Svet
Andrej Plenković
Opozicijski socialdemokrati (SDP) so začeli zbirati podpise za interpelacijo premierja Plenkovića. Foto: Reuters
Ante Ramljak
Sporna pogodba naj bi izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka varovala pred izgubo položaja. Foto: Reuters

Dodaj v

Hrvaška opozicija zaradi Agrokorja pripravlja nezaupnico Plenkoviću

Sporno je milijardo evrov vredno posojilu Agrokorju
26. oktober 2017 ob 18:48,
zadnji poseg: 26. oktober 2017 ob 22:33
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP je napovedala, da bo zaradi sporne pogodbe v primeru Agrokor začela zbirati podpise poslancev za nezaupnico premierju Andreju Plenkoviću.

Sporna je dobro milijardo evrov težka pogodba, ki jo je Agrokorjeva izredna uprava podpisala z naložbenimi skladi, da bi si zagotovila nova posojila pri poskusu reševanja največje hrvaške družbe pred stečajem. Dokument, ki ga je objavil Jutarnji list, poroča o 1,06 milijarde evrov roll-up posojila za Agrokor, ki ga je izredna uprava junija letos podpisala s finančnimi institucijami, med katerimi je največji delež prispeval ameriški investicijski sklad Knigthead Capital Management.

Med drugim naj bi pogodba zavarovala položaj izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka. V primeru, da bi ga vlada želela odstaviti, lahko upniki zvišajo obresti ali zahtevajo takojšnje izplačilo posojila v celoti, je zapisano v pogodbi. Opozicija meni, da so investitorji s takšno pogodbo prevzeli nadzor nad procesom prestrukturiranja Agrokorja.

Prihodnji teden bo minilo šest mesecev od opozicijskega poskusa odpoklica ministra za finance Zdravka Marića, ki so mu očitali domnevno navzkrižje interesov zaradi povezav z Agrokorjem. Opoziciji je zmanjkal samo en glas za odpoklic ministra, ki ga Plenković še vedno brani pred obtožbami v povezavi z Agrokorjem, iz katerega je minister kot eden nekdanjih direktorjev koncerna prišel v ministrsko ekipo.

Za nezaupnico potrebnih 31 poslanskih podpisov
Socialdemokrati so napovedali, da bodo zbrali potrebnih 31 podpisov poslancev za nezaupnico predsedniku vlade in da jo bodo v petek vložili v parlamentarni postopek. Konec šestmesečnega roka po razpravi o interpelaciji Marića tako odpira pot novemu poskusu nezaupnice predsednika vlade ali ministrov.

Predsednik SDP-ja Davor Bernardić je po današnji seji predsedstva stranke novinarjem pojasnil, da bodo v petek v parlamentarni postopek vložili interpelacijo celotne Plenkovićeve vlade. Izpostavil je, da je Plenković sodeloval pri aferi Agrokor ter da bi zaradi tega v vsaki civilizirani evropski demokratični države premier odstopil.

Bernardić meni, da skušajo Agrokor prepustiti "mrhovinarskem skladu", kar pomeni tudi negotovost usode družbe. "Agrokor je vzrok in posledica, alfa in omega vseh procesov na Hrvaškem. Z Agrokorjem se vse začne in se z njim tudi vse konča," je povedal pred sedežem SDP-ja v Zagrebu.

Izpostavil je še, da je SDP zaskrbljena za usode 40.000 zaposlenih ter da že nekaj časa delajo načrte za reševanje delovnih mest v Agrokorju, ker so ocenili, da ne bo nič od napovedanega prestrukturiranja koncerna.

SDP računa na podporo Mostu
V SDP-ju pričakujejo, da bodo zbrali podpise poslancev več opozicijskih strank, vključno z Mostom neodvisnih list, ki je zaradi nasprotovanja Mariću maja letos moral izstopiti iz vladne koalicije. V stranki so v preteklih mesecih večkrat navajali, da bodo zaradi domnevne vpletenosti v primer Agrokor vnovič zahtevali razpravo tako o zaupnici Mariću kot tudi podpredsednici vlade in ministrici za gospodarstvo Martini Dalić, a so se odločili, da se bodo lotili premierja.

