Arbitražno sodišče v Haagu, ki določa mejo med Slovenijo in Hrvaško, je sporočilo, da bo delo nadaljevalo kljub hrvaškim očitkom. Foto: EPA
Arbitražno sodišče v Haagu, ki določa mejo med Slovenijo in Hrvaško, je sporočilo, da bo delo nadaljevalo kljub hrvaškim očitkom. Foto: EPA
Sodišče zavrnilo ugovore Hrvaške
Hrvaška vztraja: Ne arbitraži

Pri komisiji še naprej pozorno spremljajo razvoj v tej pomembni zadevi. Želijo, da bi dosegli trajno rešitev spora. Ob tem obe strani še naprej podpirajo in spodbujajo k dialogu, da bi našli skupno rešitev, je v odzivu na odločitev sodišča dejal govorec komisije Alexander Winterstein.

Hrvaška vztraja pri odstopu
Arbitražno sodišče je v četrtek sporočilo, da bo delo nadaljevalo. Sklenilo je, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum, vendar pa te kršitve niso takšne narave, da bi Hrvaška lahko odstopila od sporazuma in da sodišče ne bi moglo neodvisno in nepristransko sprejeti končne razsodbe.

V Zagrebu vztrajajo pri odstopu. V odzivu na odločitev sodišča so sporočili, da je sodišče s svojo odločitvijo o nadaljevanju postopka zamudilo priložnost, da bi povrnilo zaupanje v neodvisnost in nepristranskost lastnega dela in mednarodnega arbitražnega sodišča nasploh. Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru lani, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, Hrvaška pa je nato od arbitražnega sporazuma iz leta 2009 odstopila.

"Slovenija naj prizna kršitev"
Hrvaški Večernji list piše, da je čas, da Slovenija uradno prizna, da je kršila arbitražni sporazum o meji s Hrvaško, in si povrne zaupanje kot verodostojna partnerka. Slovenija je posredno priznala, da je storila napako, ker je brez veliko hrupa umaknila svojo agentko Simono Drenik z arbitražnega sodišča, odstopil pa je tudi sodnik Jernej Sekolec, a ni znano, kako globoko je v škandal vpleten zunanji minister Karl Erjavec, piše Večernji list.

Časnik izpostavlja, da so ravno pred letom dni objavili informacije o nečastnih in tudi kriminalnih dejanjih v sklopu arbitražnega postopka. Poudarja, da je vloga Erjavca v celotnem škandalu ostala postranska ter da politično odgovornost nosi tudi premier Miro Cerar.

V vsakem primeru še veliko pogovorov o meji
Vprašanje meje med državama se rešuje že več kot 20 let in očitno še ne bo kmalu rešeno. "Velik test odnosov med državama bo trenutek, ko bo arbitražno sodišče sprejelo svojo odločitev. V vsakem primeru se bosta morali državi še veliko pogovarjati o meji," ocenjuje komentatorka. Kot dodaja, je pomembno, da so na obeh straneh mize verodostojni sogovorniki ter da mora Hrvaška pri tem vztrajati.

Večernji list še piše, da ni jasno, kakšen politični pritisk lahko Hrvaška pričakuje, da bi jo prisilili, naj sprejme odločitev arbitražnega sodišča. Če bo odločitev v prid Hrvaški, bo slovenska javnost sumila, da so se poskusili prilagoditi, da bi zadostili Hrvaški, še menijo.

Akcija za kompromitiranje arbitražnega sodišča
Hrvaški državni vrh v nobenem primeru ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča, pa je ob sklicevanju na neimenovanega politika zapisal Jutarnji list. Trdi, da je arbitražno sodišče do vratu vpleteno v škandal ter da ni možnosti, da bi Hrvaška takšno igro sprejela. Napovedujejo, da bo hrvaška diplomacija sprožila akcijo za kompromitiranje arbitražnega sodišča.

"Nikoli ne bomo sprejeli sodbe niti nadaljevanja arbitraže. Namesto tega bomo verjetno sprožili široko diplomatsko akcijo, da bi kompromitirali arbitražno sodišče, ki sprejema takšne odločitve," so še povzeli izjavo neimenovanega vira.

Sodišče zavrnilo ugovore Hrvaške
Hrvaška vztraja: Ne arbitraži