Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 27 glasov Ocenite to novico!
Ali Abdulah Saleh
Ali Abdulah Saleh je bil nekdanji predsednik Jemna, ki ga je vodil kar 33 let do leta 2012, ko so ga strmoglavili z oblasti. Foto: Reuters
Hutijevski uporniki
V Sani potekajo srditi boji med nekdanjimi zavezniki, privrženci Saleha in hutijevskimi uporniki. Foto: Reuters
VIDEO
Hutijevski uporniki ubili...
VIDEO
Savdska koalicija napada...

Dodaj v

Hutijevski uporniki v Sani ubili nekdanjega predsednika Jemna Saleha

Še do pred kratkim so bili zavezniki
4. december 2017 ob 13:06,
zadnji poseg: 4. december 2017 ob 16:24
Sana - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Jemenski uporniški hutijevci so sporočili, da so v prestolnici Sani ubili nekdanjega predsednika Jemna in še do pred kratkim njihovega zaveznika Alija Abdulaha Saleha. Smrt Saleha so potrdili v njegovi stranki Splošni ljudski kongres.

Jemensko notranje ministrstvo, ki je povezano s hutijevskimi uporniki, je sporočilo, da je bil 75-letni Saleh ubit po nekaj dneh spopadov med njegovimi silami in hutijevskimi uporniki, ki nadzorujejo prestolnico Sana. Dodali so, da je bilo ubitih tudi več Salehovih privržencev.

Po spletu zaokrožil posnetek s Salehovim truplom
Ob tem so hutijevci objavili tudi videoposnetek, na katerem naj bi bilo Salehovo truplo, zavito v rožnato odejo in z veliko rano na glavi. Saleh je bil ubit, ko so njegov avtomobil na poti iz Sane prestregli hutijevski uporniki. Na posnetku je videti moške, ki truplo nalagajo na poltovornjak. Hutijevska televizija Al Masirah je ob objavi novice sporočila, da se je s Salehovo smrtjo "končalo obdobje izdajalske milice in njihovega voditelja".

Saleh je bil še do prejšnjega tedna zaveznik hutijevcev v skupnem boju proti silam trenutnega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija. A Saleh se je nato odpovedal zavezništvu, ko je Savdsko Arabijo v soboto pozval k dialogu, kar so hutijevci razumeli kot izdajo.

Od takrat v prestolnici Sana potekajo hudi boji, v katerih je bilo v zadnjih šestih dneh ubitih najmanj 125 ljudi, 238 pa ranjenih, je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Letala koalicije držav pod vodstvom Savdske Arabije drugi dan napadajo položaje uporniških hutijevcev, da bi tako podprli Saleha. Strani krivdo za spopade, ki so se začeli po napadu hutijevcev na pomembno mošejo v Sani, ki je pod nadzorom Salehovih sil, valita druga na drugo.

Hadi pozval svoje sile, naj znova zavzamejo Sano
Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je v ponedeljek pozvala civiliste, naj se umaknejo z območij v prestolnici, ki so pod nadzorom hutijevcev. Jemenski predsednik Abedrabo Mansur Hadi, čigar vlada deluje iz mesta Aden, je medtem izkoristil spor med nekdanjimi zavezniki v vrstah upornikov in danes ukazal svojim silam, naj skušajo znova prevzeti nadzor nad Sano, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada je Salehu in njegovim privržencem tudi ponudila pomilostitev. "Predsednik bo kmalu naznanil splošno amnestijo za vse, ki so zadnje mesece sodelovali s hutijevci, in jim umaknil svojo podporo," je dejal premier Ahmad Obaid bin Dagr. "Bomo na strani vseh, ki so proti hutijevskim upornikom," je še dodal.

Humanitarni koordinator za Jemen Jamie McGoldrick pa je izrazil zaskrbljenost nad nasiljem v Sani, kjer je bilo v zadnjih dneh ubitih več kot sto ljudi, več sto pa jih je bilo ranjenih. Ob tem je zahteval humanitarno prekinitev ognja v torek med 10. in 16. uro, da bi se lahko civilisti varno umaknili iz mesta, ranjenim pa bi omogočili zdravstveno oskrbo, so sporočili iz ZN-a.

