Hadžić zavrača vse obtožbe. Foto: Reuters
Hadžić zavrača vse obtožbe. Foto: Reuters

Hadžić je na beograjsko letališče Nikola Tesla z letalom družbe Air Serbia iz Amsterdama prispel v sredo okrog 23. ure, nato pa so ga s policijskim vozilom prepeljali v Novi Sad, kjer ima hišo, je sporočil njegov odvetnik Zoran Živanović.

V Novem Sadu bo do konca maja živel pod nadzorom srbskih oblasti, ki so se zavezale, da ga bodo nadzirale v skladu s pogoji, določenimi za začasno izpustitev na prostost. "Hadžić ne sme zapuščati Novega Sada, enkrat dnevno pa ga bodo obiskovali policisti, ki bodo tudi obveščali haaško sodišče," je pojasnil Živanović.

O premestitvi nekdanjega vodje hrvaških Srbov v Novi Sad je v ponedeljek odločil prizivni senat sodišča v Haagu. S tem je ugodil Hadžićevi pritožbi na odločitev razpravnega senata, ki je marca zavrnil njegovo začasno izpustitev.

56-letni Hadžić je v skladu z odločitvijo med drugim moral srbskim oblastem izročiti potni list, ne sme komunicirati z žrtvami in pričami ter dajati izjav medijem.

Sedem let skrivanja
Sojenje Hadžiću se je začelo oktobra 2012, od oktobra lani pa je prekinjeno. Novembra lani so ugotovili, da je zbolel za najpogostejšim možganskim rakom, multiformnim glioblastomom. Zdravljenje poteka z obsevanjem in kemoterapijo.

Hadžića so aretirali julija 2011 v Srbiji, potem ko se je sedem let skrival pred haaškim sodiščem, ki je leta 2004 objavilo obtožnico.

Obtožnica ga med drugim bremeni zločinov proti človečnosti ter sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja. Obtožen je tudi sodelovanja pri umoru več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.