Plenković pogodbo zagovarja kot najboljšo mogočo
Plenković je zavrnil vse očitke opozicije in poročanje medijev označil kot neutemeljeno. Zatrdil je, da je lex Agrokor nad pogodbo o novih posojilih. Povedal je, da je bila pogodba v času, ko je bilo treba zagotoviti svež denar za premostitev Agrokorjevih finančnih in poslovnih težav, najboljša mogoča rešitev.

Ko bo nezaupnica vložena, imata vlada oziroma premier osem dni časa za odgovor nanjo, v saboru pa mora biti razprava nato v roku 30 dni uvrščena na dnevni red.

Bo preiskovalna komisija sploh začela delati?
V hrvaškem parlamentu so pred kratkim sicer ustanovili preiskovalno komisijo, ki naj bi ugotovila vse okoliščine od začetka poslovanja Agrokorja, a ni jasno, ali bo komisija sploh začela delati. HDZ vztraja pri tem, da komisija ne more delovati, če se bo začel postopek proti 15 osumljencem za kazniva dejanja v koncernu, vključno z dolgoletnim predsednikom uprave Ivico Todorićem.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 26.10.2017 ob 19:09
Pri nas pa bi morali izvesti lustracijo celotne politične klike od 1991 naprej,...
tupamaross
# 26.10.2017 ob 20:21
Hrvaška je dobesedno naredila državni udar v Agrokorju, kar
je rešilo Todorića. Todorić sedaj sploh ne more biti kriv, ker
so ga dobesedno vrgli iz njegovega podjetja. Možno, da je to
bil celo dogovor z Todorićem, kar pa ničesar ne spremeni.

Skoraj vse tožbe proti Agrokorju (Hrvaški) se bodo vodile na
mednarodnih sodiščih in Agrokor (Hrvaška) bo praktično vse
tožbe izgubila in bo na konci ves dolg do bank in dobaviteljev,
vsaj tujih, morala plačati Hrvaška država.

Nekaj podobnega se v Evropski Uniji še ni zgodilo.
BepaJoseph
# 26.10.2017 ob 20:13
Pri nas se nihče nikogar ne boji... Ne kriminalci policije in sodstva, ne politiki ljudstva in kriminalcev... in dokler bo tako, bo tako,kot je...
aktivist
# 26.10.2017 ob 19:27
Ko 3x zamenjas in interpeliras nesposobnega desnicarja, potem nastavi se enega desnicarja.
KLIPAN
# 26.10.2017 ob 20:14
Desnica na Hrvaškem in v Sloveniji je ena velika komedija, ki pa na žalost veliko stane davkoplačevalce.
HDZ bi pa itak Američanom prodali ve kar oni hočejo.
Ravno sedaj kupujejo vojaške avione od njih, medtem ko nekateri na Hrvaškem dobesedno nimajo niti za hrano.
Bivši uporabnik
# 26.10.2017 ob 19:34
Državljani Slovenije naj bi v davčne oaze prenesli med 50 in 75 milijardami evrov, a predstavniki slovenskih oblasti odgovarjajo, da so številke pretirane in da ni jasno, kako jih je Američan dobil.

kako je prišel do te številke tudi mene zanima. imaš kak link do analize?
KLIPAN
# 26.10.2017 ob 21:02
Na Hrvaškem vlada desnica, orto desnica.
Pa me čudijo vse te mučke, kraje, skrivanja, goljufanja......če pa je baje desnica tako poštena.
tupamaross
# 26.10.2017 ob 20:30
Danimmc,
Šoško je le ponovil pisanje Ameriškega tiska (mislim, da
lansko leto), da je iz Slovenije odneseno okrog 75 milijard
USD gotovine. Samo v Ameriki naj bi bilo preneseno okrog
65 milijard. Ta denar se nahaja v raznih skladih, bankah,
zavarovalnicah... in je kar dobro naložen, vendar se ne ve,
kdo je vse lastnik tega denarja.