Raketa proti Združenim arabskim emiratom
Hutijevski uporniki so v nedeljo po lastnih navedbah izstrelili vodeno raketo proti jedrski elektrarni Barakah v Združenih arabskih emiratih (ZAE), ki naj bi sicer začela delovati prihodnje leto. Elektrarno so označili kot "strateško tarčo" in naj bi jo tudi zadeli. A oblasti ZAE so nato zatrdile, da v njihov zračni prostor ni vstopila nobena raketa iz Jemna, kaj šele, da bi ta ogrozila nuklearko. Obenem so zatrdili, da je nuklearka varna, saj imajo vzpostavljeno zračno obrambo, ki bi zaustavila morebitno raketo iz Jemna.

Jemen poligon merjenja moči med Iranom in Savdsko Arabijo
Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je posredovanje v Jemnu začela marca leta 2015, potem ko so šiitski uporniški pregnali sunitskega predsednika Hadija v izgnanstvo. Jemen, ena najrevnejših držav na svetu, se je zatem pogreznil v državljansko vojno, kjer svoje moči merita tudi Savdska Arabija, ki podpira predsednika, in šiitski Iran, ki podpira hutijevce. V spopadih je bilo po podatkih Združenih narodov do zdaj ubitih okoli 8.670 ljudi, skoraj 50.000 pa ranjenih.

A. P. J., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
aparat-čik
# 04.12.2017 ob 13:30
baje naj bi Saleha že ubili v napadu na njegovo hišo. Kaj se pa je šel, taka izdaja, pa mislit da boš varen med novimi sovražniki... Če bi bil pameten bi dal izjavo o prestopu daleč od frontne linije. Ravno tak kot nekdanji Slo domobranci. Zeljnate glave..
audiac
# 04.12.2017 ob 13:17
Salehov poziv sta na drugi strani pozdravila mednarodno priznani jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi...

No,če je Salehov poziv pozdravil prosaudski izdajalec Hadi,potem vemo,koliko je ura.Je bil pa tudi nekdanji predsednik Saleh (pred Hadijem) kar hudo korumpiran do konca svojega predsedniškega mandata 2012.Saleha podpira dobršen del Republikanske garde in je škoda,da je propadlo zavezništvo s Hutiji.Saleha so sauditi verjetno preprosto podkupili s cekinom in mu v primeru zmage obljubili neko mesto v povojnem Jemnu.
Se je pa celo EU nekaj zmigala in vložila resolucijo,ki priporoča prepoved prodajo agresorjem na Jemen.No,ampak Francozki,Angleži in Nemci so večino biznisa z njimi zaenkrat že zaključili.Tako da je to spet klasično posipanje s pepelom.
zeus.zeng
# 04.12.2017 ob 14:17
Model je pa bil rojen politik in poskušal ribariti v kalnem . Zdaj je dobil tisto kar je zaslužil . Hutijem pa vso srečo v osvoboditvi svoje države ...
Kekec99
# 04.12.2017 ob 14:36
V vojni je sila nevarno zamenjati stran.
GeorgeB
# 04.12.2017 ob 15:59
Tako se dela z izdajalci lastnega naroda...
aparat-čik
# 04.12.2017 ob 13:34
če sem prav prebral, se spopadajo od prejšnje srede, poziv SA k dialogu pa je Saleh dal v soboto. V bistvu je prosil SA za pomoč.
FolkloraS
# 04.12.2017 ob 16:36
Ob izdaji lastnega naroda, torte ni mogel pričakovati.
Mirko Tipka
# 04.12.2017 ob 13:58
Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije

Smem vprašati, kdo je v koaliciji? Ker po vzoru ZDA so to države, ki jih nič ne vprašaš, samo napišeš na papir.
PLO
# 04.12.2017 ob 16:28
kvizling je šel rakom žvižgat
audiac
# 04.12.2017 ob 16:17
Sauditi so res zvito hoteli od znotraj uničiti jemenski odpor.Salehovi Republikanski gardi (delu) so včeraj dajali stalno zračno podporo (Sana) proti Hutijem.No,ni jim uspelo.S temi Hutiji se dobesedno ni šaliti.Sicer ni lepo,ampak Saleh je res dobil tisto,kar je zgleda iskal.Je pa čudno,da se že pred paktom s S.Barabijo ni umaknil na varno.Hutiji so zgleda vedeli za Salehovo zakulisno delovanje.Sana je spet pod njihovim nadzorom.Oporišča Rep.garde naj bi bila večina tudi v njihovih rokah.Preprosto povedano,"opankarji" se niso obotavljali in skoraj v kali zatrli notranji poskus destabilizacije s strani prosaudske "koalicije".
džeko
# 04.12.2017 ob 17:19
ko pobijajo civilste noben ne pisne...ko ubijejo skorumpiranca polni naslovi. Očitno so zopet hutiji nekomu stopili na rep...
WeeBay
# 04.12.2017 ob 14:53
Hutijevski uporniki, ki jih podpira Iran so ravnokar napovedali konec kriza saj so prevzeli glavno mesto Jemna, Sannai..

