjske raziskave kažejo, da bi na novih volitvah zmago slavila prav Siriza, koalicija strank, ki jo označujejo kot radikalno levico, si vodja Cipras teh volitev seveda želi. Siriza je trenutno druga najmočnejša stranka, zavrača pa stroge varčevalne ukrepe, ki jih Grčiji zapoveduje Evropska unija, prav tako bi spremenili dogovor z Mednarodnim denarnim skladom o mednarodnem posojilu.

"Ne bomo dali alibija za sestavo vlade, ki bo le nadaljevala politiko, ki so jo ljudje na volitvah 6. maja zavrnili," je zatrdil Cipras. Če mu na vnovičnih volitvah uspe dobiti največ glasov, mu bo ob osvojenih pripadlo še dodatnih 50 sedežev v 300-članskem parlamentu, kar določa grška zakonodaja.

Trenutno je razdelitev v parllamentu takšna: zmagovalna stranka Nova demokracija ima 108 sedežev (50 jih je dobila avtomatično po zmagi), Siriza 52 sedežev, Pasok 41 sedežev, Neodvisni Grki 33 sedežev, Komunistična stranka 26, Zlata zora 21, Demokratična levica 19 sedežev.