Kmetje se pritožujejo, da semena in gnojila dobijo le tisti, ki so zvesti vladajoči stranki. Foto: EPA
Kmetje se pritožujejo, da semena in gnojila dobijo le tisti, ki so zvesti vladajoči stranki. Foto: EPA
Meles Zenavi
Etiopski premier Meles Znewvi je pred volitvami obtožbe o zlorabi tuje pomoči označil "nezaslišane in neumne". Foto: EPA

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je ta teden v svojem poročilu zapisala, da etiopska vlada dostop do pomoči uporablja kot orožje za nadziranje prebivalcev in zatiranje nasprotnikov.

"Če ne igraš po pravilih vladajoče stranke, te utišajo," je povedala direktorica za področje Afrike pri HRW-ju Rona Peligaln in ob tem dodala, da tuji donatorji nagrajujejo to obnašanje s še večjimi svežnji razvojne pomoči.

Po podatkih HRW-ja je Etiopija največja prejemnica tuje pomoči na svetu in jo je leta 2008 prejela za več kot tri milijarde dolarjev. Tuji donatorji, med katerimi največ prispevajo Evropska unija, ZDA, Velika Britanija in Nemčija, zagotavljajo neposredno pomoč za osnovne storitve, kot so zdravstvo, izobraževanje, kmetijstvo in dostop do pitne vode.

Tuje vlade si zatiskajo oči pred zlorabami
HRW poroča o primerih, ko so bili na podeželju privrženci opozicije prikrajšani za nujno pomoč v hrani v programu "Hrana za delo", od katerega je odvisnih kar sedem milijonov prebivalcev. Omenjeni program financirajo tuji donatorji, ki si po prepričanju HRW-ja "zatiskajo oči" pred zatiranjem.

Tisti kmetje, ki niso podpirali vladajoče stranke, tako niso imeli dostopa do mikrokreditov, semen in gnojil. "Vprašajte svojo stranko za pomoč," so slišali številni privrženci opozicije po vsej državi, ko so se krajevnim političnim predstavnikom pritožili, ker jim je bil onemogočen prejem pomoči.

Ugotovljeni so tudi primeri, ko so bili študentje, učitelji in uradniki prisiljeni obiskovati indoktrinacijske tečaje o ideologiji vladajoče stranke v okviru programov, ki so jih financirale tuje vlade.

"Razdeljevanje pomoči je pravično"
"Pomoč ni zapravljena in je učinkovito razdeljena med vse tiste, ki jo potrebujejo," so v izjavi za javnost zapisali na etiopskem zunanjem ministrstvu in dodali, da razdeljevanje poteka pošteno in pravično. Adis Abeba je zatrdila, da so pravično razdeljevanje potrdili tudi Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad in Združeni narodi.

"Naši prejšnji napori za sodelovanje s HRW-jem so bili sprejeti s prezirom. Organizacija je očitno naklonjena spodkopavanju demokratičnega procesa v Etiopiji," so še sporočili z etiopskega zunanjega ministrstva.

Etiopija je glavni zahodni zaveznik na Afriškem rogu in se je obravnava kot branik pred islamskimi skrajneži, ki so si zatočišče našli v sosednji Somaliji, kjer so etiopske sile tudi posredovale v podpori silam začasne in "brezzobe" somalijske vlade.

Politično zatiranje je bilo še posebej zaznati pred majskimi parlamentarnimi volitvami, na katerih je premočno slavila vladajoča Etiopska ljudska revolucionarna demokratična fronta (EPRDF) premierja Melesa Zenavija. EPRDF je skupaj z zavezniki osvojil kar 545 od 547 poslanskih sedežev.