Francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu so v gvinejski bolnišnici Donka izmerili telesno temperature. Visoka temperatura je eden izmed prvih znakov okužbe z virusom ebole. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu so v gvinejski bolnišnici Donka izmerili telesno temperature. Visoka temperatura je eden izmed prvih znakov okužbe z virusom ebole. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Gvineja
Francozi bodo Gvinejo oskrbeli z mobilnimi klinikami. Foto: Reuters
Gvineja
V Gvineji je za ebolo umrlo 1.200 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Hollande je Gvinejcem prenesel sporočilo solidarnosti, potem ko je Francija že obljubila sto milijonov evrov pomoči za boj proti smrtonosnemu virusu, ki je do zdaj zahteval že skoraj 5.700 smrtnih žrtev in od tega jih samo 15 ni bilo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. S francosko pomočjo bodo v Gvineji odprli več zdravstvenih središč za oskrbo okuženih z ebolo.


V Gvineji bodo preizkusili prototip novega testa za hemoragično mrzlico ebolo, ki je kar šestkrat hitrejši od sedanjih testov. Rezultat bo namreč znan že v 15 minutah. Test financira Velika Britanija.


Pomemben obisk

Na letališču je francoskega predsednika sprejel gvinejski predsednik Alpha Conde, ki je dejal, da je prihod Hollanda za prebivalce Gvineje zelo velik simbol. "Če je v Gvinejo prišel predsednik tako pomembne države, kot je Francija, to pomeni, da lahko vsi pridejo v Gvinejo. To je celo pomembnejše od pomoči, ki jo dobimo na medicinski ravni," je dejal.

Francija je že odprla zdravstveni center v Gvineji, do sredine decembra pa naj bi odprla še tri. Odprla naj bi tudi dva izobraževalna centra za zdravstvene delavce.

Razmere v Gvineji stabilne
Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so razmere v Gvineji, kjer je za ebolo umrlo več kot 1.200 ljudi, zdaj stabilne. Med enodnevnim obiskom bo Hollande obiskal nekaj zdravstvenih središč in sodeloval v razpravi o eboli. Po Gvineji se bo odpravil še v Senegal, kjer se bo udeležil vrha francosko govorečih držav.

Tokratni izbruh ebole, ki je najhujši, odkar so virus odkrili pred skoraj štirimi desetletji v današnjem Kongu, ima izvor prav v Gvineji, kjer je lani decembra zbolel in za posledicami bolezni umrl dveletni deček, ki naj bi bil prva žrtev. Virus se je nato razširil v sosednjo Liberijo in Sierro Leone. WHO je marca letos razglasil epidemijo.

Največ žrtev je ebola zahtevala v Liberiji, a zadnji podatki kažejo, da bi jo lahko prehitela Sierra Leone, kjer zaznavajo največje število na novo okuženih. V obeh državah je izoliranih le 70 odstotkov okuženih in prav izolacija je zaradi hitrega prenosa virusa ob dotiku eden od ključnih dejavnikov boja proti eboli.

Dobri obeti za cepivo
Nekaj upanja vzbuja razvoj cepiva, ki so se ga pospešeno lotili v nekaterih zahodnih državah. Ameriški strokovnjaki so najprej na opicah preizkusili cepivo podjetja GlaxoSmithKline in zdaj še na prostovoljcih. Pri vseh so opazili razvoj posebnih protiteles, ki so domnevno zmožna uničiti virus ebole.

Prvi rezultati obetajo veliko - pri vseh opazovancih se je namreč imunski sistem po cepljenju okrepil, še posebej pri tisti skupini, ki je prejela večji odmerek. Cepivo je, vsaj po do zdaj zbranih podatkih, varno in ne povzroča resnejših stranskih učinkov, čeprav sta dve osebi dobili vročino.