Šiško torej ni lagal, pač pa je te časopise bral, kot sem jih
tudi sam prebral in o tem na tem portalu že pisal.
lahk
# 26.10.2017 ob 19:22
Vsi nas prehitevajo, povsod v soseščini smo priča premikom, sodnim epilogom.. razen v Sloveniji. Ostali smo osamljen otok sistemske korupcije in kraje vsepovsod.
Ramus
# 26.10.2017 ob 21:19
"Tista izpred '91 je bila pa odlična"

Saj je ostala ista,...
ms-360
# 26.10.2017 ob 23:30
Očitno hr.ne poznajo še dovolj dobro v svetu.Sedaj se bodo lahko sami prepričali,da se z
njimi dogovoriš in podpišeš eno,ko pa je treba spoštovati tuja sodišča pa je nad njimi samo bog.Saj tudi naši veleumneži so že kakšne bedarije podpisali,ampak tako kot Plenko. pa tudi našim še ni uspelo.Državo prodati nekemu konzorciju za pufe,ki jih drugje niso mogli dobiti je pa mojstrovina brez primere.Brez tega bi agro.tako ali tako padel,zdaj pa to agonijo samo podaljšujejo ne zavedajoč se,da zdaj v igri ni več samo agro.ampak je cela Hr.
nocoment78
# 26.10.2017 ob 19:56
ode plenko
vzhodnik
# 26.10.2017 ob 22:25
Če bi bil in ostal SDK tega kar je danes in kar se krade, tega ne bi bilo!!! Uničila ga je politika po letu 1991, zato da so lahko kradli, polnili svoje žepe, ustvarjali tajkune, prodajali in trgovali z orožjem, postali lastniki premoženja neznanega izvora, gotovine .....? a nam to ni jasno??? ZA kaj si zatiskamo oči???? Dežela butalcev.
Primorec94
# 26.10.2017 ob 22:08
Hrvatom pa ni pomoči, glede na to kaj se dogaja.
politik kritik
# 26.10.2017 ob 22:06
Upam, da imajo naši že vse prištimano, da se 30.12. vloži tožba proti hrvaški fržavi ker ne spoštujejo arbitražne razsodbe. Sedaj je namreč jasno, da ni med hrvaškimi politiki niti kančka možnosti, da bi sploh našli čas za zasuk proti spoštovanju arbitraže, kaj šele da bi jo dejansko spoštovali.
CarlosNorris
# 26.10.2017 ob 22:01
A obstaja kaj bolj protidemokratičnega kot je ideja lustracije kjer zanikaš politične in demokratične pravice ljudem? Res zelo čudna in protidemokratična ideja.
brehme
# 27.10.2017 ob 06:46
Medtem mi doplčaujemo vedno kaj, ampak pri nas o Hrvatih, Trumpu, Orbanu...
Amistad
# 26.10.2017 ob 21:37
Dokler je Agrokor placeval 10% obresti ameriskim bankam je bilo vse lepo in prav, ko pa je preskocil na 6% rusko financiranje se je odprlo nebo.
vranek
# 27.10.2017 ob 01:15
Tupamaros, ti v neki zelji po neki pravisnosti in ne vem se čem, kar nekaj napletes. Kaksen vdor Slovenije v Agrokor? Kaksno resevanje koga, ce je pa Mercator edini del Agrokorja, ki se deluje? Merkator je pod zasciti pogodbe o prodaji M in vsaka drzava ima pravico do intervencije v firmah, ki lahko ogrozijo njeno financmo stabilnost.
Torej kaj napletas? Ce ze o cem razmisljas se najprej daj prepricaj, ker to tvoje tvezenje je cista neresnica in neznanje. A ti ves kaj je vdor? Kar je prevec je prevec. Ce pises v javnj medij in postavljas neke trditve, potem si tega ne izmisljuj, z dejstvi to kar tu tvezis, nima veze.
tupamaross
# 26.10.2017 ob 20:26
Bojim se tudi, da bo naša država morale nekaj plačati
Agrokorju, ker je vlada praktično na silo nastavila v
Mercatorju svojega človeka, kar po mednarodnem pravu
ni dovoljeno, razen, če je Todorič dal pisno izjavo, da se
z potezo naše vlade strinja.

