Argentinska predsednica vse očitke zanika. Foto: Reuters
Argentinska predsednica vse očitke zanika. Foto: Reuters

Tožilec Gerrardo Pollicita je predsednico, zunanjega ministra Hectorja Timermana, poslanca Andresa Larroqueja in še druge podpornike vlade obtožil, da so zlorabili memorandum z Iranom iz leta 2013 in v zameno za trgovinske ugodnosti s seznama Interpola umaknili iranske predstavnike, ki naj bi bili odgovorni za napad na judovski center v Buenos Airesu leta 1994, ko je umrlo 85 ljudi, 300 pa je bilo ranjenih.

V dokumentu, ki ga je objavilo argentinsko tožilstvo, je zapisano, da se bo nadaljevala preiskava o vpletenosti predsednice v prikrivanje iranske vpletenosti v teroristični napad kljub nenadni smrti tožilca Alberta Nismana prejšnji mesec. Smrt 51-letnega tožilca še zmeraj ni povsem pojasnjena, saj je umrl zaradi strela v glavo, vendar ni jasno, ali je šlo za umor ali samomor.

Nisman je umrl dan pred predvidenim nastopom v argentinskem parlamentu, kjer naj bi predstavil poročilo, v katerem de Kirchnerjevo in Timermana obtožuje, da sta skušala prikriti dejstva glede terorističnega napada leta 1994.

Za organizacijo in financiranje napada v Buenos Airesu so leta 2006 obtožili Iran, izvedel pa naj bi ga libanonski Hezbolah. V Teheranu so vse obtožbe zavrnili, je pa Nisman v 300-stranskem poročilu zapisal, da naj bi skušala predsednica in minister prikriti dogovor z Iranom, v skladu s katerim sta se v zameno za iransko nafto odpovedala pregonu organizatorjev napada.