BREAKING: #Houthis take over Yemeni capital #Sanaa, announce ‘end of crisis’ – local media
gruzinec
# 04.12.2017 ob 22:06
Že več let se redno, čeprav ne zelo pogosto, piše o vojni v Jemnu, pa ni še nobeden od strašnih MMC zunanjepolitičnih ''novinarjev ala A. P. J., A. V. vsaj malo pobrskal o zelo nedavni zgodovini in ugotovil, da Hadi že od leta 2015 pravno ni več predsednik Jemna. Za predsednika je bil izvoljen za 2 leti v letu 2012, nato mu je bil mandat podaljšan izredno še za eno leto, potem pa je bilo konec. A naši kvazi novinarji kot kaže raje le prepisujejo zahodna propaganda glasila..

Upam, da bodo vsaj od zdaj vsaj malo to vključevali v poročanja...
pripet
# 04.12.2017 ob 17:26
Jemenski uporniški hutijevci so sporočili, da so v prestolnici Sani ubili nekdanjega predsednika Jemna in še do pred kratkim njihovega zaveznika Alija Abdulaha Saleha.
--------------
Za izdajo je smrt pravična obsodba.
HOR
# 04.12.2017 ob 18:45
V celem Jemnu in še kje drugje po Afriki ter celo v Izraelu žvečijo kat, kar je nekaj kar nadomešča hkrati alkohol in marihuano ter povzroča dobro počutje in deluje pomirjevalno...
LINK ali
www.mladina.si/95982/rajska-roza/
LINK
https://en.wikipedia.org/wiki/Khat
HOR
# 04.12.2017 ob 17:30
@Skippy
# 04.12.2017 ob 15:15
"...@mihče
1000 let se že tepejo zaradi razlik v isti religiji. Verjetno ne pričakuješ, da bodo zdaj nehali..."


Hutijci tudi niso enaki šiiti, kot v Iranu ampak neka samosvoja versko zmerna (ne fanatična ali teroristična) avtohtona jemenska šiitska podveja Zaydi (in mimogrede ne delajo po navodili Irancev, kakor dela Jemenska marionetna vladapo navodilih Saudijcev...)

Saudski Vahabizem, pa se prišteva, kot sunitska vera, čeprav je nastal zelo pozno saj ga je na pobudo in s pomočjo britanskih neokolonialnih agentov v skladu s takratnimi neokolonialnimi interesi ( posledice so očitne še sedaj...) ustanovil Muhammad ibn Abd al-Wahhab v 18 stoletju.
Za razliko od hutijskih Zaydov prakticirajo vahabiti neke vrste "reformistično" fundamentalistično konzervativno fanatično in puritansko obliko islama, katero mnogi v islamskem svetu smatrajo za izkrivljeno sektaško devijacijo islamske vere...

Tako, da ni nobene 1000 letne zgodovine medsebojnega "pretepanja" med Saudskimi vahabiti ( in salafisti, ki so neka varijanta vahabitov) in ostalim islamom zaradi razlik v isti religiji...!

Je pa od teh vahabitov in salafistov precej teroristov, če ne že večina...
HOR
# 04.12.2017 ob 19:06
"...Humanitarni koordinator za Jemen Jamie McGoldrick pa je izrazil zaskrbljenost nad nasiljem v Sani, kjer je bilo v zadnjih dneh ubitih več kot sto ljudi, več sto pa jih je bilo ranjenih..."

Res pohvalno, da tega "humanitarnega koordinatorja za za Jemen" Jamie McGoldrick-a skrbi nasilje v Jemnu.