V vseh primerih je to bil protizakonit udor držav v zasebna
podjetja, kar je onemogočilo normalno vodenje Agrokorja.

Postopek bi moral biti tak, da bi Todorič skušal z vsemi
bankami in dobavitelji doseči dogovor. če mu ne bi uspelo,
bi oklical stečaj in se nič pretresljivega ne bi zgodilo, saj bi
vse normalno ptekalo, zadevo pa bi vodili mednarodni
stečajni upravitelji, ki bi jih imenovale banke in največji
upniki, dobavitelji.

Bog naj pomaga temu Balkanu.
tupamaross
# 26.10.2017 ob 20:44
Sicer je ravno MMC o tem takrat pisal in celo navedel natančne
vire in ime ter priimek ameriškega novinarja )ekonomista), kar
je bilo resnično za čestitati MMC-ju.
MZ
# 27.10.2017 ob 09:07

vzhodnik
# 26.10.2017 ob 22:25

Če bi bil in ostal SDK tega kar je danes in kar se krade, tega ne bi bilo!!! Uničila ga je politika po letu 1991, zato da so lahko kradli, polnili svoje žepe, ustvarjali tajkune, prodajali in trgovali z orožjem, postali lastniki premoženja neznanega izvora, gotovine .....? a nam to ni jasno??? ZA kaj si zatiskamo oči???? Dežela butalcev.


Pa nehajte že poveličevati ta SDK, ker ni bil nič drugačen od tega, kar imamo danes. Res da je bil SDK zelo odločen, ko je šlo za minimalni dolg kakšnega navadnega državljan, ampak v primeru kraje družbenega premoženja pa je tudi SDK mirno gledal vstran.

Znano je, da je UDBA vodila vzporedno ekonomijo, ki je potekala v sodelovanju z mafijskimi organizacijami in je vsebovala vse elemente gospodarskega kriminala - tihotapstvo, slamnata podjetja in davčne oaze. Tako si je elita ustvarila mali raj, ki je njej prinašal devize na še vedno obstoječih tajnih računih (zdaj veste, od kod se financirajo vsi ti tajkuni), dostop do vsega, kar so ponujali svetovni trgi in še marsikateri privilegij. Raja, ki je pod prisilo diktature financirala vse to početje pa je dobila izven Jugoslavije ničvreden dinar (na koncu niti doma ni bil vreden nič), vrste pred trgovinami zaradi rednega pomanjkanja tega in onega (ker so "heroji" vse to raje pod ceno izvažali na Zahod, vključno z elektriko), SDK in ostale institucije, ki so raji za najmanjše lapsuse pile kri in pa sanje o "bratstvu i jedinstvu", ki so se ob prvi najmanjši krizici razpočile kot milni mehurček.

Ravno zato lustracija ni napačna ideja. Čehi so jo izvedli in so danes dokaj neodvisni (celo tako, da tudi v Bruslju upajo kaj reči nazaj, medtem ko naši počepnejo tudi v primeru, da imajo prav), po gospodarski rasti so nas praktično ujeli, čeprav so bili kot satelitska država vzhodnega bloka za razliko od nas močno obubožani.
danimmc
# 26.10.2017 ob 19:13
Kam je v Sloveniji izginilo 75 milijard, ki jih je omenjal Šiško?
nikoli
# 26.10.2017 ob 19:27
@Ramus
# 26.10.2017 ob 19:09
Prijavi neprimerno vsebino
Pri nas pa bi morali izvesti lustracijo celotne politične klike od 1991 naprej,...


Tista izpred '91 je bila pa odlična.
danimmc
# 26.10.2017 ob 19:14
Državljani Slovenije naj bi v davčne oaze prenesli med 50 in 75 milijardami evrov, a predstavniki slovenskih oblasti odgovarjajo, da so številke pretirane in da ni jasno, kako jih je Američan dobil.
Kazalo