Sodišče v New Delhiju, kjer je sedem mesecev potekal proces, je bilo ves čas dobro zastraženo. Foto: EPA
Sodišče v New Delhiju, kjer je sedem mesecev potekal proces, je bilo ves čas dobro zastraženo. Foto: EPA

Sklepni argumenti obsodbe bodo sicer znani šele v sredo, odvetnik enega izmed obtoženih pa je povedal, da je četverica obsojena po vseh točkah obtožnice in da jim grozi smrtna kazen z obešanjem. Vsi štirje, čistilec avtobusa Akšaj Kumar Singh, vaditelj telovadbe Vinaj Šarma, prodajalec sadja Pavan Gupta in Mukeš Singh so se na sodišču sicer izrekli za nedolžne.

Obsodba predstavlja konec sedemmesečnega procesa, ki je pogosto potekal za zaprtimi vrati in je osvetlil problem posilstev v Indiji, ki je tako dobila sloves države, ki ni varna za ženske. Sodni proces je pretresel tudi samomor petega obtoženca v njegovi zaporniški celici.

Kruto posilstvo na ulice pognalo množice
Peterica je v indijski prestolnici New Delhi 16. decembra lani na avtobusu napadla 23-letno študentko medicine in njenega partnerja, dekle večkrat posilila in jo pretepala z jekleno palico, nato pa so jo napol nezavestno odvrgli ob cesti. Dekle je za posledicami krutega napada dva tedna pozneje umrlo, njena smrt pa je sprožila številne proteste po vsej Indiji, pripeljala do predstavitve novih zakonov, ki kaznujejo spolne prestopnike, in odprla razpravo o obravnavi žensk v Indiji.