Tako Nemčija kot Francija se soočata s stigmatizacijo Judov in muslimanov. Foto: EPA
Tako Nemčija kot Francija se soočata s stigmatizacijo Judov in muslimanov. Foto: EPA

Merkel je ob tem sodržavljane pozvala, naj se ne udeležujejo protestov proti priseljencem. Naslednji je predviden za jutri v Kölnu. Francijo pa danes razburja prepoved pokopa romskega dojenčka na lokalnem pokopališču.

Francija je država z največjo muslimansko in judovsko skupnostjo v Evropi, obe skupnosti pa se soočata z nasiljem in stigmo. Muslimani vse bolj občutijo stigmo povezovanja s skrajneži, ki se odpravljajo v vrste džihadistov v Sirijo ali Irak, judovska skupnost pogosto zaradi ravnanj Izraela. Omenjeni so priseljenci, Romi …

"Ne bomo se zaščitili s tem, da se bomo delili ali s tem, da bomo stigmatizirali religijo ali popuščali strahu, ampak s trdno obrambo naših skupnih pravil, sekularizma, republiškega reda, varnosti posameznikov, dostojanstva žensk," je dejal francoski predsednik Francois Hollande.

Ni prostora za romsko dojenčico
Po novem letu je francosko javnost šokirala odločitev župana manjšega kraja blizu Pariza, ki naj bi prepovedal pokop dvomesečnega romskega dojenčka na lokalnem pokopališču, ker da je prostor tam namenjen zgolj tistim, ki "plačujejo lokalne davke".

"Kako lahko to preprečijo? To je odvratno, je nepravično, nehumano. Niti najmanj empatije ali človečnosti ni v takšni drami," je dejal Marie-Hélène Brelaud, članica organizacije za solidarnost z Romi.

Tamkajšnji župan prepoved zanika, pokopališče za deklico so našli v sosednjem kraju.