Kako pa ga kaj tega gospoda "humanitarnega koordinatorja za za Jemen" Jamie McGoldrick-a skrbi, ko Saudijci neselektivno vse povprek bombardirajo prebivalstvo in uspejo na samo enem pogrebu in poroki ubiti več, kot sto civilistov, da kakšnih tisoč ubitih otrok, ki so večinoma žrtve bombardiranja zahodne "koalicije" niti ne omenimo...!?
SIC.
Ori
# 04.12.2017 ob 18:10
Slab dan za globalistične podgane.
WeeBay
# 04.12.2017 ob 14:54
krize*
MZ
# 04.12.2017 ob 22:55
Očitno v Jemnu vedo, da se oportunistov tipa Saleh za izdajo lastnih ljudi pač ne nagrajuje tako, kot to naivno počnemo na Zahodu (sploh pri nas smo prvaki v izvolitvi prodanih duš in nesposobnežev na najvišje položaje-po možnosti večkrat), temveč se z njimi poračuna bistveno drugače.
HOR
# 04.12.2017 ob 22:55
UNICEF: V Jemnu vsakih 10 minut umre otrok...
Kje je zdaj oni "humanitarni koordinator za za Jemen" Jamie McGoldrick, ki a skrbi nasilje v Jemnu...!
In kej so pozivi zahoda za nujno obravnavo te humanitarne katastrofe v OZN...!?
To je pravi fašizem...!
LINK
www.unicef.ie/stories/yemen-child-dies-every-ten-minutes-preventable-causes/
Balaš Junior
# 04.12.2017 ob 16:34
live by the sword, die by the sword.
Bivši uporabnik
# 04.12.2017 ob 18:21
Zanimivo pri vsem tem je, kaj Hutiji žvečijo?
tureavanture
# 04.12.2017 ob 15:26
Končno, morda se bo situacija umirila.
Morda pa ne, predvsem ker bodo savdijci pod ameriško komando hitro naštimali drugega militanta.
WeeBay
# 04.12.2017 ob 16:24
me4uall

didnt read...
alex961
# 04.12.2017 ob 17:02
Brez skrbi. Čez nekih 70 let bodo obsodili zločin in zunajsodni poboj.
Balaš Junior
# 04.12.2017 ob 16:40
sicer pa je zivahna argumentacija o dedni liniji mohamedovi potomcev kulturna obogatitev za evropsko pusto kulturno krajino, zdolgocaseno od idejnega ubostva zadnjih petih stoletj.

Ce bomo res dobro delali na tem podrocju, utegnemo v kratkem imeti prve resne univerze za primerjavo in analizo obeh rodovnih linij, ker trenutno je vecina te znanosti zgoscena na verskih univerzah v Iranu in savdski arabiji.
me4uall
# 04.12.2017 ob 16:09
@weebay

če se že popravljaš pri določenih tipk.napakah (typo), potem popravi vse.

Npr. gl. mesto Jemna ni, oziroma se ne sklanja Sannai, temveč je preprosto Sana.
Oziroma Sanaa, po angleško.
internazionale
# 04.12.2017 ob 16:36
cel dan je tole na prvi strani Slovenske javne televizije.

ne štekam, res ne.
oziris.va
# 04.12.2017 ob 15:55
Skippy
# 04.12.2017 ob 15:15

@mihče
1000 let se že tepejo zaradi razlik v isti religiji. Verjetno ne pričakuješ, da bodo zdaj nehali ...


Odvisno, lahko bi hitro končali, če bi imeli atomsko, dve ali tri ...
vojnaslo91
# 04.12.2017 ob 21:35
Nekaj zanimivega iz Jemna....

http://www.blic.rs/vesti/svet/nestao-novinar-sputnjika-u-jemenu/mv29ml7
04. 12. 2017 - 17:47h
Skippy
# 04.12.2017 ob 15:15
@mihče
1000 let se že tepejo zaradi razlik v isti religiji. Verjetno ne pričakuješ, da bodo zdaj nehali ...
mihče
# 04.12.2017 ob 15:11
Ma naj se že enkrat vsi potolčejo med sabo, da lahko normalni ljudje živimo naprej v miru...
brain2k
# 04.12.2017 ob 13:53
@aparat-čik:

mešaš jabolka in hruške - pa še zeljnate glave.
Kazalo