Ante Gotovina - za nekatere vojni zločinec, za številne Hrvate narodni heroj. Foto: EPA
Ante Gotovina - za nekatere vojni zločinec, za številne Hrvate narodni heroj. Foto: EPA
Na Hrvaškem napeto pred razsodbo Gotovini

V središču hrvaške prestolnice se je na mirnem protestu z nazivom "Pogumna srca, vzdignjene glave, z molitvijo za hrvaške branilce in generale" zbralo okoli 1.500 nekdanjih pripadnikov vojaških in policijskih enot, ki so se nato mirno in v tišini sprehodili do stolnice, kjer je potekala maša za generale.

Podpredsednik društva posebnih policijskih enot Robert Hasija je dejal, da udeleženci shoda od haaškega sodišča pričakujejo, da bo oprostilo generale, saj bi "vse ostalo pomenilo poraz". Po njegovih besedah je shod edini način, s katerim lahko pomagajo generalom. Napovedal je, da bodo sicer sprejeli razsodbo.

Manjši del veteranskih združenj, ki ne pričakuje oprostilne sodbe, je za soboto na Trgu bana Jelačića napovedal množične mirne proteste. V petek bodo lahko na tem trgu vsi tudi v živo spremljali izrek razsodbe, za kar je poskrbelo združenje Stop pregonu hrvaških generalov.

Haaško tožilstvo za vojne zločine nad srbskimi civilisti med operacijo in po operaciji Nevihta leta 1995 je zahtevalo 27 let zapora za Gotovino, 23 let za Markača in 17 let za Čermaka.

Od 125 obtoženih do zdaj oproščenih le 12
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je dejala, da sama tako kot vsa Hrvaška pričakuje pravično razsodbo, poroča HRT. Na vprašanje novinarjev, ali je Hrvaška naredila vse, da bi dokazala resnico o domovinski vojni, je odgovorila, da zagotovo, saj so v parlamentu sprejeli deklaracijo, ki vse obvezuje k varovanju resnice o domovinski vojni in k dostojanstvu branilcev.

HRT izpostavlja, da je sodnik Alphons Orie znan po izrekanju visokih kazni, generalom pa ne gre v korist niti statistika, saj je do zdaj haaško sodišče od 125 obtoženih oprostilo le 13 ljudi.

ZDA opozarjajo na morebitno nasilje
Zaradi napovedanih protestov je ameriško veleposlaništvo v Zagrebu svoje državljane pozvalo, da se v petek in soboto izogibajo središču Zagreba, saj bi se lahko mirni shodi sprevrgli v nasilne proteste, poroča Jutarnji list. Ameriško veleposlaništvo pričakuje od 20.000 do 30.000 protestnikov.

Na Hrvaškem napeto pred razsodbo Gotovini