Manj kot teden dni po prisegi nove hrvaške vlade je moral oditi že prvi minister. Foto: EPA
Manj kot teden dni po prisegi nove hrvaške vlade je moral oditi že prvi minister. Foto: EPA

Crnojo so kritizirali tudi zaradi tega, ker kot veteran ni spoštoval zakonov pri pridobitvi brezplačnega zemljišča za gradnjo hiše in namenskega stanovanjskega posojila. V medijih so poročali tudi o njegovem nasilnem obnašanju, zaradi katerega je bil v priporu.

Zdaj že nekdanji minister je trdil, da je zemljišče v Samoborju, na katerem je njegova koliba, dobil brezplačno kot veteran, tako kot posojilo za gradnjo hiše. Dodal je, da ni bil obvezan zgraditi hiše v določenem roku, posojilo pa bi lahko porabil tudi za "pot okoli sveta".

V vladajočem HDZ-ju so Crnojo branili in obtožbe proti njemu pripisali njegovi napovedi, da bo objavil register izdajalcev nacionalnih interesov.

Crnoje ni bilo na sejo vlade
Po današnjem večurnem srečanju v poslopju vlade v Zagrebu je Crnoja zvečer le stopil pred novinarje in povedal, da je premierju Tihomirju Oreškoviću podal odstop. Poudaril je, da obtožbe proti njemu, ki so se pojavile v medijih, niso resnične, a da ne želi biti breme vladi.

Kot je dejal, je vladi in pravnim strokovnjakom predstavil vse dokumente. Več pravnikov jih je preučevalo dva dni in na koncu presodilo, da kaznivih dejanj, ki mu jih očitajo mediji, v resnici ni bilo. Na novinarska vprašanja pa ni želel odgovarjati.

O ministrski usodi Crnoje so pred tem v sredo skoraj 12 ur razpravljali premier Orešković, oba podpredsednika vlade Tomislav Karamarko (HDZ) in Božo Petrov (Most) ter Crnoja. V podobni sestavi so o ministrski usodi Crnoje odločali tudi danes.

Pred popoldanskim srečanjem na vladi se Crnoja danes kot edini minister ni udeležil prve seje nove vlade. Na seji so ga sicer na predlog Karamarka potrdili kot člana vladne koordinacije za notranjo politiko in državno premoženje.

Zahvala Oreškovića državljanov za potrpežljivost
Po Crnoji je pred novinarje stopil tudi Orešković in potrdil, da so s pravnimi strokovnjaki dolgo razpravljali, na koncu pa je sprejel odstop ministra. Napovedal je, da bodo "kmalu našli novega človeka" in da bo ime novega ministra znano v prihodnjih dneh, saj je ministrstvo za veterane pomemben resor. Zahvalil se je Crnoji, ker se je boril za Hrvaško, in mu zaželel vse najboljše. Zahvalil se je tudi državljanom za njihovo potrpežljivost.

Podpredsednik vlade in vodja HDZ Tomislav Karamarko je po odstopu Crnoje dejal, da ne želi in ne more povedati, kdo bo novi minister za veterane. Izjavil je, da so na večurnem srečanju sklenili, da je šlo za "klasično blatenje" ter da so bili vsi očitki "laži in prevare". Ocenil je, da ne obstaja ne kazenska ne politična ne moralna odgovornost zdaj že bivšega ministra. "Storil ni nič nezakonitega, kot časten človek pa se je odločil za odstop," je poudaril.