Švicarsko turistko in njenega spremljevalca so napadli in oropali 15. marca. Foto: EPA
Švicarsko turistko in njenega spremljevalca so napadli in oropali 15. marca. Foto: EPA

"Posebni sodnik Jitender Kumar Šarma je za vse obtožene odločil, da so krivi skupinskega posilstva in ropa," je po razglasitvi sodbe dejal javni tožilec Rajendra Tivari. "Najvišja zagrožena kazen za ta kriminalna dejanja je dosmrtni zapor, na katerega je šesterico sodnik tudi obsodil," je še pojasnil Tivari in napovedal, da se bo šesterica na razsodbo najverjetneje pritožila. Vsak obsojenec bo moral plačati tudi kazen 337 dolarjev.

39-letno Švicarko in njenega spremljevalca so 15. marca napadli in oropali, ko sta taborila v ruralnem predelu v zvezni državi Madja Pradeš. Žensko so posilili, potem pa ji med drugim ukradli prenosni računalnik in prenosni telefon.

Od marca višje kazni
Indijske oblasti so marca letos po več primerih brutalnih skupinskih posilstev tujih turistov zvišale kazni za posiljevalce. Minimalno zaporno kazen za posilstvo so z desetih let dvignile na 20 let, najvišje zagrožena kazen pa je dosmrtna zaporna kazen brez možnosti pogojnega izpusta.

Marca sprejeta zakonodaja vključuje tudi možnost izreka smrtne kazni, in sicer v primerih, ko žrtev posilstva umre ali ostane v vegetativnem stanju. Današnja sodba je prva izrečena v nizu procesov za skupinska posilstva. Decembra so se Indijci množično odpravili na ulice in zahtevali strožjo zakonodajo, potem ko je zaradi hudih poškodb po brutalnem skupinskem posilstvu umrla 23-letna študentka.